Ο Περιφερειάρχης Ν.Φαρμάκης στην «Π» για τις ενεργειακές κοινότητες: «Κόκκινη γραμμή… η νομιμότητα»

«Εχουμε κάθε δικαίωμα να αξιώσουμε την ευόδωση του πρότζεκτ» – Η στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Φαρμάκης «Ολα τα άλλα, για κορδέλες, είναι συζητήσεις που δεν συμμετέχω» ξακαθαρίζει ο Νεκτάριος Φαρμάκης

«Η κόκκινη γραμμή που βάζουμε, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την αξίωση που έχουμε για ένα νόμιμο δικαίωμά μας» τόνισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, στον Peloponnisos FM 104,1 για την απόφαση της Περιφέρειας να καταφύγει ακόμα και σε ένδικα μέσα, για να λάβει όρους σύνδεσης για το σχέδιο των ενεργειακών κοινοτήτων.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης ενημέρωσε το περιφερειακό συμβούλιο, σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση φορέων και ενημέρωση που είχαν από την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου για το πρόγραμμα «Απόλλων», καθώς επίσης και για το σχέδιο των Ενεργειακών Κοινοτήτων που έχει εκπονήσει η ΠΔΕ με τη συμμετοχή 66 τοπικών φορέων. Οπως ανέφερε, το σχέδιο της Περιφέρειας προϋπήρξε του προγράμματος «Απόλλων» και είναι μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία που εντάχθηκε το 2023 στον κατάλογο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τους φορείς που υιοθετούν τις καλύτερες πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε ότι έγκαιρα, η Περιφέρεια ολοκλήρωσε τις απαιτούμενες μελέτες για τη δημιουργία ενός μεγάλου συνεργατικού φωτοβολταϊκού πάρκου, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και έγκαιρα υπέβαλε αίτημα λήψης όρων σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ. Περίμενε από τον Ιούλιο του 2022, αλλά, ξαφνικά το σχέδιο μπήκε στο περιθώριο, έναντι του «Απόλλωνα» που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, και είναι προφανές ότι βασίστηκε σε αυτό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Για τον κ. Φαρμάκη οι διαφορές μεταξύ των δύο σχεδίων, είναι ουσιώδεις, με αυτό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να είναι ξεκάθαρα πιο επωφελές, γι’ αυτό και όπως είπε, έθεσε την «κόκκινη γραμμή», γιατί «υπηρετούμε σε μια συντεταγμένη Πολιτεία, με ασφάλεια δικαίου, νόμους και διαδικασίες. Εχουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα να αξιώσουμε την ευόδωση αυτού του πρότζεκτ γιατί κάναμε όλα τα νόμιμα βήματα και εμπρόθεσμα».

Ο κ. Φαρμάκης τόνισε ακόμα ότι αυτή η επιμονή στο σχέδιο της ΠΔΕ, δεν προκύπτει ως προσωπικό θέμα, επιμένοντας ότι «εμείς κάνουμε διάλογο, δεν πολιτικοποιούμε και δεν μπαίνουμε σε λογικές πολεμικής. Είμαστε εδώ για να συζητάμε και να βρίσκουμε τη βέλτιστη λύση, με σκοπό να κερδίσει κερδίσει ο πολίτης της Δυτικής Ελλάδας. Ολα τα άλλα, για κορδέλες, είναι συζητήσεις καφενείου στις οποίες δεν συμμετέχω».

Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ο κ. Φαρμάκης παρουσίασε και τα αποτελέσματα οικονομοτεχνικής μελέτης που εκπόνησε η Περιφέρεια, σύμφωνα με τα οποία, το ενεργειακό όφελος για τους 66 φορείς των Ενεργειακών Κοινοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα έφτανε στο 72,47%, ενώ το όφελος από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Απόλλων» θα ήταν μόνο 24,09%. Στο σημείο αυτό, ωστόσο, επεσήμανε ότι η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαίωσε πως το ενεργειακό όφελος για τους φορείς από το πρόγραμμα «Απόλλων» θα είναι της τάξης του 50% περίπου, ενώ επιπροσθέτως και μετά από τον αναλυτικό διάλογο που έγινε, η υφυπουργός δήλωσε ότι το υπουργείο θα παραχωρήσει κατά προτεραιότητα όρους σύνδεσης στις ενεργειακές κοινότητες της Περιφέρειας, υπό την προϋπόθεση αλλαγής της μεθοδολογίας συμψηφισμού (net-billing αντί για net-metering), ενώ επεσήμανε ότι οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα και προσθετικά με το πρόγραμμα «Απόλλων».

