Μέση Ανατολή: Ο βομβαρδισμός της ιρανικής πρεσβείας εντείνει την ανησυχία ανάφλεξης

Ιράν και Χεζμπολάχ απειλούν με αντίποινα, την ώρα που οι ΗΠΑ αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, διαμηνύοντας πως δεν γνώριζαν τίποτα.

Μέση Ανατολή

«Κήρυξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Τεχεράνη την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο προξενείο στη Δαμασκό, εντείνοντας την ανησυχία για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Ιράν και Χεζμπολάχ απειλούν με αντίποινα, την ώρα που οι ΗΠΑ αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, διαμηνύοντας πως δεν γνώριζαν τίποτα.

Καπνοί και χάος στην καρδιά της Δαμασκού. Παράρτημα της ιρανικής Πρεσβείας στη Συρία έχει καταρρεύσει μετά από ισραηλινή αεροπορική επίθεση, με νεκρούς ηγετικά στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης αλλά και αμάχους. Πρόκειται για το πιο σημαντικό πλήγμα εναντίον τους μετά το θάνατο του Κασέμ Σολεϊμανί.

Μεταξύ των νεκρών ο ανώτατος διοικητής των δυνάμεων Quds των Ιρανών Φρουρών, ο Μοχάμεντ Ρεζα Ζαχεντί, από τα ανώτερα στελέχη τους και εκείνος που είχε αναλάβει να μεσολαβεί μεταξύ της Χεζμπολάχ και της Ισλαμικής Τζιχάντ, μετά τον Σολεϊμανί. Νεκρός και ο αναπληρωτής του, Μοχάμεντ Χαντί Χατζί Ραχίμι.

Στην Τεχεράνη οργισμένοι διαδηλωτές έκαψαν ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες φωνάζοντας συνθήματα με την ιρανική ηγεσία να ορκίζεται εκδίκηση για τους νεκρούς και την ένταση να κλιμακώνεται επικίνδυνα.

Ενώ το Κρεμλίνο κάνει λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Αν και το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως εδώ και καιρό παρακολουθούσε τις κινήσεις του Ζαχεντί, ενώ ενημέρωσε λίγα λεπτά νωρίτερα τον Τζο Μπάιντεν για την επίθεση. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του ισραηλινού υπουργού Άμυνας σε επιτροπή της βουλής, χωρίς πάντως να αναφέρει το συγκεκριμένο συμβάν.

Την δια ώρα στην Ιερουσαλήμ, η Κνεσέτ ενέκρινε το νομοσχέδιο για το κλείσιμο των γραφείων του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα στο Ισραήλ, δρομολογώντας έτσι την διακοπή μετάδοσής του. Επιτρέπεται πλέον στην Κυβέρνηση να το κλείσει για 45 μέρες, με την απόφαση να μπορεί να επεκταθεί και για περισσότερο καιρό.

 

Επιστρέφουν τα πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στην Κύπρο

Μετά το πλήγμα και την παύση των εργασιών της ΜΚΟ, της οποίας το κομβόι βομβαρδίστηκε στη Γάζα, τα πλοία επιστρέφουν στο λιμάνι της Λάρνακας με εκφόρτωση μόνο 100 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και άλλοι 250 τόνοι βρίσκονται μέσα στα πλοία τα οποία επιστρέφουν στην Κύπρο.

Δηλώσεις γι’ αυτή την υπόθεση έκανε ο Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις θα πρέπει να προστατεύονται με κάθε τρόπο και ζήτησε από το Ισραήλ να προχωρήσει σε λεπτομερή, γρήγορη και αμερόληπτη έρευνα για το ζήτημα.

Υπάρχει διεθνής κατακραυγή, καταδικάζει η Γαλλία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας τόνισε πως η ασφάλεια των εργαζομένων είναι επιτακτικό και ηθικό καθήκον όλων. Η Γερμανία επίσης καταδίκασε, ενώ η Βρετανία κάλεσε τον πρέσβη του Ισραήλ για εξηγήσεις γι’ αυτή την υπόθεση.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ είπε ότι θα γίνει ένα κέντρο επιχειρήσεων, έτσι, ώστε να είναι συντονισμένη αυτή η βοήθεια μεταξύ ανθρωπιστικών οργανώσεων και ισραηλινού στρατού.

