Ο δήμαρχος της κατεχόμενης Κερύνειας Ιωσήφ Βιολάρης στην «Π»: «Η Κύπρος είναι Ελλάδα»

Ο Ιωσήφ Βιολάρης δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του για την αγάπη των Αχαιών, αλλά και για τα μηνύματα στήριξης που έλαβε τόσο στην Αιγιάλεια, όσο και στην Πάτρα. Τι λέει για την Τουρκία και τη συμμαχία με το Ισραήλ.

Ο δήμαρχος της κατεχόμενης Κερύνειας Ιωσήφ Βιολάρης στην «Π»: «Η Κύπρος είναι Ελλάδα»
Ενα καραβάκι ήταν αποτυπωμένο στις πλακέτες που έδωσε ο δήμαρχος Κερύνειας Ιωσήφ Βιολάρης στους οικοδεσπότες της εκδήλωσης για την αναβίωση της αδελφοποίησης του Κυπριακού Δήμου με τον Δήμο Αιγιάλειας.

Το δώρο ήταν συμβολικό και στόχος της κίνησης ήταν να θυμίσει σε όλους τα ταξίδια του Κηφέα και του Πράξανδρου, των δυο ηρώων του Τρωικού πολέμου, οι οποίοι από την Κερύνεια της Αιγιάλειας διέσχισαν τις θάλασσες για να ιδρύσουν την ομώνυμη αποικία στο νησί της Αφροδίτης.

Ο Ιωσήφ Βιολάρης, ο οποίος είναι στην ουσία δήμαρχος σε έναν κατεχόμενο από τους Τούρκους δήμο, δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του για την αγάπη των Αχαιών, αλλά και για τα μηνύματα στήριξης που έλαβε τόσο στην Αιγιάλεια, όσο και στην Πάτρα. Ο ίδιος μίλησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» και περιέγραψε την κατάσταση που βιώνουν αυτήν τη στιγμή οι Ελληνοκύπριοι, κάνοντας ειδική μνεία στα κοινά συμφέροντα, στις κοινές προκλήσεις, αλλά και στους κοινούς κινδύνους για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το μήνυμα που έστειλε ο κερυνιώτης δήμαρχος ήταν ξεκάθαρο: «Δεν ξεχνούμε! Και διεκδικούμε!». Μακάρι αυτή η φωνή να ακουστεί εκεί που πρέπει και ο ελληνισμός να σταθεί για μια ακόμη φορά στο ύψος της ιστορικής του αποστολής.

– Ποια είναι τα συναισθήματα που αποκομίσατε από την παραμονή σας στην Αχαΐα;

Επιστρέψαμε στην Κύπρο με τα καλύτερες εντυπώσεις και με πολύ όμορφα συναισθήματα. Η φιλοξενία των Κερυνιωτών στην Αιγιάλεια, αλλά και των Πατρινών ήταν καταπληκτική. Ανανεώσαμε τους δεσμούς της αδελφοποίησης, η οποία είχε γίνει το 1999 και είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τους Ελλαδίτες αδερφούς μας για την τουρκική κατοχή και για τον αγώνα μας για την απελευθέρωση της σκλαβωμένης Κερύνειας και της Κύπρου, αλλά και την επιστροφή μας στις πατρίδες μας. Είδα τον κόσμο της Ελλάδας να μας αγαπάει και να μας νοιάζεται. Δεχθήκαμε μια μεγάλη αγκαλιά από τους συναδέλφους μας στην τοπική αυτοδιοίκηση της Αιγιάλειας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα, η εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στην Πάτρα ήταν μια ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκικής εισβολής.