Η Περιφέρεια ζήτησε χρονική παράταση για την ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας του «Απόλλωνα» και αναμένει τη σχετική αποδοχή με την έκδοση υπουργικής απόφασης. Κατόπιν τούτων, ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε ότι αποφασίστηκε η λειτουργία ενός τεχνικού συμβουλίου μεταξύ της ΠΔΕ και του υπουργείου που θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους και θα αναζητήσει τη βέλτιστη λύση.

Σπύρος Σκιαδαρέσης

Σπύρος Σκιαδαρέσης

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σπύρος Σκιαδαρέσης κατήγγειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος, για απόπειρα να ακυρώσει στην πράξη τις ενεργειακές κοινότητες και τον υφιστάμενο σχεδιασμό. Επεσήμανε πως «είναι αδιανόητο να ανατρέπεται ένας σχεδιασμός ετών, ο οποίος μάλιστα είχε πάνω απ’ όλα την κοινωνική αποδοχή και συναίνεση, θέτοντας για πρώτη φορά στο προσκήνιο την ίδια την τοπική κοινωνία. Αναμένουμε από την περιφερειακή αρχή να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες και προβλεπόμενες κινήσεις που ανήγγειλε ο περιφερειάρχης, προκειμένου να μη χαθεί μία σημαντική ευκαιρία για την ενεργειακή αυτονομία της Δυτικής Ελλάδας». Ο κ. Σκιαδαρέσης χαρακτήρισε λυπηρό και μείζον ατόπημα από την υφυπουργό κυρία Σδούκου να μην προσκαλέσει στη σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια, τις υπόλοιπες παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου και τόνισε πως, «πρόκειται για έργα εμβληματικά και απαραίτητα για την επιβίωση του αγροτικού κόσμου, αλλά και των ΟΤΑ και ΔΕΥΑ όλης της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και της Χώρας ευρύτερα, που θα μπορούσαν άμεσα να ξεκινήσουν. Οφείλουμε όλοι μαζί συντεταγμένα να απαιτήσουμε την ενεργοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων, μέσω των οποίων θα λυθεί εκτός των άλλων και το πρόβλημα του υψηλού ενεργειακού κόστους της αγροτικής παραγωγής. Το σχέδιο “ΑΠΟΛΛΩΝ” κάθε άλλο παρά όλων είναι! Το ζητούμενο είναι η ενεργειακή Δημοκρατία».

Κώστας Καρπέτας

Κώστας Καρπέτας

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας παράταξης Κώστας Καρπέτας μίλησε για επικοινωνιακή πομφόλυγα, κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή, γιατί οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν είχαν στα χέρια τους, την αναλυτική εισήγηση για να είναι σε θέση να κάνουν συγκρίσεις μεταξύ των προτεινόμενων σεναρίων. Μάλιστα, ο κ. Καρπέτας τόνισε πως η κυβέρνηση «ψήφισε νύχτα» το σχέδιο «Απόλλων» και έστειλε την υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου στην Πάτρα, για να το επιβάλλει στους τοπικούς φορείς.

Ο επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ Σωτήρης Παρίσης απέρριψε και τα δύο σχέδια -ειδικά το «Απόλλων»- λέγοντας ότι στην ουσία θα προσφέρουν τους ΟΤΑ και τους άλλους οργανισμούς, ως έτοιμους πελάτες, στους παρόχους που θα αναλάβουν την κατασκευή των ΑΠΕ.

Σωτήρης Παρίσης

Σωτήρης Παρίσης

Η όποια μείωση στο κόστος ενέργειας, πρόσθεσε ο κ. Παρίσης, δεν θα περάσει στην κατανάλωση ή σε κάποια μείωση των δημοτικών τελών, αλλά στόχο θα έχει να κλείσει τρύπες στην υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ και σε άλλα ελλείμματα.

Πρακτικά, ό,τι εξοικονομηθεί, θα καταλήξει στις τσέπες επιχειρηματικών ομίλων, είπε ο κ. Παρίσης, επικαλούμενος το επιχείρημα ότι, όπου έχουν δημιουργηθεί ενεργειακές κοινότητες, πουθενά δεν εξασφαλίστηκε φθηνό ρεύμα για τις λαϊκές ανάγκες.

Αντιθέτως, από την άλλη πλευρά, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν σκανδαλώδεις παροχές, προνόμια και υπερκέρδη, τη στιγμή που ο λαός υποφέρει από ενεργειακή φτώχια.