Ν. Παπανδρέου: «Οι Έλληνες θα στείλουν μήνυμα στις Ευρωεκλογές»
Πρόκειται για τον μοναδικό Αχαιό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ευρωβουλή και αποτελεί ένας από τους πλέον δραστήριους στον χώρο του.
Ο λόγος για τον Νίκο Παπανδρέου, μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών με τον οποίο συναντηθήκαμε στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδίου που κάναμε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο Νίκος Παπανδρέου αναφέρθηκε σε όλα τα «καυτά» θέματα, την ακρίβεια, το δημογραφικό και υπογράμμισε ότι οι Ελληνες θα στείλουν μήνυμα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου…
-Στην ομιλία σας κάνατε αναφορά στην ακρίβειά που αφορά και την Ελλάδα. Ποια μέτρα πρέπει να πάρει η Ευρωπαϊκή Ενωση;
Η κυβέρνηση άφησε για πολλούς μήνες ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια και την κερδοσκοπία σε βάρος των Ελλήνων καταναλωτών, χωρίς ουσιαστικά μέτρα παρέμβασης και επαρκείς ελέγχους στην αγορά. Τώρα πανηγυρίζει ετεροχρονισμένα για ορισμένες σημειακές μειώσεις σε ορισμένους κωδικούς προϊόντων, οι οποίες δεν αφορούν την πλειοψηφία των προϊόντων και δεν αντισταθμίζουν σε καμία περίπτωση τις θηριώδεις αυξήσεις που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα η τιμή του βρεφικού γάλακτος που είναι κατά 213% πάνω σε σύγκριση με την ΕΕ. Εκτός αυτού, το καταναλωτικό κοινό δεν έχει πληροφορηθεί το κατά πόσο η επιβολή προστίμων σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν οδηγήσει και σε αντίστοιχες μειώσεις των τιμών, ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί παραμένουν υποστελεχωμένοι. Στις αρχές του χρόνου κάλεσα από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ΕΕ να λάβει οριζόντια μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας εντός της ευρωζώνης, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχουν γίνει αποφασιστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν μπορούμε να πάμε στις ευρωεκλογές χωρίς κάποιας μορφής παρέμβαση που θα ανακουφίσει τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσω να επιμένω για την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων στο ανώτατο δυνατό πολιτικό επίπεδο.
-Πολλοί βουλευτές λένε συνεχώς να έρθουν οι νέοι στην ευρωκάλπη. Για ποιους λόγους θεωρείτε ότι απέχουν;
Οι νέοι απέχουν διότι πολύ απλά θεωρούν ότι η άσκηση της πολιτικής και ακόμη περισσότερο οι ευρωεκλογές, δεν αφορούν την καθημερινότητά τους και δεν συνάδουν με την εμπειρία τους. Για να έλθουν οι νέοι στις κάλπες πρέπει να προτείνουμε ευρωπαϊκές και άλλες λύσεις για τα θέματα της εκπαίδευσης, στέγασης και πρόσβασης σε ποιοτικές και καλά αμειβόμενος θέσεις εργασίας. Ολα αυτά πρέπει να γίνουν σε διάλογο μαζί τους. Αν δεν το επιτύχουμε αυτό, γιατί να προσέλθουν στις κάλπες;
-Ποιες λύσεις πρέπει να πάρει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τη στήριξη των αγροτών;
Πρέπει να προστατεύσουμε τους αγρότες μας και πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η Ελλάδα πρέπει εδώ και τώρα να καταθέσει τη δική της εθνική πρόταση για τροποποίηση της ΚΑΠ, αφού έχει προηγηθεί διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και την αγροτική κοινότητα. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος του αγρότη, δημιουργώντας ένα πλέγμα προστασίας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό τρίτων χωρών που ρίχνουν κάτω από το επιτρεπόμενο όριο τις τιμές, ενώ πρέπει να καθιερώσουμε κίνητρα για να στραφούν οι νέοι μας στο αγροτικό επάγγελμα, ώστε να αποτρέψουμε φαινόμενα ερημοποίησης της υπαίθρου. Αυτό που αξιακά πιστεύω είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε και να επενδύσουμε στο συνεταιριστικό χαρακτήρα της αγροτικής παραγωγής, να ενθαρρύνουμε το κράτους, αλλά και την ΕΕ να επενδύσει σε συνεργατικά εγχειρήματα που θα αναπτύσσουν την αναγκαία ανθεκτικότητα ενόψει των δραστικών αλλαγών που επιφέρει η κλιματική κρίση. Σημειώνω ότι η ακροδεξιά επέλεξε το θέμα αυτό για να πολώσουν το πολιτικό κλίμα. Αναρωτιέμαι για ποιο λόγο μιας και είναι οι αρχιτέκτονες του προβλήματος τα τελευταία 15 χρόνια. Ισως μάλλον για αυτό. Δεν πρέπει να αποδομήσουμε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η υιοθέτηση της οποίας αποτέλεσε ένα καθοριστικό βήμα εκ μέρους της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και αφορά και τους αγρότες άμεσα και καίρια.
