Ο ιός Oropouche έφτασε στην Ευρώπη – Καμπανάκι του ECDC

Ποιες είναι οι κυριότερες ενδημικές χώρες.

ιός Oropouche

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC) καθώς σημειώθηκαν τα πρώτα κρούσματα των ταξιδιωτών που επιστρέφουν στην Ευρώπη με λοίμωξη από τον ιό Oropouche.

Προειδοποίηση για τα ταξίδια σε ενδημικές χώρες εξέδωσε στην καρδιά του καλοκαιριού το ECDC αφού τον περασμένο Ιούνιο και τον Ιούλιο καταγράφηκαν τα πρώτα 19 κρούσματα της λοίμωξης του ιού στην Ευρώπη. Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη φορά που ανιχνεύεται ο ιός επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Επιπλέον, όλοι οι ασθενείς ήταν ταξιδιώτες. Οι 18 από αυτούς επέστρεψαν από την Κούβα και ένας από τη Βραζιλία. Τα κρούσματα καταγράφηκαν σε τρεις χώρες:

12 στην Ισπανία
5 στην Ιταλία
2 στη Γερμανία

Όπως εξηγεί το ECDC, η λοίμωξη από τον ιό Oropouche παρουσιάζει έξαρση εφέτος σε πέντε χώρες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Συγκεκριμένα οι χώρες είναι:

Η Βραζιλία
Η Βολιβία
Η Περού
Η Κολομβία
Η Κούβα

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε αυτές τις πέντε χώρες υπερβαίνει τις 8.000. Τα περισσότερα (πάνω από 7.200) έχουν ανιχνευθεί στη Βραζιλία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι έως και τις 2 Αυγούστου είχαν αναφερθεί 10 κρούσματα στην ΕΕ, σύμφωνα με προγενέστερο απολογισμό του ECDC.

Πώς μεταδίδεται ο ιός Oropouche

Ο ιός μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως μέσω του τσιμπήματος από ένα δίπτερο σαν σκνίπα, που ανήκει στο γένος Culicoides. Τον μεταδίδουν επίσης ορισμένα είδη κουνουπιών. Κανένα από αυτά τα έντομα δεν ενδημεί στην ΕΕ, αναφέρει το ECDC.

Ο κύριος ξενιστής (φορέας) του είναι η σκνίπα Culicoides paraensis midge, που είναι εκτεταμένη στην αμερικανική ήπειρο.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο ιός εκδηλώνεται ως οξεία νόσος με πυρετό, πονοκέφαλο, ναυτία, έμετο, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις. Γι’ αυτό ονομάζεται και πυρετός Oropouche. Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα.

Η πρόγνωση είναι καλή και οι θάνατοι ασθενών είναι πολύ σπάνιοι. Ωστόσο εφέτος έχουν πεθάνει δύο άνθρωποι, ενώ υπάρχει υπόνοια και για μετάδοση του ιού από εγκύους στα μωρά τους. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας, μιλώντας για 6 πιθανά κρούσματα μετάδοσης κατά την εγκυμοσύνη!

Δεν υπάρχει εμβόλιο που να προλαμβάνει τη λοίμωξη, ούτε ειδική φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπισή της.

Μέτρα κατά των τσιμπημάτων

Το ECDC τονίζει πως οι ταξιδιώτες που προγραμματίζουν ταξίδια σε χώρες όπου ενδημεί ο ιός Oropouche πρέπει να λαμβάνουν εντατικά μέτρα προστασίας από τα τσιμπήματα κουνουπιών και σκνιπών. Τα μέτρα που συνιστά είναι:

Χρήση εντομοαπωθητικού
Χρήση μακρυμάνικης μπλούζας και παντελονιού
Χρήση δικτυωτής κουνουπιέρας, επεξεργασμένης με εντομοκτόνο κατά την ανάπαυση

Τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα τόσο κατά την παραμονή σε δωμάτια που δεν έχουν επαρκή προστασία (δηλαδή σήτες από λεπτό πλέγμα σε πόρτες και παράθυρα) ή δεν κλιματίζονται, όσο και κατά τη διάρκεια υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Μετά την επιστροφή τους, εξ άλλου, πρέπει να ενημερώνουν τους γιατρούς για το ιστορικό του ταξιδιού τους, εάν παρουσιάσουν συμπτώματα ύποπτα για λοίμωξη από ιό Oropouche.

Πηγή: Iatropedia.gr

Διαβάστε επίσης:

 

ΕΔΕ για θάνατο ασθενή…εκτός νοσοκομείου! Διερεύνηση ευθυνών για 54χρονο στο Ρίο

Δυτική Ελλάδα – Πανώλη αιγοπροβάτων: Ελέγχθηκαν πάνω από 130.000 ζώα, θανατώθηκαν 1.280 στις πέντε εκτροφές με κρούσματα

Β. Κικίλιας για φωτιές: Από Κυριακή μέχρι Δεκαπενταύγουστο εξαιρετικά επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, «Η μισή Ελλάδα στο κόκκινο»

Viral η «ανάρμοστη» Παραγουανή κολυμβήτρια που εκδιώχθηκε από το Ολυμπιακό Χωριό ΦΩΤΟ