Μιχάλης Κατρίνης στην «Π»: Ζητάμε ισχυρή εντολή για να γίνει το ΠΑΣΟΚ εγγυητής ομαλών εξελίξεων

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπαίνει στη παγίδα των ψευδεπίγραφων διλημμάτων. Οπως δεν πρέπει να μπουν και οι πολίτες, λέει ο ηλείος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κινήματος. Που εξαγγέλλει «άλλη οπτική» στις επιλογές για την Αυτοδιοίκηση.

Κατρίνης

Η διεθνής κρίση έχει βαριές ανακλάσεις στα οικονομικά των Ελλήνων. Αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Η άλλη μισή έχει να κάνει με τις ατολμίες της κυβέρνησης απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα, εκτιμά ο Μιχάλης Κατρίνης. Που πιστεύει ότι η ανοδική τροχιά του ΠΑΣΟΚ είναι μη αναστρέψιμη. Και στο καίριο ερώτημα των μετεκλογικών συνεργασιών, απαντά σιβυλλικά: «Τη δύναμη που θα μας δώσουν οι πολίτες θα την αξιοποιήσουμε με σύνεση, λογική και αποφασιστικότητα».

Πώς σχολιάζετε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις;

Δεν είμαστε από αυτούς που απαξιώνουν αλλά ούτε και από αυτούς που θεοποιούν ή εργαλειοποιούν τις δημοσκοπήσεις.

Εδώ και πολύ καιρό, και παρά τις διακυμάνσεις, επιβεβαιώνεται ότι το μόνο κόμμα που βρίσκεται σταθερά σε άνοδο είναι το ΠΑΣΟΚ, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη πολιτών που στις προηγούμενες εκλογές είχαν επιλέξει είτε τη ΝΔ ή το ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν ικανοποιούμαστε, όμως. Υπάρχουν χιλιάδες πολίτες που παραμένουν ακόμα εγκλωβισμένοι είτε στη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, πολίτες που αναζητούν μια νέα και ρεαλιστική πολιτική πρόταση.

Υπάρχουν ακόμα περισσότεροι που στέκονται κριτικά και επικριτικά απέναντι στο σύνολο του πολιτικού συστήματος και δεν μπορεί να τους «πιάσουν» τα ραντάρ των δημοσκοπήσεων.

Σε όλους αυτούς θέλουμε να απευθυνθούμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και προτάσεις, να τους δώσουμε ελπίδα και διέξοδο, να τους κάνουμε να πιστέψουν ότι υπάρχει προοπτική, ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και τη ζωή τους.

 

Ποιες θα είναι αυτές οι πρωτοβουλίες;

Η κυβέρνηση, κύριε Μάγνη, δεν θα μπορεί να κρύβει για πολύ καιρό ακόμα κάτω από το χαλί τα μεγάλα προβλήματα. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα που απειλεί τη χώρα, την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα είναι το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους.

Ξέρετε πόσα χρωστάνε οι Ελληνες στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία και σε δάνεια; Πάνω από 270 δισεκατομμύρια ευρώ και το χρέος αυξάνεται διαρκώς.

Και σε αυτά δεν έχουν προστεθεί οι ακάλυπτες επιταγές και οι οφειλές στους παρόχους ενέργειας που πολλαπλασιάζονται.

Είναι βιώσιμο αυτό το χρέος; Μπορεί κανείς εξυπηρετηθεί ή να εξοφληθεί; Ως πότε θα παριστάνει η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, λέγοντας ότι «μειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια»;

Ενα πρωί θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις με μέτρα, κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, χρεοκοπίες.

Πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα. Και η δική μας πρόταση, πρόταση του ΠΑΣΟΚ, είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας για τους πραγματικά αδύναμους, μια νέα ρύθμιση με πάνω από 120 δόσεις με διαγραφή μέρους του χρέους για τους συνεπείς, με ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για τα κόκκινα δάνεια είτε προς τις τράπεζες είτε προς τα funds (μαζί με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο), το δικαίωμα αγοράς του δανείου από τον δανειολήπτη πριν πουληθεί στα funds και το δικαίωμα του αγρότη ή του κτηνοτρόφου να κρατήσει μέρος της γης του που κατάσχεται, ώστε να μπορεί να επιβιώσει.

Αυτές τις προτάσεις τις θέσαμε σε δημόσιο διάλογο και ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί με τους φορείς, τους καταναλωτές, τους δανειολήπτες.

 

Τι κόστος θα έχει ο χειμώνας που έρχεται; Θα είναι πολιτικά δίκαιο να το καταλογίσετε στην κυβέρνηση τη στιγμή που τρίζει το σύμπαν της υφηλίου;

Αυτή είναι η μισή αλήθεια, αυτή που βολεύει την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που για κάθε πρόβλημα που αδυνατεί να αντιμετωπίσει αναζητά και μια δικαιολογία.

Οταν άλλες χώρες έχουν μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, όταν φορολογούν τα υπερκέρδη των ολίγων, όταν μειώνουν το ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, η κυβέρνηση γιατί επιμένει να μην κάνει τίποτα από όλα αυτά; Προφανώς, γιατί δε θέλει να θίξει όλους αυτούς που κερδίζουν από την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, αφού η ακρίβεια έχει μετατραπεί σε αισχροκέρδεια και εντατικοί έλεγχοι έχουν να γίνουν εδώ και 6 μήνες.

