Ο αντιπρύτανης Παύλος Αβραμίδης για την Επιτροπή Ερευνών: Υψηλή ποιότητα και αριστεία στην έρευνα

Χρηματοδότηση νέων δράσεων προς όφελος των καθηγητών και των συνεργαζόμενων ερευνητών του ιδρύματος

Αβραμίδης

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Παύλο Αβραμίδη, η Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών αποτελεί κινητήρια δύναμη και πολλαπλασιαστικό παράγοντα ισχύος για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.

Ο ίδιος επιχειρεί μια ειδικότερη ανάλυση μέσω της εφημερίδας «Πελοπόννησος»:

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝ

Το Πανεπιστήμιο Πατρών μέσω της Επιτροπής Ερευνών (ΕΕ) και του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), αναδεικνύεται ως ένας σημαντικός φορέας που προωθεί την ανάπτυξη της περιφερειακής και εθνικής επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας. Με κύριο σκοπό της Επιτροπής Ερευνών τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, συμβάλλει στην καλλιέργεια της γνώσης, της τεχνογνωσίας και της ανάπτυξης της οικονομίας και ταυτόχρονα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πανεπιστημιακούς φορείς υλοποίησης ερευνητικών έργων της χώρας. Ο ΕΛΚΕ μέσω της Μονάδας Οικονομικής και Διοικητικής Υποστήριξης, τα τελευταία τρία χρόνια, σχεδίασε και υλοποίησε πληθώρα εφαρμογών, υιοθέτησε νέες διαδικασίες και χρηματοδότησε νέες δράσεις προς όφελος των καθηγητών και των συνεργαζόμενων ερευνητών του ιδρύματος.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 2020-2023

Την τελευταία τετραετία, τα έσοδα από έργα τα οποία διαχειρίζεται η Επιτροπή Ερευνών ανέρχονται στα 180 εκατομμύρια ευρώ. Τα ερευνητικά έργα παρέχουν ετησίως απασχόληση περίπου σε 1.800 εργαζόμενους, κυρίως απόφοιτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι πηγές των εσόδων αυτών αποτελούν χρηματοδοτήσεις έργων από το εξωτερικό (35%), από εθνικούς πόρους (45%) και από παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε ιδιωτικούς φορείς (20%). Κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020, ο ΕΛΚΕ διαχειρίστηκε 327 ευρωπαϊκά έργα προϋπολογισμού περίπου 85 εκατομμυρίων ευρώ, και 599 έργα σε εθνικό επίπεδο με προϋπολογισμό 95 εκατομμυρίων ευρώ.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΕΡΓΑ-ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Το Πανεπιστήμιο Πατρών με τη συμβολή όλων των μελών του και των ερευνητών του κατάφερε να κατέχει μια δεσπόζουσα θέση σε εθνικό επίπεδο αναφορικά με την υλοποίηση ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων. Σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ, 2023) ως προς την ερευνητική δραστηριότητα των ελληνικών φορέων σε χρηματοδοτούμενα έργα στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» για το χρονικό διάστημα 2021-2022, το Πανεπιστήμιο Πατρών κατατάσσεται δεύτερο (2) στον τομέα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με συνολικό αριθμό πενήντα (50) χρηματοδοτούμενων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 33 εκατομμυρίων ευρώ.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Σημαντική είναι η συμβολή του ΕΛΚΕ στην ακαδημαϊκή λειτουργία του Πανεπιστημίου. Ειδικότερα, μέσω των εσόδων από τη διαχείριση και την υποστήριξη των ερευνητικών και εξειδικευμένων έργων παροχής υπηρεσιών, ο Ειδικός Λογαριασμός στηρίζει διαχρονικά την ακαδημαϊκή λειτουργία του ιδρύματος. Αυτή η υποστήριξη εκδηλώνεται μέσω ποικίλων δράσεων, όπως η ενίσχυση της διδασκαλίας, η συντήρηση των υπολογιστικών κέντρων, η χρηματοδότηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, η οργάνωση συνεδρίων, η υποστήριξη των φοιτητικών και περιβαλλοντικών ομάδων του ιδρύματος, η συντήρηση των κτιριακών και οριζόντιων ερευνητικών υποδομών, η διατήρηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, η προώθηση της εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου κ.ά.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ο ΕΛΚΕ προωθεί τη μεταφορά τεχνολογίας και την επιχειρηματικότητα, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία νέων προϊόντων, υπηρεσιών και υποστηρίζοντας επιχειρήσεις που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής και της χώρας συνολικά. Ενισχύει τη δημιουργία επιχειρηματικών ομάδων που έχουν προέλθει από τη διαδικασία Μεταφοράς Τεχνολογίας σε τομείς κυρίως όπως την αγροδιατροφή, την υγεία, τη μικροηλεκτρονική και την ανάπτυξη νέων υλικών για ενεργειακές εφαρμογές. Ως αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, τα τελευταία δύο χρόνια και μετά την εφαρμογή των Ν.4864/2021 και 4957/22, έχουμε τη λειτουργία 1 τεχνοβλαστού και 11 νέες αιτήσεις για την ίδρυση νέων τεχνοβλαστών (spin off). Συγχρόνως.