– Πώς είναι τα πράγματα αυτήν τη στιγμή στην Κερύνεια της Κύπρου;

Η Κερύνεια είναι εξ ολοκλήρου κατεχόμενη. Ηταν, μάλιστα, η πρώτη πόλη από την οποία μπήκαν οι εχθροί μας στις 22 Ιουλίου του 1974. Φύγαμε όσοι τα καταφέραμε κι από τότε δεν ξαναγυρίσαμε. Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, με επίδειξη διαβατηρίου ή ταυτότητας, μπορείς να επισκεφθείς την κατεχόμενη Κύπρο. Σας βεβαιώνω, όμως, ότι είναι ό,τι πιο εξευτελιστικό για έναν άνθρωπο το να δείχνει την ταυτότητά του σε ένα ανύπαρκτο κράτος, για να μπορέσει να δει το σπίτι του, τη γη του, το σχολείο που φοίτησε, τις εκκλησίες που πήγαινε παιδί. Δεν υπερβάλλω. Είναι ό,τι πιο εξευτελιστικό μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο.

– Ποια ήταν η συμπεριφορά των Τούρκων σε όλα όσα βρήκαν στην Κερύνεια μετά την εισβολή;

Η Αγία Σοφία είναι τζαμί σήμερα, αλλά ίσως διατηρούνται κάποια πράγματα από τη βυζαντινή περίοδο, από τις αρμόδιες αρχαιολογικές κι άλλες υπηρεσίες του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού. Στην Κερύνεια, όμως, δεν συνέβη το ίδιο. Κάποιες εκκλησίες τις άφησαν να καταστραφούν, κάποιες άλλες τις έκαναν στάβλους και κάποιες άλλες είναι χορταριασμένες. Μιλάμε για πολιτιστικά μνημεία, για εκκλησίες του 13ου και του 14ου αιώνα, τις οποίες τις άφησαν να ερημώσουν και να καταστραφούν. Το τελευταίο διάστημα γίνεται μια προσπάθεια από μια δικοινοτική επιτροπή, αποτελούμενη από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, η οποία προσπαθεί να διορθώσει ό,τι διορθώνεται. Αυτό είναι ομολογουμένως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και το επικροτώ, αν και δεν είναι η λύση που θα θέλαμε.

– Πιστεύετε ότι οι Ελλαδίτες του σήμερα κατανοούν όσα συμβαίνουν στην Κύπρο; Οι Αχαιοί έδειξαν να καταλαβαίνουν τις αγωνίες σας;

Ο,τι και να πω για τη φιλοξενία των Αχαιών είναι λίγο. Ο κόσμος, όμως, είναι δυστυχώς ανενημέρωτος για όλα όσα έχουν συμβεί στην Κύπρο. Οταν ενημερώνεται βέβαια, νιώθει κι αυτός αυτήν την οργή, αυτόν τον θυμό και το αίσθημα της αδικίας που νιώθουμε κι εμείς τόσα χρόνια και θέλει να βοηθήσει. Ειδικά ο απλός κόσμος. Αυτό που σας λέω ισχύει και για την Κύπρο. Οι νέες γενιές, τα παιδιά, δεν έχουν ενημερωθεί σωστά ή δεν έχουν ενημερωθεί σχεδόν καθόλου. Νιώθουν ότι η εισβολή είναι κάτι απόμακρο, κάτι που συνέβη πολύ παλιά κι -εντάξει- συνέβη. Κι εμείς αυτό προσπαθούμε τώρα σαν Κερυνιώτες, τουλάχιστον τα δικά μας τα παιδιά, τα Κερυνιώτικα, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον τόπο των γονιών τους και των παππούδων τους και να νιώθουν ότι είναι δικός τους. Κακά τα ψέματα, οι παλιότεροι φεύγουν από τη ζωή και οι νεότεροι πρέπει να αναλάβουν αυτήν την ευθύνη, αυτό το καθήκον κι αυτό το χρέος.

