Ο Ελβετός Πρέσβης στην «Π»: «Βρήκα στα βουνά της Αχαΐας μια αίσθηση της πατρίδας μου»

Ο πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα Ολαφ Kίλσεν μιλά στην «Π» και απαντά σε επίκαιρα ερωτήματα, για την περιοχή, τη χώρα, το ευρωπαϊκό σκηνικό κι όλα αυτά στη «σκιά» ενός πολέμου στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Ελβετός Πρέσβης

Ανοιγμα εκτός συνόρων θα επιδιώξει την Παρασκευή, στην Πάτρα, η Αχαΐα – σε συνάντηση ανάδειξης και εξωστρέφειας (1 μ.μ. – My Way) – από τον πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα Ολαφ Kίλσεν (μαζί με της Πολωνίας Αρθουρ Λόμπαρτ) μέσα από την ανάπτυξη εμπορικών, επενδυτικών και μορφωτικών σχέσεων καθώς και συνεργασία επιχειρήσεων των δύο χωρών. Λίγες ώρες πριν τη σημαντική αυτή προσπάθεια, με τα μέλη της Ελβετικής αποστολής να έχουν προγραμματίσει επαφές σε Περιφέρεια, Επιμελητήριο και Πανεπιστήμιο, ο πρέσβης μιλά στην «Π» και απαντά σε επίκαιρα ερωτήματα, για την περιοχή, τη χώρα, το ευρωπαϊκό σκηνικό κι όλα αυτά στη «σκιά» ενός πολέμου στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Ο πρέσβης της Ελβετίας, την ΠΑρασκευή στις 10 π.μ. θα έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη, 11:30 π.μ με τον πρύτανη, στη 1 μ.μ. με το Επιμελητήριο Αχαΐας και στις 7 μ.μ. θα επισκεφθεί τον Αγιο Ανδρέα. Το Σάββατο θα μεταβεί στη Ζαρούχλα Αιγιάλειας, όπου θα διανυκτερεύσει.

 

– Σε ποιο σημείο βρίσκονται, τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις Ελλάδας – Ελβετίας και σε ποιους τομείς, κυρίως, αυτές επικεντρώνονται;

«Οι σχέσεις Ελβετίας και Ελλάδας είναι άριστες και πολύ φιλικές. Δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ των χωρών μας σε διπλωματικό επίπεδο. Αυτές οι σχέσεις βασίζονται σε πολύ έντονες ανταλλαγές, σε προσωπικό επίπεδο, με μεγάλες και ενεργείς εθνικές κοινότητες και από τις δύο πλευρές και μεγάλο αριθμό Ελβετών τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο. Οταν η Ελλάδα είχε ανάγκη, είτε στον τομέα της μετανάστευσης, είτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είτε κατά τη διάρκεια των μεγάλων πυρκαγιών, η Ελβετία της παρείχε συγκεκριμένη βοήθεια, σε πνεύμα αλληλεγγύης και σεβασμού. Ο φιλελληνισμός έχει μακρά παράδοση στην Ελβετία και συνεχίζεται μέχρι σήμερα».

– Η Αχαΐα ευελπιστεί σε ωφέλιμη συνεργασία με την Ελβετία, σε πολλά επίπεδα. Γνωρίζοντας τα πλεονεκτήματα της περιοχής, που πιστεύετε ότι θα μπορούσε να επέλθουν κάποιες συμφωνίες;

«Ανακάλυψα, με ενδιαφέρον και ευχαρίστηση, τις πολλές πτυχές και τα πλούτη της Αχαΐας. Σαν ένα χαρακτηριστικό δείγμα της Ελλάδας, αυτή η περιοχή προσφέρει υπέροχες τουριστικές τοποθεσίες και μια εξαιρετική ποικιλία τοπίων, αλλά και ενδιαφέρουσες οικονομικές και εμπορικές ευκαιρίες. Είναι επίσης, μια πύλη προς την Ελλάδα για ταξιδιώτες από τη Δυτική Ευρώπη. Ο ελβετικός τρόπος ανάπτυξης των σχέσεων είναι από κάτω προς τα πάνω, με πρωτοβουλία οικονομικών παραγόντων και ανθρώπων. Δεν είναι το κράτος που υπαγορεύει πού πρέπει να γίνουν οι επενδύσεις ή οι συμφωνίες. Οσον αφορά στους όρους-πλαίσιο, η Ελβετία βασίζεται στις συμφωνίες της με την Ευρωπαϊκή Ενωση για να εξασφαλίσει ”ίσους όρους ανταγωνισμού” στην ευρωπαϊκή αγορά. Από τους συμπολίτες μου, γνωρίζω ότι καταναλώνουν πρόθυμα υψηλής ποιότητας μεσογειακά αγροτικά προϊόντα, με προφανές δυνητικό ενδιαφέρον για αυτά με προέλευση από την Αχαΐα».

