Νέος ΕΝΦΙΑ: Συγχωνεύεται ο συμπληρωματικός φόρος και επιβάλλεται ανά ακίνητο

Ριζικές αλλαγές φέρνει το υπουργείο Οικονομικών στον ΕΝΦΙΑ – Νέα ενιαία κλίμακα για τον κύριο και τον συμπληρωματικό φόρο

ανατροπές

«Λίφτινγκ» στον ΕΝΦΙΑ επιχειρεί το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών, ενσωματώνοντας τον συμπληρωματικό φόρο στον κύριο και αυξάνοντας του συντελεστές της νέας κλίμακας.

Ουσιαστικά θα πρόκειται για έναν εντελώς καινούρικο φόρο, όπου η επιβάρυνση θα υπολογίζεται ξεχωριστά ανά ακίνητο, με τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ να επιβάλλεται όταν ένα ακίνητο έχει αξία πάνω από 250.000 ευρώ – και όχι στο σύνολο της περιουσίας όπως σήμερα – γεγονός που επί της ουσίας μειώνει σημαντικά τα φορολογικά βάρη της μεσαίας τάξης.

Στην παρούσα φάση το υπουργείο μελετά διάφορα μοντέλα με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις θα υπάρξει ανακατανομή φορολογικών βαρών συνολικού ύψους 200 – 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Επισημαίνεται πως οι νέες αντικειμενικές θα οδηγήσουν σε διαφοροποίησεις στην επιβάρυνση των ιδιοκτητών: Κάποιοι θα ωφεληθούν, κάποιοι άλλοι όχι.

Συγχώνευση συμπληρωματικού φόρου

Οι σχεδιασμοί του υπουργείου προσανατολίζονται στη συγχώνευση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων με τον κύριο φόρο.

Πιο αναλυτικά, ο συμπληρωματικός φόρος θα υπολογίζεται ανά ακίνητο και με βάση μια ενιάια κλίμακα, στην οποία θα συνυπολογίζονται περισσότεροι συντελεστές.

Οι συντελεστές αυτοί θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο, αλλά και την αξία του.

Με τη ρύθμιση που θέλει τον συμπληρωματικό φόρο να επιβάλλεται αποκλειστικά σε ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ, μάλιστα, ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους πολλά ακίνητα χαμηλής αξίας θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να μειώνεται σημαντικά.

Νέα κλίμακα ΕΝΦΙΑ και εκπτωτικοί συντελεστές

Η νέα κλίμακα θα έχει, παράλληλα, περισσότερα κλιμάκια, προκειμένου να αποφεύγεται η άδικη διόγκωση των φόρων εξαιτιας της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών για τα χαμηλής και μέσης αξίας ακίνητα.

Σε ο,τι αφορά τους εκπτωτικούς συντελεστές, αυτοί ξεκινούν από 30% για τους έχοντες περιουσία έως 60.000 ευρώ και κυμαίνοντα στο:

27% από 60.000 έως 80.000 ευρώ
20% από 100.000 έως 1 εκατ. ευρώ
και 10% από 1 εκατ. ευρώ και πάνω.

Πηγή: Dnews