– Πιστεύετε ότι Ελλάδα και Κύπρος λειτουργούν σαν ένα στη διεθνή πολιτική σκηνή;

Η Κύπρος είναι Ελλάδα. Στην Ευρώπη και στα διεθνή φόρα έχουμε δύο ψήφους τις οποίες πρέπει να αξιοποιούμε και τις αξιοποιούμε, όσο τουλάχιστον μας επιτρέπουν οι ισχυροί, οι οποίοι βλέπουν το δίκαιο όπως τους συμφέρει κι ανάλογα με τα συμφέροντα των χωρών τους. Δυστυχώς, στην εξωτερική πολιτική υπάρχουν συμφέροντα και όχι φιλίες.

– Που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή το κυπριακό ζήτημα; Συνεχίζονται οι συζητήσεις και οι επαφές;

Το κυπριακό ζήτημα έχει μπει λίγο στο περιθώριο το τελευταίο διάστημα, επειδή θεωρείται παλιό και χρονίζον πρόβλημα. Προτεραιότητα έχει δοθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην ένταση στη Μέση Ανατολή. Ο Ταλάτ, ο λεγόμενος ψευδοπρόεδρος στα κατεχόμενα, μπορεί να είναι Τουρκοκύπριος, όμως λειτουργεί ξεκάθαρα ως φερέφωνο της Τουρκίας. Είναι εγκάθετος και δεν ακούει τους Τουρκοκύπριους. Να ξέρετε ότι υπάρχουν φωνές και στα κατεχόμενα που θέλουν τη λύση και μάλιστα τη λύση που επιθυμούμε κι εμείς. Ο Ταλάτ έχει ξεφύγει, όμως, και μιλάει για δύο κράτη. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Χριστοδουλίδης και το επιτελείο του θα έχουν επαφές στη Νέα Υόρκη. Θα είναι παρούσες και η Ελλάδα, η Τουρκία και η Αγγλία, ίσως και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι Τούρκοι δεν θέλουν να έχει φωνή η Ευρωπαϊκή Ενωση στο Κυπριακό, γιατί αποτελεί εμπόδιο γι’ αυτούς. Ηταν πολύ μεγάλη επιτυχία η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Γι’ αυτό βλέπω και την προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί κι αυτή στην ενωμένη Ευρώπη. Την ίδια ώρα, όμως, βλέπω και το χάιδεμα που δέχεται η Τουρκία από κάποιους στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι μιλούν για ενιαία ευρωπαϊκή άμυνα. Είναι δυνατόν να προσθέσουν σε αυτήν την ενιαία ευρωπαϊκή άμυνα και τον κατακτητή, με πρόσχημα ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ;

– Πώς βλέπετε τη συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ; Αποδίδει;

Πολλοί είναι οι Κύπριοι, ειδικά στα νότια παράλια του νησιού, οι οποίοι είδαν τους πυραύλους του Ιράν στην πρόσφατη κρίση. Ενα Ισραήλ που είναι σύμμαχος χώρα και η οποία δεν τα έχει καλά με την Τουρκία, τόσο εμάς ως Κύπρο, όσο και τον ελληνισμό γενικότερα, μας συμφέρει και θα πρέπει να προσπαθούμε να την έχουμε μαζί μας. Βέβαια, κάθε χώρα δεν ενεργεί πάντοτε με γνώμονα την αγάπη ή τη φιλία, αλλά με βάση τα συμφέροντά της. Αυτά τα συμφέροντα πολύ εύκολα αλλάζουν και μπορεί ξαφνικά να βρούμε απέναντί μας, τους σημερινούς φίλους μας. Γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε πάντα προσεκτικοί και όσο το δυνατόν περισσότερο προετοιμασμένοι. Αυτήν τη στιγμή, όμως, η συνεργασία Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας είναι προς το συμφέρον μας και η προσπάθεια με τον καταποντισμό του υποθαλάσσιου καλωδίου και της ενεργειακής ένωσης, βοηθάει και τις τρεις χώρες.

– Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε σε όλους τους Ελλαδίτες; Σε όλους τους Αχαιούς;

Δεν ξεχνούμε! Και διεκδικούμε!