Επιπλέον, την τελευταία τριετία συνεχίστηκαν με μεγάλη επιτυχία να πραγματοποιούνται οι Εκθέσεις Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας PATRAS-IQ, οι οποίες έχουν καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης μεταξύ ερευνητικού και παραγωγικού τομέα, αποτελώντας μακροχρόνια αναπτυξιακή πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πατρών και των συνεργαζόμενων φορέων της Δυτικής Ελλάδας.

Μέσω του Τμήματος Μεταφοράς Τεχνολογίας, Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας, φιλοξένησε, για πρώτη φορά, μέλη Επενδυτικού Ταμείου, όπου 8 ερευνητικές ομάδες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες στην ομάδα διαχείρισης του fund μέσω της μεθόδου pitching.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Διατηρώντας διαχρονικά την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους συνεργαζόμενους καθηγητές και ερευνητές, ο ΕΛΚΕ προχώρησε στην πιστοποίηση και επιθεώρηση συστήματος διαχείρισης ποιότητας κατά το ISO 9001:2015 και πιστοποίησε τις διαδικασίες για την καταπολέμηση της διαφθοράς σύμφωνα με ΤΟ πρότυπο ISO 37001:2016. Συγχρόνως προχώρησε στη συμμόρφωση με τη δημιουργία πλάνου για τον κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR), ενώ μέσω της εφαρμογής του συστήματος διαχείρισης ποιότητας εγκαταστάθηκε μόνιμο σύστημα αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών της Μονάδας Οικονομικής και Διοικητικής Υποστήριξης (ΜΟΔΥ) του ΕΛΚΕ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΝΕΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Κατά τη τελευταία τριετία, ο ΕΛΚΕ προχώρησε στην υλοποίηση νέων δράσεων οι οποίες περιλάμβαναν:
• Την ενίσχυση των νεοδιοριζόμενων καθηγητών μέσω του προγράμματος ΜΕΔΙΚΟΣ
• Τη χρηματοδότηση επιστημονικών δημοσιεύσεων σε περιοδικά υψηλής απήχησης
• Τη θέσπιση βραβείου Εξαίρετης Δημοσίευσης «Παναγιώτης Κανελλόπουλος»
• Δημιουργία της Σύμπραξης Καινοτομίας Επιχειρηματικότητας – ΥΠΑΤΙΑ σε συνεργασία με τους φορείς της Δυτικής Ελλάδας, με σκοπό τη στήριξη της ακαδημαϊκής αριστείας, τη διασύνδεση με τον ιδιωτικό τομέα μέσω δραστηριοτήτων δικτύωσης και τη δημιουργία ισχυρών στρατηγικών συνεργασιών με τη βιομηχανία
• Χρηματοδοτήθηκαν οι πρώτες υποτροφίες για διδακτορική διατριβή στο πλαίσιο του έργου εκπόνησης Βιομηχανικών Διδακτορικών, αποτελώντας το πρώτο Πανεπιστήμιο το οποίο θέσπισε τη χρηματοδότηση από κοινού υποτροφιών με τη βιομηχανία
• Ενίσχυση και χρηματοδότηση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών τα οποία δεν έχουν δίδακτρα
• Χρηματοδοτήθηκαν φοιτητικές ομάδες του Πανεπιστημίου με δράσεις για τη προστασία του περιβάλλοντος και της συμμετοχής σε επιστημονικούς διαγωνισμούς.
• Συμμετοχή στην ίδρυση δύο (2) Κέντρων Ικανοτήτων, το πρώτο για Δίκτυα Επικοινωνιών 5ης γενιάς και το δεύτερο στην Τεχνητή Νοημοσύνη – Ρομποτική, Internet of Things (IoT).

Ολες οι ανωτέρω δράσεις υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της διοίκησης του ιδρύματος, αλλά και με την συνεχή συμβολή όλων των μελών της Επιτροπής Ερευνών.

Μέσω της οικονομίας της γνώσης και της καινοτομίας, η Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών δημιουργεί τις βάσεις για ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο που ξεχωρίζει για την υψηλή ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών, την αριστεία στην έρευνα και έχοντας διαρκώς ένα θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

Κορινθία: «Δεν πρόκειται να δώσω δείγμα DNA» – Η στάση του παλαιοχριστιανού πατέρα και το μοναστήρι

Πάτρα: Το λιμάνι σε Ινδούς από Μητσοτάκη – Το επενδυτικό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ

Πάτρα: Κλείνει για να ανοίξει…το ξενοδοχείο «Αστήρ»

Οι αγρότες με τα τρακτέρ τους στην πλατεία Συντάγματος – «Χωρίς εμάς, τί θα φας;» το βασικό σύνθημα