Ο ΣΥΡΙΖΑ σε Νοσοκομεία της Αχαΐας – Ξανθός για το ΕΣΥ σε Αίγιο και Πάτρα
Ο Ανδρέας Ξανθός πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψη σε δημόσιες δομές υγείας της Αχαΐας.
Τη σύσταση ενός ισχυρού μετώπου σε κάθε σημείο της χώρας που θα περιφρουρεί το σύστημα υγείας αλλά και θα διεκδικεί τη ριζική αναβάθμισή του, πρότεινε από την Πάτρα ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.
ΤΩΝ ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ – ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Ο πρώην υπουργός Υγείας πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψη σε δομές υγείας της Αχαΐας ξεκινώντας από την Αιγιάλεια. Φτάνοντας χθες το μεσημέρι στο Καραμανδάνειο είχε συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου στη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για τις συνθήκες λειτουργίας του Παιδιατρικού νοσοκομείου της Δυτικής Ελλάδας.
«Επισκεφθήκαμε δημόσιες δομές, συνομιλήσαμε με το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ το οποίο έχει υπερβεί τις ψυχοσωματικές του αντοχές αυτήν την περίοδο. Η εικόνα που αποκομίζουμε είναι ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε μεγάλο βαθμό σήμερα έχει αποδιοργανωθεί σε επίπεδο τακτικής του λειτουργίας» μας δήλωσε ο κ. Ξανθός προσθέτοντας ότι:
«Υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία στο προσωπικό να ανταποκριθεί στην πίεση της πανδημίας και να υποστηρίξει και τις υπόλοιπες λειτουργίες του ΕΣΥ. Το κρίσιμο θέμα σε αυτή τη συγκυρία είναι να αποφασιστεί εάν θα υπάρξει μια επένδυση επιπλέον πόρων σε ανθρώπινο δυναμικό στο Σύστημα υγείας ώστε να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας και να αναβαθμιστούν οι βασικές λειτουργίες ή αν θα επιλεγεί γραμμή συρρίκνωσης των δημόσιων δομών, υποχώρησης του δημόσιου χαρακτήρα και ιδιωτικοποίησης ή κλεισίματος τμημάτων».
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ο πρώην υπουργός τόνισε πως «η κυβέρνηση συζητά για συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που ενισχύουν τον ρόλο των επιχειρηματιών υγείας και αφήνει τους ανασφάλιστους πολίτες χωρίς τη δυνατότητα πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας. Συζητά για αλλαγές στο νομικό καθεστώς των νοσοκομείων και συζητά ακόμα και για κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών, δηλαδή για την αναίρεση μιας θεμελιακής δομικής παρέμβασης που έγινε στον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ».
Ο κ. Ξανθός εκτιμά ότι η πανδημία θα έπρεπε να αποτελέσει μία καλή αφορμή για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. «Θεωρώ ότι το προσωπικό και η κοινωνία διεκδικούν η παρακαταθήκη από την πανδημία να είναι μια γενναία στήριξη και μια βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των απολαβών και προϋποθέσεων εκπαίδευσης και επιστημονικής εξέλιξης».
ΘΑ ΑΔΕΙΑΣΟΥΝ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι αν δεν ενισχυθεί το ΕΣΥ «η κρίση στελέχωσης του συστήματος θα επιδεινώνεται, γιατροί και άλλοι επιστήμονες θα παραιτούνται του δημόσιου συστήματος και έχουμε τέτοια παραδείγματα και οι δημόσιες δομές θα αποδιοργανώνονται περισσότερο και το τοπίο στη μετά Covιd εποχή θα είναι τοπίο πλήρους αποδόμησης και αποδιοργάνωσης του συστήματος υγείας. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε και ως υγειονομικοί και ως πολιτικό σύστημα».
Στο σημείο αυτό ο κ. Ξανθός κάλεσε τους υγειονομικούς φορείς της κάθε περιοχής και τους πολίτες «να συγκροτήσουν ένα ισχυρό μέτωπο που θα περιφρουρήσει το σύστημα υγείας αλλά και θα διεκδικήσει τη ριζική αναβάθμισή του».
Αναφερόμενους στις μεγάλες απώλειες που κατεγράφησαν στις κλίνες ΜΕΘ όλης της χώρας ο κ. Ξανθός είπε: «Είναι αποτύπωση που επιβεβαιώνει εκτιμήσεις που έχουν γίνει εδώ και καιρό. Αντί να γίνει μια σοβαρή αποτίμηση και αξιολόγηση της διαχείρισης της πανδημίας, να εντοπιστούν τα προβλήματα, τα λάθη στις πολιτικές υγείες που ήταν αναποτελεσματικές. Η κυβέρνηση επαίρεται ότι τα κάνει καλά. Νομίζω ότι αυτό είναι εκτός πραγματικότητας».
Η ΑΡΧΗ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Η περιοδεία του Ανδρέα Ξανθού στην Αχαΐα ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας από το Κέντρο Υγείας Ακράτας και συνεχίστηκε σε άλλες δομές Υγείας εντός του Αιγίου.
Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης έξω από το Γενικό Νοσοκομείου Αιγίου είπε ο κ. Ξανθός: «Οι πρόσφατες αποφάσεις της Διοίκησης του ΓΝ Αιγίου, έφεραν στην επιφάνεια το σοβαρό ζήτημα της υποστελέχωσης και συνολικής υποβάθμισης του Νοσοκομείου, προκαλώντας ταυτόχρονα ανασφάλεια στους κατοίκους της Αιγιαλείας. Είναι προφανές πλέον ότι το υπάρχον προσωπικό δεν είναι δυνατό για να καλύψει επαρκώς όλες τις απαραίτητες ανάγκες, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία έως και έκθεση των ασθενών σε κίνδυνο».
Επιπλέον, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα των γιατρών και των εργαζομένων στο ΓΝ Αιγίου, καθώς και όλης της τοπικής Αιγιάλειας, ενώ δεν παρέλειψε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και του ΓΝ Αιγίου, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων, μιας και η κατάσταση πλέον στο Νοσοκομείο Αιγίου κρίνεται ως οριακή.
«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα με μόνιμο χαρακτήρα, ενταγμένα σε ένα συνολικό μακροπρόθεσμο σχέδιο ενίσχυσης, αλλιώς η μετατροπή του Νοσοκομείου Αιγίου σε Κέντρο Υγείας με λίγες δευτεροβάθμιες λειτουργίες είναι δεδομένη. Δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί αυτό, όπως επίσης θα εργαστούμε ώστε να βελτιωθεί η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στην Αιγιάλεια για να μην επιβαρύνεται και το σύστημα της Πάτρας» κατέληξε ο πρώην υπουργός.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News