– Η παγκόσμια κρίση, λόγω και της πολεμικής σύρραξης σε ευρωπαϊκό έδαφος, πως βρίσκει την Ελβετία και την εξωστρεφή της σχέση με χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυρίως με την Ελλάδα;

«Η Ελβετία επηρεάζεται άμεσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η χώρα μου είναι προσανατολισμένη στο διεθνές εμπόριο και εξαρτάται από αυτό για την οικονομική της ευημερία. Αλλά αυτή η σύγκρουση προχωρά πέρα από αυτό. Η ρωσική στρατιωτική επίθεση θέτει υπό αμφισβήτηση ολόκληρη την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας και τις αξίες, που θεωρούμε πολύτιμες, όπως ο σεβασμός του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, η κυριαρχία και ο σεβασμός του απαραβίαστου των συνόρων, η δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ελβετία υιοθέτησε έναν κατηγορηματικό λόγο καταδίκης του επιτιθέμενου και ανέλαβε αυτόνομα τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σεβόμενη παράλληλα τους κανόνες που επιβάλλει το καθεστώς της διαρκούς ουδετερότητας. Η Ελβετία δείχνει αλληλεγγύη με τους Ευρωπαίους εταίρους της και παρέχει βοήθεια σεβόμενη τις ανθρωπιστικές της παραδόσεις».

– Η Πάτρα διαθέτει ένα Πανεπιστήμιο που παράγει καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία, τα οποία έχουν σπάσει τα γεωγραφικα σύνορα. Είναι πράγματι ένα πεδίο που βρίσκεται εύφορο για μελλοντική συνεργασία;

«Ελβετικά και Ελληνικά ιδρύματα συνεργάζονται σε τεχνολογικά θέματα. Γνωρίζω αρκετά παραδείγματα που μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπο. Η Ελβετία είναι πρωτοπόρος στην καινοτομία και η Ελλάδα επωφελείται από αξιόλογες ανθρώπινες και πνευματικές δυνατότητες. Είμαι λοιπόν χαρούμενος που μπορώ να επισκεφτώ το φημισμένο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, το οποίο επωφελείται από αξιόλογες ανθρώπινες και πνευματικές δυνατότητες της Πάτρας. Η συνεργασία στην επιστήμη, την έρευνα και την εκπαίδευση αποτελεί πεδίο δράσης προτεραιότητας για την πρεσβεία μου, με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό».

– Στην Αχαΐα, υπάρχουν περιοχές ορεινές που κάθε μία χωριστά την αποκαλούμε ως «Μικρή Ελβετία!». Εχετε βρει κάτι που Ελλάδα και Ελβετία θα μπορούσαν εκατέρωθεν να επενδύσουν με κάποια εθνικά χαρακτηριστικά;

«Σε όλο τον κόσμο ιδιαίτερα όμορφα μέρη φέρουν το όνομα ”Ελβετία”, κάτι που είναι κολακευτικό για εμάς. Πράγματι, βρήκα στα βουνά της Αχαΐας μια αίσθηση της πατρίδας μου και τη χαρά της περιήγησης στα βουνά. Η Ελλάδα έχει δυνατότητες να αναπτύξει τον τουρισμό της πέρα από τα συνηθισμένα κλισέ και την καλοκαιρινή περίοδο. Ισως, η ελβετική εμπειρία των χειμερινών σπορ και του ήπιου τουρισμού μπορεί να λειτουργήσει ως έμπνευση για τους ελληνικούς φορείς ή ακόμη και να ενθαρρύνει συνεργασίες και επενδύσεις».