ΟΦΥΠΕΚΑ: Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων εντοπίστηκαν 134 νεκρά ζώα

Κατά τη διάρκεια του 2024 πραγματοποιήθηκαν από τις ΕΜΑΔΔ 269 περιπολίες και καλύφθηκαν 783 χιλιόμετρα από τους χειριστές και 1.139 χιλιόμετρα από τους εκπαιδευμένους σκύλους

ΟΦΥΠΕΚΑ

Η 22η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων και ο ΟΦΥΠΕΚΑ  διοργανώνει ενημερωτικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα

Οι Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων το ΟΦΥΠΕΚΑ διερεύνησαν το 2024 39 περιστατικά πιθανής χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, κατά τις οποίες εντοπίστηκαν 134 νεκρά ζώα.

Με αφορμή την 22η Φεβρουαρίου ο ΟΦΥΠΕΚΑ ανακοινώνει τον απολογισμό των δράσεων των Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) για το 2024.

Κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιήθηκαν από τις ΕΜΑΔΔ 269 περιπολίες και καλύφθηκαν 783 χιλιόμετρα από τους χειριστές και 1.139 χιλιόμετρα από τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

 

Στο πλαίσιο αυτών των περιπολιών, οι ΕΜΑΔΔ κλήθηκαν να διερευνήσουν 39 περιστατικά πιθανής χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων ανά την Ελλάδα. Εντόπισαν 255 πιθανά δηλητηριασμένα δολώματα και 134 νεκρά ζώα, μεταξύ αυτών βρήκαν νεκρά και απειλούμενα είδη, όπως ο Χρυσαετός και ο Καλαμόκιρκος.

 

Η περσινή χρονιά είναι η δεύτερη κατά την οποία λειτούργησαν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα οι ΕΜΑΔΔ του ΟΦΥΠΕΚΑ, που έχουν ως στόχο τον εντοπισμό δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ελληνική ύπαιθρο και την προστασία των ζώων που απειλούνται από τη χρήση τους.

 

Ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι Ειδικές Μονάδες του ΟΦΥΠΕΚΑ, μέσα στο 2024, σημειώθηκε τον Μάρτιο, όταν εντοπίστηκαν 203 δολώματα και 16 νεκρά ζώα, σε ορεινή περιοχή ανάμεσα στους Νομούς Τρικάλων και Λαρίσης.

 

Η Εθνική Ημέρα Δράσης

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί ένα σοβαρό έγκλημα που συντελείται κατά της φύσης, αλλά και κατά της ανθρώπινης ασφάλειας και υγείας. Στη χώρα μας έχει απαγορευτεί από το 1993. Ωστόσο, είναι μια πρακτική που παραμένει ευρέως διαδεδομένη στην ελληνική ύπαιθρο. Έχει επιπτώσεις τόσο στην άγρια ζωή όσο και στα οικόσιτα ζώα, όπως είναι οι σκύλοι εργασίας της υπαίθρου (ποιμενικοί, κυνηγετικοί και τρουφόσκυλα).

 

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η συγκεκριμένη πρακτική δεν είναι επιζήμια μόνο για όσα είδη καταναλώσουν το δηλητηριασμένο δόλωμα, αλλά και για όσα είδη καταναλώσουν ένα ζώο που έχει δηλητηριαστεί, δημιουργώντας έτσι μια αλυσίδα θανάτου. Με τον τρόπο αυτό, έχουν οδηγηθεί στο χείλος της εξαφάνισης πτωματοφάγα αρπακτικά πουλιά της χώρας, όπως είναι ο Γυπαετός, ο Μαυρόγυπας, το Όρνιο και ο Ασπροπάρης.

 

Με αφορμή την φετινή Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, ο ΟΦΥΠΕΚΑ διοργανώνει σειρά ενημερωτικών δράσεων ανά την Ελλάδα. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν, σε συνεργασία με σχολεία στις περιοχές ευθύνης των Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εθνικών Πάρκων Βόρειας Πίνδου, Νέστου-Βιστωνίδας-Ροδόπης, Πρεσπών, Δέλτα Έβρου και Δαδιάς, Μεσολογγίου, Νότιας και Βόρειας Πελοποννήσου και Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Επιπλέον, στις 26 Φεβρουαρίου, τα αποτελέσματα από τη δράση των ΕΜΑΔΔ μέσα στο 2024 θα παρουσιαστούν στο διεθνές συνέδριο του έργου “LIFE ARCPROM”, που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα. Σημειώνεται πως ένα μεγάλο μέρος των περιπολιών των ΕΜΑΔΔ πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του παραπάνω έργου.

 

Οι ΕΜΑΔΔ

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά από δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μεταξύ αυτών είναι η δημιουργία επτά Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων. Οι ΕΜΑΔΔ αποτελούνται από ειδικά εκπαιδευμένους για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων σκύλους εργασίας και τους ειδικά εκπαιδευμένους χειριστές τους.

 

Περισσότερα για τις δράσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων: https://antipoison.necca.gov.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Θάνατος-γρίφος Βασίλη Καλογήρου: Παραίτηση ιατροδικαστή, πιέσεις και νέα στοιχεία

Πάτρα: Ενιαίο τελικά μέτωπο για τα Τέμπη – Το Εργατικό Κέντρο δίνει το παρών στη μεγάλη συγκέντρωση

Ο Ιάσων Φωτήλας έκρουσε το καμπανάκι για το Δήμο Πατρέων: Τρία χρόνια στα αζήτητα 4.2 εκ. ευρώ για το Καρναβάλι

Καλάβρυτα: Δυσφήμηση για τον Οδοντωτό, ξέμεινε με 130 μαθητές σχολείων της Καλαμάτας – Στην «Π» ο διευθυντής του Γυμνασίου

Στα «δόντια» της κακοκαιρίας Coral η χώρα: Πολικές θερμοκρασίες και χιόνια σε πολλές περιοχές

Ανοιχτή σύγκρουση Τραμπ – κυβερνήτη Μέιν για τους διεμφυλικούς αθλητές: «Θα τα πούμε στο δικαστήριο» ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: «Βοήθεια, χάσαμε τον φίλο μας…» – Μαρτυρία στην «Π» για επίθεση Ρομά σε ανηλίκους στην Εγλυκάδα

Μάχη μέχρι τέλους στις γερμανικές εκλογές: Κρίσιμο διακύβευμα για την Ευρώπη

Μυστήριο στη Ζάκυνθο: Τρία σενάρια για τη δολοφονία της 69χρονης συμβολαιογράφου, συνεχίζονται οι έρευνες