Νοσοκομεία: Στον «αέρα» η υγεία εργαζομένων – Κτήρια, απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις και ανακαινίσεις που δεν έγιναν ποτέ

Σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή των εργαζομένων στο ΕΣΥ φαίνεται ότι κρύβουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Νοσοκομεία

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση με τα ατυχήματα εργαζομένων στο ΕΣΥ, καθώς φαίνεται πως τα δημόσια νοσοκομεία κρύβουν… κινδύνους.

Η πρόσφατη είδηση για την εργαζόμενη στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας που έπαθε ηλεκτροπληξία και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο ίδιο το νοσοκομείο που εργάζεται, προκάλεσε ανησυχία σε όλους τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας. Ένα ατύχημα το οποίο οφείλεται σε κακοτεχνίες αλλά και κακή συντήρηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων τα οποία δεν παρουσιάζουν μόνο ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, αλλά και σε τεχνικό επίπεδο.

Πριν από αυτό το ατύχημα είχε προηγηθεί άλλο ένα με εργαζόμενη στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού το χέρι της οποίας ακρωτηριάστηκε στα πλυντήρια του νοσοκομείου.

Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία έστω κι αν δεν βγαίνουν πάντα στο φως της δημοσιότητας.

Απαρχαιωμένα κτίρια

Τα κτίρια των νοσοκομείων του ΕΣΥ παρουσιάζουν τραγικές δυσλειτουργίες που οφείλονται κυρίως στην παλαιότητά τους, αφού τα περισσότερα, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, δεν έχουν ανακαινιστεί.

Τα «μπαλώματα» που κατά καιρούς γίνονται για να διορθωθούν κάποιες κατασκευές, δεν λύνουν το πρόβλημα. Άλλωστε τα περισσότερα νοσοκομεία, ειδικά στην Αττική, αποτελούν ένα «συνονθύλευμα» κτιριακών εγκαταστάσεων, άναρχα κατασκευασμένα σε μεγάλες εκτάσεις.

Οι αρχικές κατασκευές με τα χρόνια συμπληρώθηκαν από νεότερα κτίρια τα οποία συνδέονται άναρχα μεταξύ τους δημιουργώντας όμως για «εργατική βόμβα» τόσο για το προσωπικό όσο τελικά και για τους νοσηλευόμενους.

Όπως αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών και εργαζόμενος νευροχειρουργός στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας όπου η εργαζόμενη έπαθε ηλεκτροπληξία, Πάνος Παπανικολάου: «Όπως είχαμε προειδοποιήσει, εδώ και πάνω από 25 χρόνια, οι κτιριακές υποδομές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι απαράδεκτες. Τα κονδύλια της δεκαετίας του ’90 κατευθύνθηκαν μόνο στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα σήμερα τα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να καταρρέουν. Κινδυνεύουν ζωές».

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Νοσοκομείο της Νίκαιας στον 1ο όροφο που έπαθε ηλεκτροπληξία η εργαζόμενη, τα κονδύλια για την ανακαίνιση του ορόφου έχουν εγκριθεί εδώ και 8 χρόνια αλλά εμποδίζονται με πρόσχημα τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

«Υπάρχει απόλυτη εγκατάλειψη στο κτίριο. Εκτός των άλλων όμως είναι υποστελεχωμένη και η τεχνική υπηρεσία.

Για να καταλάβετε, υπάρχουν μόλις 4 ηλεκτρολόγοι για πολλά κτίρια τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με άναρχο τρόπο» προειδοποιεί ο κ.Παπανικολάου.

Τι προτείνουν οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι σε αναστάτωση μετά και την ηλεκτροπληξία που υπέστη νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο της Νίκαιας. Γι αυτό και ο Πάνος Παπανικολάου τονίζει: «Θα πρέπει μέχρι τη μακροπρόθεσμη λύση, να στελεχώσει η κυβέρνηση επειγόντως τις τεχνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων για ασφάλεια ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.

Εκτός των άλλων προτεραιότητα πρέπει να είναι η παροχή οξυγόνου.

Όταν είχαμε έξαρση της πανδημίας, υπήρχε ανεπάρκεια οξυγόνου για τους ασθενείς.

Όσο για την πυρασφάλεια, εάν ερχόταν κλιμάκιο να ελέγξει, θα έκλειναν τα μισά νοσοκομεία της χώρας. Κινδυνεύουν ζωές».