Να επιστρέψει η ιδεολογία στην πολιτική

Το κύριο άρθρο της «Π»

 

ΚΑΘΩΣ καθίζει η σκόνη από την αντιπαράθεση των αρχηγών για τις επισυνδέσεις και τις παρακολουθήσεις, κρατάμε συμπεράσματα και κρίσεις.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ αμύνθηκε επιθετικά, υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούται «διά να ομιλεί», δεδομένου του αμαρτωλού παρελθόντος της διακυβέρνησής του όπου ξεκίνησε με ηθικό πλεονέκτημα, αλλά το μετέτρεψε σε μειονέκτημα.

ΟΜΩΣ ο πρωθυπουργός κατανοεί ότι αυτό δεν αρκεί. Τα σκοτεινά σημεία αυτής της ιστορίας πρέπει να φωτιστούν και ως προς το αστυνομικό και ως προς το πολιτικό σκέλος.
Σίγουρα πάντως επιδεικνύεται πρόθεση για σοβαρή θεσμική αντιμετώπιση του ζητήματος. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι τεράστια πρόοδος της τεχνολογίας κάνει τον πολίτη καχύποπτο. Και αυτή την καχυποψία η εξουσία πρέπει να τη διασκεδάσει με στιβαρότητα και καθαρότητα.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ επενδύει σε επικοινωνιακή πολιτική τύπου «γίδας στην πλάτη». Προσπαθεί να αμαυρώσει την εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού με κάθε ευκαιρία, προκειμένου να φρενάρει τη δημοσκοπική υπεροχή του Κ. Μητσοτάκη και να μεταφέρει τη δημόσια προσοχή σε άλλο πεδίο, σκανδαλολογικό και ηθικολογικό.
Αλλοι τσιμπούν και άλλοι όχι. Αλλά ούτε αυτά είναι αρκετά. Η κοινωνία ξέρει ότι το βασικό ζητούμενο είναι η διαχείριση των δυσχερειών και των προκλήσεων της εποχής. Και δεν έχει κάποιο δείγμα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που να της επιτρέπει να τον βλέπει με αξιοπιστία.

EN KATAKΛΕΙΔΙ: Οι πολίτες θέλουν ένα καθαρό πολιτικό σύστημα, μια αξιόπιστη διοίκηση, διαφάνεια και δικαιοσύνη. Κατανοούν ότι η άσκηση της εξουσίας έχει και γκρίζες υποχρεώσεις, τη λεγόμενη βρόμικη δουλειά.
Αν αισθανθούν ότι η βρόμικη δουλειά είναι ο κανόνας, αυτό δεν είναι καλό για κανέναν. Καλό είναι να επιστρέψει η ιδεολογία στην πολιτική, εάν υπάρχει ιδεολογία και δεν πρόκειται για συνθηματολογία που χρησιμοποιείται για το πάπλωμα.