Ο Πλάτανος έχει πλέον το δικό του πρόσωπο!
Οι χορηγοί για να φτιαχτεί αυτό το κομψοτέχνημα για το χωριό ήταν η Αννα Σιαφλά, σύζυγος Αλεξίου, η Ελένη Ράλλη του Ανδρέα και ο Ανδρέας Ρεκούτης.
Ο Πλάτανος απέκτησε μια ζωγραφιά. Μια αληθινά σπάνια, σε έμπνευση και εκτέλεση, ζωγραφιά. Και το χωριό απέκτησε ζωή, ταυτότητα, πρόσωπο. Οχι μόνο εξ αιτίας τού φοβερού γκράφιτι που στολίζει εδώ και λίγες μέρες την πλατεία-ορόσημο. Εγιναν πολλά και «κοσμογονικά» έργα, που έχουν αφήσει ισχυρό αποτύπωμα. Με πιο ηχηρό, βεβαίως, το γκράφιτι, δημιουργίας του μοναδικού στο είδος του, καλλιτέχνη, Αλέξη Ασημακόπουλου.
Ο Πλάτανος έχει, για να τα λέμε όλα, την τύχη να διαθέτει κι έναν αεικίνητο πρόεδρο, που ζει και αναπνέει για το χωριό του, τον Ανδρέα Ρεκούτη.
Την περασμένη Τετάρτη, ο Πλάτανος είχε υψηλούς προσκεκλημένους: Με πιο υψηλό τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, που προσκλήθηκε από την κοινότητα να εγκαινιάσει το γκράφιτι του χωριού. Και αμέσως μετά, τον βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ Αγγελο Τσιγκρή, τον δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλο. Παραμονή της εορτής της Αναλήψεως, ημέρας γιορτής για το χωριό. Η ξαφνική καταιγίδα, που κράτησε για κάμποση ώρα, μούσκεψε τα σχέδια που είχε ετοιμάσει ο κ. Ρεκούτης και οι συνεργάτες του, αλλά τα εγκαίνια έγιναν, έστω και κάπως πιο σιωπηρά.
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πλάτανου, κ. Ρεκούτης, μίλησε στην «ΠτΔ».
-«Το έργο ήταν έτοιμο εδώ και μερικές μέρες, αλλά κρίναμε ότι θα ήταν ιδανικό να κάναμε τα εγκαίνια παραμονή της Αναλήψεως. Κι ενώ ετοιμάζαμε στον Πλάτανο μια όμορφη γιορτή-φιέστα, όπου Περιφερειάρχης και δήμαρχος θα έκαναν τα αποκαλυπτήρια (θα είχε σκεπαστεί το γκράφιτι), έβρεχε ο θεός με το θεό, έγινε η τελετή, αλλά όχι όπως την είχαμε ετοιμάσει.
-«Η ιδέα και η καλλιτεχνική δουλειά ήταν του Αλέξη Ασημακόπουλου. Θεωρώ πως είναι μοναδικός στο είδος του και το επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά. Είναι πραγματικός καλλιτέχνης».
-«Ηθελα κάτι ιδιαίτερο, κάτι ξεχωριστό. Ενα γκράφιτι που θα άφηνε το αποτύπωμά του. Το είπα στον Αλέξη και όταν ήρθε και μου είπε τι είχε σκεφτεί, του είπα αμέσως «προχώρα…». Στο μυαλό μου ήδη είχα αρχίσει να φαντάζομαι πόσο ωραίο θα ήταν… Και η αλήθεια είναι ότι βγήκε πολύ πιο ωραίο. Τρομερό, φανταστικό».
-«Ο μισός πλάτανος είναι ανθισμένος κι άλλος μισός όχι… Τα παιδιά που γεννιούνται στις ρίζες του πλάτανου, μεγαλώνουν, γίνονται άντρες, πουλιά, φεύγουν απ’ τον πλάτανο, κι αυτός μαραζώνει. Αυτό είναι η κεντρική ιδέα. Η ιστορία του χωριού μας. Που παλιά είχε 400 κατοίκους, σχολείο, ζωή και τώρα έχει μαραζώσει. Αλλά επειδή ποτέ δεν χάνουμε την ελπίδα μας, γι’ αυτό στο γκράφιτι, υπάρχει η αντίστροφη μέτρηση. Ευελπιστούμε ότι κάποια μέρα θα γυρίσει ο κόσμος στο χωριό μας και τότε θα φωνάξουμε τον Αλέξη να φτιάξει μερικά πουλιά που θα γυρίζουν στον πλάτανο».