Για την κυβέρνηση: Φταίει η πανδημία και όχι η αδυναμία της να την αντιμετωπίσει με τη χώρα να έχει τους χειρότερους επιδημιολογικούς δείκτες. Για την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό φταίει ο Πούτιν, τη στιγμή που ο πληθωρισμός και οι τιμές στην ενέργεια κάλπαζαν πριν ακόμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ως πότε θα φταίει πάντα κάποιος άλλος και όχι η κυβέρνηση που ενώ μπορεί , δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα;

 

Η παρακολούθηση των επικοινωνιών του προέδρου του κινήματος ποια εξήγηση μπορεί εν τέλει να έχει; Σας ωφέλησε πολιτικά ή έγειρε σκιές και υποψίες σε βάρος του κ. Ανδρουλάκη;

Είναι νομίζω φαινόμενο νοσηρότητας και ακραίου παραλογισμού να επιρρίπτει η Νέα Δημοκρατία ευθύνες στο Νίκο Ανδρουλάκη για το γεγονός ότι η ίδια η κυβέρνηση συνελήφθη να τον παρακολουθεί. Και μάλιστα, όχι μόνο αυτόν, αλλά ίσως και πολλούς άλλους που δεν τους ξέρουμε.

Το πρόβλημα αφορά κάθε πολίτη. Κάποιοι χρησιμοποιούν παράνομα λογισμικά παρακολούθησης και μπορούν να παρακολουθούν κάθε πολίτη αυτής της χώρας, να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να ασκούν εκβιασμούς.

Και η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Συγκαλύπτει αυτή τη νοσηρή κατάσταση, προστατεύει με κάθε τρόπο αυτούς που τα κάνουν όλα αυτά.

Αντί να ποινικοποιήσει με αυστηρές ποινές την εμπορία και  χρήση παράνομου λογισμικού, αντί να ενισχύσει την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών για να μπορεί να κάνει ελέγχους, φροντίζει να καλυφθούν τα ίχνη των ενόχων, παρέχοντας πρωτοφανή ασυλία ακόμα και στις εταιρείες που εμπλέκονται.

Τον Ελληνα πολίτη δεν τον ενδιαφέρει το αν και ποιος θα ωφεληθεί από αυτό το σκάνδαλο που έχει πάνω τα δακτυλικά αποτυπώματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει κάθε Ελληνα πολίτη είναι ότι έχει καταστεί ο ίδιος στόχος παρακολουθήσεων με παράνομα λογισμικά ανά πάσα στιγμή. Και όλα αυτά επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας

 

Ζητήσατε ισχυρή εντολή και μάλιστα από τις πρώτες εκλογές; Αν αυτή δε δοθεί, οι περαιτέρω επιλογές σας, θα καθοριστούν από τις κατευθύνσεις του εκλογικού σώματος ή από κριτήρια κομματικού συμφέροντος;

Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα και το έχω επαναλάβει και άλλες φορές: αν κάποιος πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν τη λύση στα μεγάλα προβλήματα της χώρας, μπορούν να τους ξαναψηφίσουν.

Εμείς έχουμε τη δική μας πρόταση διακυβέρνησης, αναλαμβάνουμε ξεκάθαρες δεσμεύσεις απέναντι στον πολίτη με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και κατευθύνσεις που αφορούν τους πολλούς και όχι τους λίγους και δυνατούς. Και ζητάμε από τους πολίτες να μας δώσουν μια ισχυρή εντολή, να ξανακάνουν με την ψήφο τους το ΠΑΣΟΚ τον μεγάλο , πραγματικό και αδιαφιλονίκητο νικητή των εκλογών.

Τη δύναμη που θα μας δώσουν οι πολίτες θα την αξιοποιήσουμε με σύνεση, λογική και αποφασιστικότητα. Θα εγγυηθούμε την ομαλότητα την επόμενη μέρα αλλά και την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα αφορά τους νέους, τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, τη μεσαία τάξη και όλους όσοι απειλούνται από τη διεύρυνση των ανισοτήτων..

 

Ανησυχείτε ότι τα μετεκλογικά διλήμματα θα διχάσουν τραυματικά το κόμμα;

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπαίνει στη παγίδα των ψευδεπίγραφων διλημμάτων. Οπως δεν πρέπει να μπουν και οι πολίτες.

Αλήθεια, ποιο είναι το δίλημμα για τη χώρα; Αν θα είναι πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης ή ο κ.Τσίπρας;

Γιατί εγώ πιστεύω ότι το πραγματικό δίλημμα για τη χώρα είναι αν θα συνεχίσουμε να έχουμε κυβερνήσεις χωρίς ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο, αλλά μόνο με μια μεταπρατική λογική και λογική λαϊκισμού ή αν θα έχουμε κυβερνήσεις που θα αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα όπως είναι η ακρίβεια, το ιδιωτικό χρέος, το δημογραφικό, η επαναφορά της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι σε θεσμούς όπως η δικαιοσύνη και το κράτος.