Να τιμάμε και τη δημοκρατία μαζί με το Πολυτεχνείο
Το κύριο άρθρο της «Π»
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ επετειακές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο ήταν αρκετά «εύκολες» νοηματικά και συνθηματολογικά. Συνέπιπταν στην καταδίκη της χούντας, των πρωταίτιων και των συνεργατών της, όπως και των ξένων δυνάμεων στο μέτρο που υποκίνησαν, ανέχθηκαν ή συνεργάστηκαν κυνικά με το καθεστώς. Παράλληλα διέπονταν από έναν ενθουσιασμό για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και των ελευθεριών, στο πλαίσιο των οποίων μικροί και μεγάλοι φιλοτεχνούσαν το δικό τους, μαχητικό, αγωνιστικό αλλά ακίνδυνο πλέον, έπος.
ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ μας οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου συνεχίζει να εμπνέει τους νέους ως πρότυπο, σε βαθμό, σε κάποιες περιπτώσεις, που «υποχρεώνει» πολλούς να αναζητήσουν ή να σκηνοθετήσουν το δικό τους «Πολυτεχνείο» με καταχρηστικές εξεγέρσεις ή υπερβολές. Αυτά είναι φυσιολογικά, στο μέτρο που δεν φεύγουν από τα όρια. Το δύσκολο είναι να εμπνεύσει τους νέους το σημερινό μας δημοκρατικό- θεσμικό σύστημα. Οι νέοι βλέπουν κυρίως τα κουσούρια, τις αποτυχίες και τις φθορές του συστήματος, και όχι τα αδιαπραγμάτευτα κεκτημένα που έχουν εκπαιδευθεί να θεωρούν αυτονόητα.
ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ οι νέοι γι’ αυτό. Φταίει ασφαλώς το ίδιο το σύστημα, που πάντως εδώ και δέκα χρόνια δίνει τη μάχη της εξυγίανσης και του εκσυγχρονισμού, φταίει όμως και η τρέχουσα φουρνιά των ενηλίκων που δεν δίδαξε στα παιδιά ότι τα σημερινά κεκτημένα και αυτονόητα δεν ήταν πάντα έτσι.
ΑΛΛΑ δεν αρκεί αυτή η διδαχή για να αγαπήσει ο νέος το πολιτικό σύστημα του 2021. Χρειάζεται ο ενεργός πολιτικός κόσμος να φροντίσει ώστε η δημοκρατία να λάμψει ξανά, με ευγενείς στόχους και προτάγματα που μπορούν να ξεσηκώσουν τον πολίτη.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News