-Συμφωνείται ότι με δύο πολέμους σε εξέλιξη, ο ευρωπαϊκός «χάρτης» θα είναι διαφορετικός σε λίγα χρόνια και, αν ναι, ποια θα είναι η θέση της Ελλάδας;
Το αναλλοίωτο του ευρωπαϊκού χάρτη περνά μέσα από την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί η οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων στα ευρωπαϊκά εδάφη, ώστε να κοπούν μαχαίρι τυχόν ορέξεις από αναθεωρητικές δυνάμεις, όπως η Τουρκία. Σε ό,τι αφορά τη Γάζα, είναι επιτακτική η ανάγκη εκεχειρίας. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η ανθρωπιστική καταστροφή. Μετά από αυτό, η ευθυγράμμιση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η λύση των δύο κρατών. Η ΕΕ είναι ένα εγχείρημα που εξάλειψε τον πόλεμο στην Ευρώπη και πρέπει στο σήμερα να μετέχει και να επιβάλλει λύσεις σε περιφερειακές συγκρούσεις που την επηρεάζουν άμεσα. Επιπλέον, πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες διαμόρφωσης μίας κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής που θα εμπλουτίσει και θα αναβαθμίσει τη σχέση της με το ΝΑΤΟ. Εντός αυτού του πλαισίου πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα και να γίνει περισσότερο ενεργητική στην ανάληψη των σχετικών πρωτοβουλιών που απαιτούνται, πάντοτε με γνώμονα την υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας και των συνόρων της. Επιπροσθέτως, υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία για την αμυντική μας βιομηχανία, πράγμα που αφορά την εθνική μας κυριαρχία αλλά και πολλές και καλές θέσεις εργασίας.
-Στην Ελλάδα, ένα από τα κορυφαία θέματα είναι το Δημογραφικό. Ποιες κινήσεις πρέπει να κάνει η ΕΕ για να βοηθήσει;
Η προσέγγιση στην αντιμετώπιση του Δημογραφικού δεν μπορεί να είναι μεμονωμένη. Αν δεν επενδύσουμε συνολικά στην κοινωνική Ευρώπη, δεν μπορούμε να προσδοκούμε σε βιώσιμη διαχείριση του προβλήματος, το οποίο πλέον αποκτά πανευρωπαϊκό χαρακτήρα, γιατί πέρα από Ελληνες είμαστε και Ευρωπαίοι. Δεν αρκεί απλά να επιδοτείς το νέο ζευγάρι με ένα εφάπαξ οικονομικό βοήθημα ή να συστήνεις μία νέα υπουργική δομή χωρίς πρακτικό αντικείμενο, αλλά να δημιουργήσεις εκείνο το πλέγμα θεσμών και παροχών που αποφορτίζουν τη γονεϊκότητα από τα βάρη της καθημερινότητας. Πρέπει να συζητήσουμε στα σοβαρά για την οικοδόμηση ενός στιβαρού ευρωπαϊκού κράτους πρόνοιας που θα εγγυάται ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους με ταυτόχρονη εμβάθυνση της κοινωνικής διάστασης της Συνοχής, η οποία στον πυρήνα της έχει ενσωματώσει τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται ο μέγιστος δυνατός συντονισμός σε επίπεδο αρμοδιοτήτων και χρηματικών πόρων με τη χάραξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα εμπεριέχει συγκεκριμένες δράσεις, ορόσημα και παρεμβάσεις. Γι’ αυτό και έχω υποστηρίξει δημόσια την αναγκαιότητα μεγαλύτερης έμφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Δημογραφικό, ώστε να εξασφαλιστεί ο μακροπρόθεσμος, αλλά και ο πανευρωπαϊκός χαρακτήρας της δημογραφικής πολιτικής, η οποία θα έχει ορίζοντα πέραν της καθιερωμένης εξαετούς προγραμματικής περιόδου που ακολουθείται στα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.
-Εκτιμάτε ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα αποτελούν προάγγελο εξελίξεων για την πολιτική σκηνή στην Ελλάδα;
Εκτιμώ, ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να εμπεριέχει ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση και να επιφέρει ρωγμή στην επίπλαστη εικόνα πολιτικής ηγεμονίας της κυβέρνησης. Ευελπιστώ ότι οι Ελληνες πολίτες θα δουν την αναγκαιότητα της ύπαρξης αντιπολίτευσης για την ομαλή δημοκρατική λειτουργία, διαμορφώνοντας παράλληλα τις συνθήκες ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών. Ταυτόχρονα πρέπει να δώσουμε τον αγώνα για εκλογικό περιορισμό των πολιτικών δυνάμεων που τοποθετούνται στον χώρο της ακροδεξιάς που αυτή τη στιγμή αποτελούν μείζονα απειλή και στην Ευρώπη. Με το πρόγραμμα, τις αρχές και τις ιδέες μας θα το καταφέρουμε.
-Ως Αχαιός έχετε ενημέρωση για τα μεγάλα έργα στην περιοχή που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να τα στηρίξετε;
Παρακολουθώ την πορεία των έργων όχι μόνο της Αχαΐας, αλλά όλης της ΠΔE. Δεν μπορεί να πάει μπροστά μόνη της η Αχαΐα αν υστερήσει η Δυτική Ελλάδα. Τα κύρια άλυτα θέματα υποδομών που αντιμετωπίζει η Αχαΐα είναι τα εξής:
Η αργοπορία στις διαδικασίες ολοκλήρωσης του οδικού δικτύου (Πάτρα-Πύργος) και η σύνδεσή του με το αεροδρόμιο του Αράξου. Το νέο λιμάνι της Πάτρας να εκσυγχρονιστεί επιτέλους. Να προσφέρει στις επιχειρήσεις υποδομές που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους, για να μην αναγκάζονται να φεύγουν για τον Πειραιά και χάνονται θέσεις εργασίας. Η αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου της Πάτρας. Η αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών και επιτέλους ο σιδηρόδρομος. Σε αυτή την κατεύθυνση είμαι ένας ισχυρός σύμμαχος από τη θέση μου στην Ευρωβουλή.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News