Νέος ΚΟΚ: Τι απαγορεύεται να μεταφέρουμε με το αυτοκίνητο το καλοκαίρι – Ποια είναι τα πρόστιμα

O Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) προβλέπει ρητά τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να μεταφέρουμε.

Νέος ΚΟΚ: Τι απαγορεύεται να μεταφέρουμε με το αυτοκίνητο το καλοκαίρι - Ποια είναι τα πρόστιμα

Με την καλοκαιρινή έξοδο να έχει ήδη ξεκινήσει και χιλιάδες οδηγούς να εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα για τις πρώτες τους διακοπές, η οδική ασφάλεια αποκτά ξεχωριστή σημασία. Εκτός από τη συνετή οδήγηση και την προσοχή στον δρόμο, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στον τρόπο φόρτωσης του οχήματος, καθώς ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) προβλέπει ρητά τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να μεταφέρουμε.

Υπερβολικό βάρος – Τι ορίζει ο ΚΟΚ
Σύμφωνα με το άρθρο 32 του ΚΟΚ, απαγορεύεται το μικτό βάρος του οχήματος να υπερβαίνει αυτό που έχει ορίσει ο κατασκευαστής και αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας. Η υπέρβαση βάρους μπορεί να οδηγήσει σε φθορές του οχήματος, μειωμένη σταθερότητα στον δρόμο, αλλά και κυρώσεις.

Λανθασμένη φόρτωση – Κίνδυνος για όλους
Ένα συχνό και επικίνδυνο λάθος είναι η κακή τακτοποίηση των αποσκευών και του φορτίου. Ο ΚΟΚ προβλέπει ότι τα αντικείμενα πρέπει να στοιβάζονται με τρόπο που να μην εμποδίζουν τον οδηγό, να μην μειώνουν την ορατότητά του, να μην θέτουν σε κίνδυνο τους επιβάτες ή τους άλλους χρήστες του δρόμου και φυσικά να μη διαρρέουν ή πέφτουν από το όχημα.

Επιπλέον, τα αντικείμενα δεν πρέπει να καλύπτουν φώτα, πινακίδες ή αντανακλαστικά του οχήματος. Κάτι τέτοιο καθιστά το αυτοκίνητο «αόρατο» τις βραδινές ώρες, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος.

Όχι στα μακριά αντικείμενα
Σοβαρός περιορισμός υπάρχει και στα υπερβολικά μακριά αντικείμενα, όπως σωλήνες, ξύλα ή αθλητικός εξοπλισμός. Ο ΚΟΚ ορίζει ότι το φορτίο δεν μπορεί να προεξέχει από το πίσω μέρος του οχήματος περισσότερο από το 30% του συνολικού μήκους του αυτοκινήτου. Αν κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο, απαιτείται ειδική άδεια από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία.

Αντικείμενα που «σέρνονται» στο δρόμο
Απαγορεύεται ρητά η μεταφορά αντικειμένων που σύρονται στο έδαφος, καθώς μπορεί να προκληθούν φθορές στο οδόστρωμα ή να δημιουργηθεί κίνδυνος για άλλους οδηγούς. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση όπου έχει εκδοθεί ειδική άδεια και τα αντικείμενα δεν προκαλούν φθορές ή κινδύνους.

Πολλοί επιβάτες – Μηδενική ανοχή
Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, κάθε όχημα έχει συγκεκριμένο αριθμό επιβατών που μπορεί να μεταφέρει, όπως αυτός ορίζεται στην άδεια κυκλοφορίας. Η μεταφορά επιπλέον ατόμων, ειδικά χωρίς ζώνη ασφαλείας, απαγορεύεται και επιφέρει πρόστιμο. Ο οδηγός φέρει την ευθύνη για κάθε επιβάτη πέραν του επιτρεπόμενου αριθμού.

Μεταφορά εμπορευμάτων με Ι.Χ.
Απαγορεύεται γενικά η μεταφορά εμπορευμάτων με ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα. Αν αυτό κριθεί απαραίτητο, πρέπει να υπάρχουν τα κατάλληλα παραστατικά (π.χ. τιμολόγια, δελτία αποστολής), καθώς διαφορετικά μπορεί να υπάρξουν διοικητικές κυρώσεις.

Πρόστιμα και ποινές
Η παραβίαση των ανωτέρω προβλέψεων του ΚΟΚ μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Πρόστιμο 80 ευρώ για κακή ή υπερβολική φόρτωση
  • Ακινητοποίηση του οχήματος σε περιπτώσεις που θεωρείται ότι το όχημα αποτελεί κίνδυνο
  • Πρόστιμο 80 ευρώ για υπεράριθμους επιβάτες

Συμβουλή για τις αποσκευές:
Αν οι αποσκευές σας δεν χωρούν στο πορτμπαγκάζ, εξετάστε τη χρήση ειδικής μπαγκαζιέρας οροφής, πάντα με σωστή τοποθέτηση και σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Η οδική ασφάλεια δεν τελειώνει με τον έλεγχο ελαστικών ή φρένων. Η σωστή φόρτωση και η υπεύθυνη μεταφορά αντικειμένων και επιβατών είναι εξίσου σημαντικά. Ένα λάθος στη φόρτωση μπορεί να κοστίσει ζωές – ας μην το υποτιμούμε.