Νερό: Θα «φουσκώσουν» οι λογαριασμοί, ανησυχίες αιρετών για τιμολόγηση και ιδιωτικοποίηση

Προσωρινός πάγος από τους Δημάρχους στις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Νερό

Στη σφοδρή αντίδραση των δημάρχων και της Πανελλήνιας Ενωσης των Δημοτικών Επιχειρήσεων, προσκρούει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη συνένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).

Οι αυτοδιοικητικοί δηλώνουν αντίθετοι σε οποιοδήποτε σχέδιο υποχρεωτικών συνενώσεων, υποστηρίζοντας ξεκάθαρα ότι πίσω από το εν λόγω εγχείρημα κρύβεται η ιδιωτικοποίηση του νερού.

Αυτά, σε συνδυασμό με την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης του νερού που θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2025 και ο οποίος προβλέπει κλιμακωτές χρεώσεις ανάλογα με την περιοχή και την κατανάλωση, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και υδρογεωλογικά κριτήρια ανά 5ετία.

Μέχρι σήμερα σχέδιο νόμου δεν υπάρχει. Όμως, σύμφωνα με διαρροές, το αρχικό σχέδιο προέβλεπε συνένωση των ΔΕΥΑ που λειτουργούν σήμερα σε όλη την Ελλάδα, σε μια ανά Περιφέρεια, ωστόσο το τελευταίο διάστημα προωθείται πρόταση για μια έως δύο ΔΕΥΑ ανά περιφερειακή ενότητα.

Νερό

 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, επικαλείται την ανάγκη επίτευξης οικονομιών κλίμακας, προκειμένου οι δημοτικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις που προκύπτουν για τις ΔΕΥΑ από το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Σήμερα σε όλη τη χώρα λειτουργούν 123 ΔΕΥΑ από τις οποίες υδροδοτούνται πάνω από ένα εκατ. νοικοκυριά και επειδή ο μεγάλος φόβος των αιρετών είναι οι καταναλωτές να μην πάθουν με το νερό ό,τι έπαθαν με το ρεύμα, η αυτοδιοίκηση απορρίπτει το αρχικό κυβερνητικό σχέδιο για μείωση των ΔΕΥΑ σε 13, όσες δηλαδή και οι Περιφέρειες, με τη συμμετοχή εταιρικών σχημάτων.

Το αρμόδιο υπουργείο υποστηρίζει ότι η διαχείριση του νερού είναι ανάγκη να εξορθολογιστεί, δεδομένου ότι τα χρέη των ΔΕΥΑ, μόνον εξαιτίας του ενεργειακού κόστους, έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία δύο χρόνια στα 200 εκατ. ευρώ. Οι δε ανείσπραχτες οφειλές από απλήρωτα τιμολόγια ανέρχονται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ και περίπου στο ίδιο ποσό κυμαίνονται οι οφειλές των δημοτικών επιχειρήσεων και σε 144 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα δάνειά τους.

Επίσης το Υπουργείο προτίθεται να δώσει 250 εκατ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα χρέη που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση στις ΔΕΥΑ, από τη στιγμή μάλιστα που δεν επιδοτήθηκαν από το κράτος γι’ αυτόν τον σκοπό. Αρκετοί αυτοδιοικητικοί θεωρούν ότι αυτή η ενίσχυση είναι το «τυράκι» και ψάχνουν να βρουν τη «φάκα» που κάποιοι την διακρίνουν στη νομική μορφή που προωθείται για τις συνενώσεις των δημοτικών επιχειρήσεων.

Διονύσης  Κλάδης: «Καμία επιβάρυνση δημοτών»