Στο θέμα της επίθεσης στη Συρία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν την υπόθεση, ενώ καταδικάζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ζητά αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές. Αλλά και η Τουρκία μέσω του υπουργού Εξωτερικών.

Το Ισραήλ μέσα σε 24 ώρες έχει πυροδοτήσει τουλάχιστον δύο νέες εστίες έντασης στη Μέση Ανατολή

Μέσα σε λίγες ώρες το Ισραήλ κατάφερε να εξοργίσει και συμμάχους και εχθρούς και να κλιμακώσει την κατάσταση.

Ειδικά αυτό που συνέβη χθες στη Δαμασκό είναι εξαιρετικά σοβαρό, γιατί τους τελευταίους μήνες το Ισραήλ έχει σκοτώσει πάρα πολλούς Ιρανούς αξιωματούχους, έχει κάνει δεκάδες χτυπήματα και στη Συρία και στο Λίβανο.

Τώρα όμως ισοπέδωσε το προξενείο του Ιράν. Ουσιαστικά είναι σαν να βομβάρδισε ιρανικό έδαφος μέσα στη Δαμασκό.

Έρχεται αυτό το χτύπημα σε μια στιγμή που ο πόλεμος κλείνει αυτή την εβδομάδα τους έξι μήνες. Η Χαμάς είναι ακόμη εκεί, δεν έχει καταφέρει να την εξαρθρώσει και όπως λένε πολλοί αναλυτές, το Ισραήλ μοιάζει να είναι έτοιμο για διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Με αυτό το χτύπημα δοκιμάζει την ανοχή του Ιράν, και της Χεζμπολάχ να δει με ποιο τρόπο θα αντιδράσει.

Είναι διατεθειμένη η Δύση να ακολουθήσει το Ισραήλ σε αυτή την κλιμάκωση;

Αν ενεργοποιηθούν ξανά οι ηγετικές ομάδες που βρίσκονται σε Ιράκ και Συρία και αρχίσουν να χτυπούν Αμερικανούς σε αμερικανικές βάσεις. Σίγουρα δεν θα το αφήσουν έτσι. Θα αρχίσουν πάλι και οι Αμερικάνοι να απαντούν.

Αν εμπλακεί το Ιράν επίσης δεν θα το αφήσουν έτσι οι Αμερικανοί. Δεν θα αφήσουν μόνο του το Ισραήλ, επίσης θα εμπλακούν. Είναι όμως, σίγουρα, κάτι που δεν θέλει ο Τζο Μπάιντεν, καθώς έχουμε εκλογές το Νοέμβριο.

Γι’ αυτό στην έμμεση επικοινωνία που είχαν Αμερικανοί με Ιρανούς μέσω Ελβετών, τους ξεκαθάρισαν ότι δεν γνώριζαν τίποτα για αυτή την επίθεση.

Πριν από λίγο υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ, μετά από πολλούς μήνες.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακριβώς το περιεχόμενο των συνομιλιών, αλλά συζήτησαν για θέματα ασφαλείας και δεν αποκλείεται να συζήτησαν και για αυτό το θέμα.

 

Διαβάστε επίσης: 

Καλάβρυτα: «Χουνέρι» Μοναχών στον Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο Μέγα Σπήλαιο – Πώς τον υποδέχθηκαν στον απόηχο των «ομόφυλων»! – Η περιοδεία ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

5.000 Αχαιοί στο φάσμα του Αυτισμού – Η σημερινή παγκόσμια ημέρα μας ευαισθητοποιεί

Πάτρα: Μεγαλεία τα… σιντριβάνια με νερό! – Λιτότητα στις φετινές συντηρήσεις

Δημήτρης Κόκοτας: Βελτιωμένη η κατάσταση του αγαπημένου τραγουδιστή – Παραμένει διασωληνωμένος