Νοσοκομείο Ρίου: 11 διασωληνωμένοι νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ

Ιδιαίτερα επικίνδυνες είναι οι καταστάσεις νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία της περιοχής, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, Δημήτρης Ζιαζιάς.

Νοσοκομείο

Εχουν περάσει την κόκκινη γραμμή οι συνθήκες νοσηλείας των πασχόντων με κορονοϊό στα νοσοκομεία της περιοχής μας. Ιδιαίτερα αυτό αφορά τους διασωληνωμένους καθώς οι ΜΕΘ εμφανίζουν πληρότητα 100% και χθες στο ΠΓΝΠ νοσηλεύονταν 11 διασωληνωμένοι στις κοινές κλινικές κορονοϊού.

«Κάθε ώρα νοσηλείας που περνάει ένας διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ, είναι εις βάρος της υγείας του» μας επισήμανε ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας Δημήτρης Ζιαζιάς καταγγέλλοντας την άκρως επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της Πάτρας.

«Χθες, 11 ασθενείς διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν σε κοινές Κλινικές Κορονοϊού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Πρόκειται για άκρως απάνθρωπη κατάσταση. Κι αυτή δυστυχώς νομιμοποιείται από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού στη Βουλή. Λύσεις υπάρχουν, γιατί δεν υιοθετούνται από τη διοίκηση της υγείας; Ποιος θα λογοδοτήσει που συνάνθρωποί μας στερούνται τις δέουσες συνθήκες νοσηλείας;» Ο κ. Ζιαζιάς καλεί τους αρμοδίους να λάβουν άμεσα μέτρα και να εξασφαλίσουν στους ασθενείς αυτό που τους αρμόζει.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης δεν έκρυψε ότι η κατάσταση είναι άκρως πιεστική αλλά «αν ανοίξουμε άλλες κλίνες ΜΕΘ Κορονοϊού θα πρέπει να πάρουμε αναισθησιολόγους από τα χειρουργεία. Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι οι ασθενείς που έχουν προγραμματιστεί για χειρουργείο θα μπουν πάλι στη λίστα αναμονής. Είμαστε σε προβληματισμό και σε συνεργασία με τα επιστημονικά μας όργανα και τους γιατρούς θα πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει».

 

ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ

Χθες στον «Αγιο Ανδρέα» νοσηλεύονταν 68 ασθενείς στις Κλινικές Κορονοϊού και 8 στη ΜΕΘ. Στο ίδιο νοσοκομείο χθες νοσηλεύονταν δύο διασωληνωμένοι σε Κλινικές Κορονοϊού. Ωστόσο απεβίωσε μία ηλικιωμένη που ήταν τρόφιμος στο γηροκομείο, που τις προηγούμενες ημέρες κατέγραψε δεκάδες κρούσματα, και το άλλο περιστατικό μεταφέρθηκε στον χώρο της ΜΕΘ.

Στο ΠΓΝΠ νοσηλεύονταν 94 ασθενείς στις Κλινικές Κορονοϊού, δυο παιδιά στην Παιδιατρική Κλινική και 13 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ Κορονοϊού.

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Πρόγραμμα επαγρύπνησης, επιτήρησης και διάγνωσης μεταλλάξεων του κορονοϊού

Από την Περιφέρεια ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός προγράμματος επαγρύπνησης, επιτήρησης και διάγνωσης των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, για τη Δυτική Ελλάδα, έτσι ώστε να υπάρχουν επαρκή και ορθά επιδημιολογικά στοιχεία.
Αποτελεί πολύ σημαντικό εφόδιο, αφού επιτρέπει την έκδοση αποτελεσμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα, προσφέροντας δεδομένα για έγκαιρη κατάθεση προτάσεων διαχείρισης της πανδημίας.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα της έως τώρα ανάλυσης που προέκυψε από το πρόγραμμα:
> Ανάλυση 109 τυχαίων δειγμάτων, σε άτομα που διαγνώστηκαν θετικά, με μοριακή μεθοδολογία στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΠΓΝΠ, σε ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και εργαστήρια της Περιφέρειας (από Μάιο έως Οκτώβριο 2021.
> Παρακολούθηση της συχνότητας διαφορετικών στελεχών του ιού, όπου σταδιακά αυξήθηκε το «Ινδικό» στέλεχος κι από τον Ιούλιο και μετέπειτα αποτέλεσε το επικρατέστερο στέλεχος στη Δυτική Ελλάδα.

Κατά τους μήνες Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο παρατηρήθηκαν κάποιες παραλλαγές της μετάλλαξης Δέλτα. Οι παραλλαγές αυτές βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Η ΠΔΕ, διαπιστώνοντας τα σημαντικά υγειονομικά οφέλη της γονιδιωματικής επιτήρησης στην τοπική κοινωνία, συνεργάζεται με το Εργαστήριο Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και χρηματοδοτεί, συμπληρωματικά της ανάλυσης που γίνεται στην Αθήνα για την εξέλιξη της πανδημίας στους νομούς της Περιφέρειας.

Η προσπάθεια αποτελεί προϊόν συνεργασίας της ομάδας του καθηγητή – διευθυντή Σταύρου Ταραβήρα, με τις ερευνητικές ομάδες του επίκουρου καθηγητή Φυσιολογίας Δημητρίου Καραμήτρου και της καθηγήτριας και διευθύντριας του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Φωτεινής Παληογιάννη.