Νερό

Ο Διονύσης  Κλάδης

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Διονύσης  Κλάδης, έιναι άθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε συζήτηση περί συνενώσεων, όπως κι όλη  η δημοτική αρχή της Πάτρας, που τοποθετήθηκε από την πρώτη στιγμή αρνητικά απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης και κυρίως στα νέα κριτήρια τιμολόγησης. Τόνισε στην «Πελοπόννησο»: «Στην Πάτρα δεν  πρόκειται να υπάρξει καμία επιβάρυνση των δημοτών»  ο οποίος πρόσθεσε ότι «εμείς δεν έχουμε καμία   πρόθεση να εφαρμόσουμε τα νέα κριτήρια τιμολόγησης που, ούτως ή άλλως οδηγούν σε ανατιμήσεις. Δεν έχουμε κανέναν σκοπό να τα εφαρμόσουμε και αντιτιθέμεθα συνολικά, γιατί ο νέος τρόπος τιμολόγησης όπως και το σχέδιο για τις συνενώσεις των ΔΕΥΑ, εξυπηρετούν την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού και ιδιωτικοποίησή του, που εμείς παλεύουμε για να αποτρέψουμε». Αναφερόμενος στο θέμα των συνενώσεων, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ τόνισε πως η κυβέρνηση έχει σκοπό να εξυπηρετήσει τους μεγάλους εργολάβους και τα ιδιωτικά συμφέροντα. Το επερχόμενο νομοσχέδιο συγχώνευσης των ΔΕΥΑ, θα φέρει ιδιωτικοποιήσεις, μεγαλύτερο χαράτσωμα, χειρότερες υπηρεσίες στο λαό και διάλυση των εργασιακών σχέσεων, είπε ο κ. Κλάδης.

 

Γιώργος Ντίνος: «Εξορθολογισμός, όχι ανατιμήσεις»

Νερό

Ο Γιώργος Ντίνος

Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αιγιάλειας Γιώργος Ντίνος είπε στην «Π»: «Προς το παρόν δεν έχουμε κανένα σχέδιο συνένωσης των ΔΕΥΑ στα χέρια μας» . Κι αυτό, γιατί όπως διαπιστώνει ο ίδιος, το υπουργείο Εσωτερικών που είναι επιβλέπων των ΟΤΑ, δεν έχει εκφράσει επίσημα άποψη. Κατά τον κ. Ντίνο, όλα όσα διαρρέουν προέρχονται από πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Αν δεν συμφωνήσει το υπουργείο Εσωτερικών δεν πρόκειται να γίνει καμία συνένωση» πρόσθεσε ο κ. Ντίνος, που τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα νομικής φύσεως που θεωρεί σίγουρο ότι θα οδηγήσουν σε προσφυγές ΟΤΑ στο Συμβούλιο της    Επικρατείας. Στο θέμα της τιμολόγησης, ο κ. Ντίνος τόνισε ότι όσον αφορά στην Αιγιάλεια, η προσαρμογή στα νέα δεδομένα δεν αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τους δημότες με κάποιες ανατιμήσεις. Η προσαρμογή αν γίνει, θα αφορά τον εξορθολογισμό των καταναλώσεων και της λειτουργίας της δημοτικής Επιχείρησης, είπε ο κ. Ντίνος.

 

Παναγιώτης Κουνάβης: «Μονόδρομος οι αυξήσεις»

Νερό

Ο Παναγιώτης Κουνάβης

Ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑ Δυμαίων Παναγιώτης Κουνάβης, θεωρεί πως η εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής του νερού, θα φέρει μαζί και ανατιμήσεις στους λογαριασμούς των χρηστών. Κατά τον ίδιο αυτός είναι ο σκοπός με την προωθούμενη ρύθμιση και η συζήτηση περί συνενώσεων και συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ είναι μια κίνηση ανεδαφική που δεν θα προσφέρει λύσεις σε διαφορετικές δημοτικές επιχειρήσεις με διαφορετικά προβλήματα και σε περιοχές με άλλα χαρακτηριστικά. Το κεντρικό ζήτημα κατά τον κ. Κουνάβη, είναι να δοθεί λύση στο τεράστιο ενεργειακό κόστος των δημοτικών επιχειρήσεων το οποίο άρχισε να διογκώνεται όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος της ΔΕΥΑ Δύμης. «Το 2021 υποστήκαμε ένα τεράστιο σοκ όταν άρχισαν να αυξάνονται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε. Παράλληλα, ο κ. Κουνάβης τόνισε πως οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, έχουν ανάγκη και από πρόσληψη προσωπικού, ώστε να έχουν μηχανισμούς μέτρησης και είσπραξης των λογαριασμών και να έχουν έσοδα.