Μητσοτάκης: Διπλό στοίχημα ακρίβεια – ομόφυλοι – Οι ανακοινώσεις και οι πρώτες αντιδράσεις στην Αχαΐα
Τα χαρτιά του για την ισότητα στον γάμο άνοιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς ορόσημο εκλογικό, ούτε ζύγι στο πολιτικό κόστος, ανοίγοντας τη συζήτηση χωρίς να παραπέμπει το θέμα στις καλένδες.
Τα χαρτιά του για τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ισότητα στον γάμο άνοιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει την ακριβή ημερομηνία κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια ή να ορίσει αν αυτό θα γίνει πριν ή μετά τις ευρωεκλογές.
«Μα δεν βάζω εγώ ορόσημο εκλογικό, ούτε ζυγίζω πολιτικό κόστος ή πολιτικό όφελος. Νομίζω το έχω αποδείξει στη σταδιοδρομία μου αυτό, ότι κάνουμε το σωστό στο χρονοδιάγραμμα που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει αυτή η παρέμβαση. Και από τη στιγμή που, ναι, ανοίγω τη συζήτηση, προφανώς δεν ανοίγω τη συζήτηση για να παραπέμψω το θέμα στις καλένδες», περιορίστηκε να απαντήσει. «Θέλω να ωριμάσει αυτή η συζήτηση στην κοινωνία, πριν φέρω κάτι προς εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο» πρόσθεσε.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το περίγραμμα της νομοθετικής παρέμβασης, αποσαφήνισε καταρχάς ότι:
– Θεσμοθετείται η ισότητα στο γάμο με το δικαίωμα πολιτικού γάμου.
– Δεν δίνεται στα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών η δυνατότητα απόκτησης παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας παρά μόνο υιοθεσίας.
– Δεν αναγνωρίζεται το σχήμα γονέας 1 και γονέας 2.
– Αναγνωρίζονται τα παιδιά που γεννήθηκαν στο εξωτερικό από ομόφυλα ζευγάρια.
Ο πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγμα το εξής: «Μια μητέρα η οποία συζεί με τη σύντροφό της έχει καρκίνο και μπορεί να πεθάνει. Αν συμβεί αυτό, η σύντροφός της δεν έχει κανένα δικαίωμα απέναντι στο παιδί, θα πάει σε ίδρυμα». Και ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής: «Τα παιδιά θα έχουν πάντα ισότιμα δικαιώματα, αλλά νέα παιδιά δεν θα μπορούν να γεννηθούν στην Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο. Παιδιά υπάρχουν και σήμερα και πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα. Η προστασία των παιδιών είναι ο πυρήνας της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης. Εχουμε 20 χώρες στην Ευρώπη, όπου ήδη έχει νομοθετηθεί η ισότητα στον γάμο, 15 είναι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν πάμε δηλαδή να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα, ούτε να κάνουμε κάτι το οποίο ξεφεύγει από αυτό το οποίο συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».
ΑΙΧΜΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε σαφή και τη διαχωριστική γραμμή της πρότασης της ΝΔ από αυτής του ΣΥΡΙΖΑ: «Διαφοροποιείται πολύ ουσιαστικά σε ένα ζήτημα: εμείς δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αυτή η έννοια, δηλαδή, γυναικών οι οποίες μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία, όπως είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, «θέλω ένα αγόρι και δεν με ενδιαφέρει ποια θα το γεννήσει», αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Δεν θα γίνουμε εργαστήρι πειραμάτων στην Ελλάδα. Δεν θα πειραματιστούμε εμείς πιο προχωρημένες ιδέες στα θέματα των δικαιωμάτων».
ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιβάλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ χαρακτήρισε την αποχή «αξιοπρεπή στάση» για να εκφράσει κάποιος τη διαφωνία του χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Ωστόσο, ως προς τους υπουργούς έθεσε μια «κόκκινη γραμμή».
Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και προς την Εκκλησία, σημειώνοντας με έμφαση πως αυτός που νομοθετεί είναι η Πολιτεία: «Προφανώς και θα ακούσουμε τις απόψεις της Εκκλησίας, δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, αλλά νομοθετεί η Πολιτεία, δεν συνομοθετεί με την Εκκλησία».
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΧΑΙΑ ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΤΕΚΝΟΘΕΣΙΑ
«Βροχή» ήταν οι αντιδράσεις από την Εκκλησία, τον πολιτικό, αλλά και τον θεολογικό χώρο της χώρας μας με το που ολοκληρώθηκε η συνέντευξη του πρωθυπουργού για το θέμα του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τη σχετική τεκνοθεσία. Αρκετοί ιερείς από την περιοχή μας εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την προώθηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, με την Ιερά Μητρόπολη Πατρών να περιμένει την τοποθέτηση της Ιεράς Συνόδου για το ζήτημα.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: «Θα κρίνει η Ιστορία»
«Η καρδιά μου γέμισε θλίψη, ακούγοντας όλα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός» δήλωσε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ. Ιερώνυμος και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, η παραδοσιακή οικογένεια τελειώνει στην Ελλάδα. Ούτε ομοφοβικοί είμαστε, ούτε διχαστικοί, όμως πρέπει να πούμε την αλήθεια στον λαό. Τα αποτελέσματα αυτού του νομοσχεδίου θα φανούν τα επόμενα χρόνια. Η Ιστορία θα μας κρίνει όλους».
ΙΑΣΟΝΑΣ ΦΩΤΗΛΑΣ «Τα δικαιώματα των παιδιών»
Ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσονας Φωτήλας, δήλωσε τα εξής: «Ο πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει την ανάγκη να προηγηθεί της ψήφισης του νομοσχεδίου μια ολοκληρωμένη και σε βάθος ανάλυση της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας μας. Οφείλουμε σε κάθε περίπτωση να εξηγήσουμε στους πολίτες τι ακριβώς επιτυγχάνεται με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και ποια προβλήματα ακριβώς επιλύονται. Σε κάθε περίπτωση, όποτε αποφασίσει ο πρωθυπουργός να φέρει το νομοσχέδιο στη Διαβούλευση και έπειτα στη Βουλή, προτεραιότητά μας θα είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών».
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ «Εσωκομματικές ισορροπίες»
«Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να κρατήσει εσωκομματικές ισορροπίες» σχολίασε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε: «Πρόκειται για δειλά βήματα εκσυγχρονισμού της κοινωνίας. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τα δικαιώματα όλων των συνανθρώπων μας. Ολοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι, αλλά είναι ίσοι. Το κράτος, λοιπόν, οφείλει να νομοθετήσει με λογική ισονομίας και ισοπολιτείας. Είναι θέμα του καθενός το πώς θα καθοδηγεί τα παιδιά του».
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΩΤΣΑΚΗ «Να πάρουν θέση οι βουλευτές»
Η πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Θεολόγων Πάτρας Δήμητρα Κωτσάκη έκανε το εξής σχόλιο: «Ειλικρινά συνθλίβομαι με όσα άκουσα. Είναι πράγματα άκρως απαράδεκτα και οι βουλευτές που ψήφισε ο κόσμος καλούνται να πάρουν δημόσια θέση. Εμείς σαν λαός λέμε όχι, όμως οι αποφάσεις λαμβάνονται στη Βουλή. Παρατηρούμε, δυστυχώς, ότι επιχειρούν να αντικαταστήσουν τον γονεϊκό ρόλο και τη μητρότη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εξαφάνιση Μεσολόγγι: Το χασίς, η… αμνησία και τα «δεμένα» στοιχεία!
Απολογία Ρούλας Πισπιρίγκου: «Με χτύπησαν στη ΓΑΔΑ για να ομολογήσω»
Θεσσαλονίκη: Το σκοτεινό παρελθόν του 39χρονου που δολοφόνησε την έγκυο σύντροφό του
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News