«Ο Πάλμε έφερε το αεροδρόμιο στον Άραξο»: Αποκαλυπτικός στην «Π» ο πρώην αερολιμενάρχης Γιώργος Γκουβίτσας
Με αφορμή την συνταξιοδότηση του, ο Γιώργος Γκουβίτσας άνοιξε την κάρδια του στην «Πελοπόννησο» και μίλησε για την καριέρα του, το παράπονο του, αλλά και τις γνωριμίες με πρόσωπα VIP που έκανε καθ΄ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του θητείας.
Εδώ και λίγες μέρες ο επί σειρά ετών αερολιμενάρχης Αράξου Γιώργος Γκουβίτσας «κρέμασε τα παπούτσια» του, καθώς είναι συνταξιούχος και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του.
Πρόκειται για τον μακροβιότερο αερολιμενάρχη στο πολιτικό αεροδρόμιο της Δυτικής Ελλάδας, καθώς μετά από 14 χρόνια εποικοδομητικής επαγγελματικής διαδρομής (ανέλαβε καθήκοντα το 2011) βγήκε στη σύνταξη.
Με αφορμή την συνταξιοδότηση του, ο Γιώργος Γκουβίτσας άνοιξε την κάρδια του στην «Πελοπόννησο» και μίλησε για την καριέρα του, το παράπονο του, αλλά και τις γνωριμίες με πρόσωπα VIP που έκανε καθ΄ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του θητείας σε ένα νευραλγικό πόστο.
Μάλιστα, αποκάλυψε κάτι που δεν ήταν γνωστό μέχρι σήμερα. Οτι για να έρθει το πολιτικό αεροδρόμιο στην περιοχή του Αράξου (ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 30 Απριλίου 1984), ξενοδόχος που είχε καταλύματα στην περιοχή, έβαλε «μέσον», μια από τις μεγάλες μορφές της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής της εποχής, τον αείμνηστο Σουηδό πρωθυπουργό Ούλοφ Πάλμε, που ήταν προσωπικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου.
«Η ιστορία του πολιτικού αεροδρόμιου Αράξου ξεκινά το 1984, όταν ήρθε μέσα σε μια εβδομάδα από την Ανδραβίδα» αρχίζει να εξιστορεί ο Γιώργος Γκουβίτσας και προσθέτει: «Γνωρίζω καλά την ιστορία από έναν ξενοδόχο που είχε πελάτη τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλοφ Παλμε, ο οποίος έκανε διακοπές στην περιοχή. Τότε, οι ξενοδόχοι έψαχναν κάποιο τρόπο για να ενισχύσουν την κίνηση στα παραλιακά ξενοδοχεία της Αχαΐας και της Ηλείας και σκέφτηκαν τον τρόπο για να μεταφερθεί το αεροδρόμιο. Ο ξενοδόχος έβαλε τον Ούλοφ Πάλμε να μιλήσει στον παντοδύναμο τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας και προσωπικό του φίλο, Ανδρέα Παπανδρέου. Πράγματι, μόλις μίλησαν, ο Παπανδρέου φώναξε τον τότε υπουργό Μένιο Κουτσόγιωργα και μέσα σε μία εβδομάδα όλος ο εξοπλισμός μεταφέρθηκε από την Ανδραβίδα στον Αραξο. Για μένα η σημασία του αεροδρόμιου είναι κομβική για την ανάπτυξη της περιοχής και αποτελεί μεγάλο δώρο».
-Η θέση του αερολιμενάρχη ήρθε τυχαία ή είχατε κάποια σχέση με τα αεροπλάνα;
Από μικρό παιδί μού άρεσαν τα αεροπλάνα, ήμουν γραμμένος στους αεροπρόσκοπους και σε νεαρή ηλικία πετούσα με ανεμόπτερα. Αρχικά στην Πάτρα και στη συνέχεια στην Αθήνα πετούσα με φίλους στο Τατόι. Η καριέρα μου ξεκινά το 1976 στην Αθήνα, όπου πιάνω δουλειά στην ΕΥΔΑΠ, όμως μόλις έμαθα ότι άνοιξε θέση στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τότε έκανα χαρτιά και πήρα μετάταξη.
-Πώς προέκυψε η θέση σας στο αεροδρόμιο του Αράξου;
Πάντα ψαχνόμουν να γυρίσω στην Πάτρα και μόλις έμαθα ότι άνοιξε θέση αερολιμενάρχη το 2011, έκανα τα χαρτιά μου και επέστρεψα. Οταν παρέλαβα το αεροδρόμιο είχε διάφορα προβλήματα και η επιβατική κίνηση ήταν χαμηλή. Το 2010 έκανε επίδοση 58.000 επιβάτες και αποφασίσαμε να τους αυξήσουμε. Τον επόμενο χρόνο η κίνηση πήγε στους 82.000 επιβάτες, το 2012 αυξήθηκε στους 140.000, το 2013 στους 143.000 , το 2014 φτάσαμε τις 151.000. Τη διετία 2015-16 παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα, αλλά το 2017 η κίνηση εκτοξεύτηκε στους 167.000 για να φτάσει το 2018 τους 186.000 χιλιάδες επιβάτες που αποτελεί ρεκόρ γιατί το 2019 παρότι είχαμε κίνηση, η φωτιά μάς άφησε εκτός λειτουργίας για λίγες μέρες και δεν κάναμε νέο ρεκόρ. Μετά ήρθε η πανδημία και μας επηρέασε, όμως από το 2021 και μετά ξεκινήσαμε πάλι την ανοδική μας και το 2024 κλείσαμε με περίπου 160.000 επιβάτες.
Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε αύξηση και το 2025 γιατί θα υπάρχουν τακτικές πτήσεις από την Raynair. H ανοδική πορεία έγινε με την αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα, αλλά και γιατί εμείς δεν χαλάμε χατίρια στις αεροπορικές εταιρείες που είχαν διάφορα αιτήματα.
Μάλιστα, το 2017 το αεροδρόμιό μας είχε βραβευτεί με τον τίτλο best partner Greece από πρακτορείο της Ρουμανίας για τις υπηρεσίες που παρείχαμε εκείνη την σεζόν. Το είχα βάλει στοίχημα και ήθελα να βοηθήσω να ανέβει το αεροδρόμιο για να αναπτυχθεί και η ευρύτερη περιοχή. Πίσω από τα νούμερα των επιβατών κρύβονται θέσεις εργασίας και χρήματα που μένουν στον τόπο.
-Η ολοκλήρωση του δρόμου της Πατρών-Πύργου ποσό θα βοηθήσει;
Δεν το συζητάμε. Μα είναι δυνατόν να διαθέτουμε ένα από τα μεγαλύτερα brand name στον κόσμο, την Αρχαία Ολυμπία και να μην έχουμε δρόμο για να πάμε; Ευτυχώς σε λίγους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί και είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσει πολύ όλη τη Δ. Ελλάδα.
Είναι πολλά αυτά που έχουν χαραχτεί στο μυαλό. Αλλα αυτό που ήθελα να πω είναι ότι παρότι είχαμε λίγα άτομα μόνιμους εργαζόμενους, είχαμε μια δυνατή και δεμένη ομάδα και αυτό βοήθησε το αεροδρόμιο. Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά που θυμάμαι, είναι πολλά και έχουν να κάνουν και με τις διασημότητες που έχω γνωρίσει, αλλά και ζητήματα υγείας.
Ενα βράδυ με ενημερώνουν ότι έρχεται πτήση διακομιδή ασθενούς για να βρεθεί άμεσα στο ΠΓΝΠ για δωρεά οργάνου. Ο φωτισμός είχε βλάβη και δεν το ήξερα. Με ενημέρωσαν δυο ώρες πριν έρθει το αεροπλάνο για τη βλάβη και επειδή ήταν θέμα ζωής και θανάτου, πήραμε ηλεκτρολόγο και ήρθε στις 2 τα ξημερώματα για να επιδιορθώσει τη βλάβη ώστε να κατέβει με ασφάλεια το αεροπλάνο, όπως και έγινε.
Από εκεί και πέρα, ο Αραξος ήταν το μόνιμο αεροδρόμιο των Αθάνατων καθώς ερχόντουσαν εδώ όλα τα μέλη της ΔΟΕ για να βρεθούν στην Αρχ. Ολυμπία. Φιλοξενήσαμε πολλούς VIP επιβάτες, αρχηγούς κρατών και βασιλείς, όπως είναι ο Αλβέρτος του Μονακό, η βασιλική οικογένεια του Μαρόκο κ.ά.
Εχω αναπτύξει φιλικές σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο τη ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, αλλά και τον νυν πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπάαχ, ενώ είναι φίλος μου και ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος.
Ακόμη, ένα περιστατικό που θυμάμαι είναι η άφιξη της Αντζελίνα Τζολι η οποία ήρθε για να κάνει γυρίσματα στην Ηλεία για την ταινία «Μaria». Είχα ενημερωθεί ότι εκείνη τη μέρα θα φτάσει πτήση τσάρτερ με ένα πρόσωπο VIP, αλλά μόλις πέντε λεπτά πριν φτάσει η πτήση, μου έστειλαν το διαβατήριό της μαθαίνοντας ότι είναι η Αντζελίνα Τζολί την οποία υποδέχτηκα και ήταν φιλική με όλους.
-Οπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση το αεροδρόμιο θα ιδιωτικοποιηθεί μέσα στο 2025. Θα βοηθήσει αυτή η εξέλιξη;
Κοιτάξτε, έτσι όπως λειτουργεί το ελληνικό Δημόσιο για να εκσυγχρονιστεί το αεροδρόμιο του Αράξου, είναι μονόδρομος να δοθεί σε ιδιώτες. Εγώ για παράδειγμα έχω στείλει από το 2016 αίτημα για να αλλάξει ο φωτισμός στους πυλώνες του αεροδρόμιου και το αίτημα μου υλοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2024. Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία και αυτό παίζει ρόλο. Πιστεύω ότι εφόσον περάσει στα χέρια ιδιωτών, τότε θα γίνουν πολύ γρηγορότερα αυτές οι παρεμβάσεις που χρειάζονται και το αεροδρόμιο θα έχει ανοδική πορεία.
-Τι περιλαμβάνει η επομένη μέρα για τον Γιώργο Γκουβίτσα;
Θα αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του και στους δυο γιους του. Φυσικά, όποτε έχω χρόνο θα πετώ με ανεμόπτερο και θα ασχοληθώ περισσότερο με το χόμπι μου, που είναι η σκοποβολή».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News