-«Οι χορηγοί για να φτιαχτεί αυτό το κομψοτέχνημα για το χωριό μας ήταν η Αννα Σιαφλά, σύζυγος Αλεξίου, η Ελένη Ράλλη του Ανδρέα και εγώ.
-«Παρά τις αντίξοες συνθήκες, ευχαριστώ από καρδιάς όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους».
⦁ Ο Πλάτανος, αξιοποιώντας την επιχορήγηση του 1 εκατομμυρίου ευρώ για την ανάπλαση του χωριού, άλλαξε όψη. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. Η ανάπλαση ολοκληρώθηκε, ο δήμος παρέλαβε το έργο.
⦁ «Εγινε κουκλί το χωριό μας. Δεν το λέω επειδή είμαι πρόεδρος, για να παινέψω το χωριό μου, αλλά γιατί είναι η αλήθεια. Η πλατεία έγινε καινούργια, δρόμοι, φωτισμός, τα πάντα», πρόσθεσε ο κ. Ρεκούτης.
Ο Αλέξης Ασημακόπουλος εξήγησε στην «ΠτΔ» πώς οραματίστηκε και πώς εκτέλεσε το εντυπωσιακό γκράφιτι στην πλατεία του Πλατάνου.
-«Διάβασα πολύ την ιστορία του χωριού, κατάλαβα και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, με τη διαρκή φυγή νέων ανθρώπων, σκέφτηκα ένα αλληγορικό θέμα με προσωποποίηση του χωριού, μιας και τ’ όνομά του είναι Πλάτανος. Γι’ αυτό και ο πλάτανος, το δέντρο, έχει πρόσωπο».
-«Αριστερά είναι οι περγαμηνές, η ιστορία και οι παραδόσεις του χωριού. Τα έμβρυα που εκκολάπτονται στις ρίζες του πλάτανου.
Τα νέα παιδιά που, μεγαλώνοντας, ξεκολλάνε από το δέντρο… Η πεταλούδα, σύμβολο ψυχής. Οι νέοι πετούν μακριά και το τοπίο αρχίζει να ερημώνει, τα φύλλα του δέντρου πέφτουν. Το χάρτινο καραβάκι, σύμβολο των ονείρων των νέων παιδιών που φεύγουν απ’ το χωριό…».
-«Στην άκρη αριστερά, όμως, υπάρχει η αισιόδοξη πινελιά: ένα ρολόι γυρισμένο ανάποδα. Ευελπιστούμε να γυρίσει ο χρόνος, ν’ αλλάξει το σκηνικό και να επιστρέψουν οι κάτοικοι… Γι’ αυτό δείχνει την αντίστροφη μέτρηση. Θεωρώ ότι έγινε κάτι πολύ όμορφο, με την καθοριστική συμβολή του κ. Ρεκούτη, που είναι πραγματικά πολύτιμος για το χωριό, και των δωρητών».
Οι επίσημοι προσκεκλημένοι στην τελετή εγκαινίων της τοιχογραφίας στον Πλάτανο ήταν: ο βουλευτής Αγγ. Τσιγκρής, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Ν. Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Δ. Καλογερόπουλος, η Γ. Γραμματέας των Παράκτιων Περιφερειών της Ε. Ε. Ελένη Μαριανού. Από την Περιφέρεια, επίσης, οι Φ. Ζαϊμης και Χρ. Μητρογιώργος. Απο τον δήμο Αιγιαλείας η αντιδήμαρχος Μ. Σταυροπούλου, η Μ.Γιδα, ο Χρ. Γούτος, ο Γ. Γιοβάς, ο Αθ. Χρυσανθόπουλος, ο Β.Τομαράς και ο Π. Γιαννούλης. Ακόμα, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιαλείας Στ. Καραδημητρόπουλος και Ανδ. Παλαιολογόπουλος και ο πρόεδρος της Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Αν. Αιγιαλείας Γ. Σακελλαρόπουλος. Και οι πρόεδροι Δ. Δημητρίου, Αθ. Σμυρνιώτης και Σπ. Πέρρας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News