Οι 4 άξονες των εξαγγελιών της ΔΕΘ – Ποια μέτρα «κλείδωσαν» για την ενεργειακή κρίση
Έρχεται αυξημένο επίδομα θέρμανσης, επιδότηση στο ρεύμα και αύξηση κατώτατου μισθού.
Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του πακέτου των εξαγγελιών από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, καθώς δύο 24ωρα απέμειναν για την ομιλία του στο Βελλίδειο, όπου αναμένεται να ξεδιπλώσει την κυβερνητική του ατζέντα, την ιεράρχηση των πρωτοβουλιών για το 2023, τις παροχές και τα νέα μέτρα στήριξης για τους πολίτες αλλά και το πρόγραμμά του για την επόμενη τετραετία. Και δεδομένου ότι η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα, καθίσταται σαφές ότι οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και εν προκειμένω του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι δομημένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να στοχεύουν σε ένα ευρύ εκλογικό ακροατήριο, καλύπτοντας κατά το δυνατόν τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών.
Οι 4 άξονες των εξαγγελιών
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast η δέσμη των εξαγγελιών του πρωθυπουργού θα εδράζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:
μέτρα – «ασπίδα» ενάντια στην ενεργειακή κρίση, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι των αυξήσεων, σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, θα εξακολουθεί να καλύπτεται από την κρατική ενίσχυση, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα, το οποίο θα διαρκέσει όσο και η κρίση.
στεγαστικό πρόγραμμα με έμφαση στους νέους. Θα περιλαμβάνει
άτοκα δάνεια και επιδοτήσεις που θα δίνουν λύση στο μείζον πρόβλημα των ακριβών ενοικίων που ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά και ειδικά τα νέα ζευγάρια. Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το αποθεματικό ύψους 1,5 δισ. ευρώ της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, το οποίο και θα τροφοδοτήσει το σχέδιο φθηνή στέγη.
Αυξήσεις συντάξεων. Ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας (αύξηση 7,7% του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2022), σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό τροφοδοτούν αυξήσεις, οι οποίες αναμένεται να κυμανθούν στα επίπεδα του 6%. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι οι πρώτες αυξήσεις που θα δοθούν μετά από 12 χρόνια, όπου ουσιαστικά οι συντάξεις παρέμεναν «παγωμένες».
Νέα αύξηση κατώτατου μισθού Από το βήμα της Δ.Ε.Θ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει και την κατεύθυνση για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από το νέο χρόνο, που συζητείται να επιστρέφει στα προ μνημονίου επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ από 713 σήμερα. Παράλληλα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, έτσι ώστε να περιοριστεί η μη μισθολογική δαπάνη και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αντέξουν την τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού.
Το δύσκολο μείγμα
Μπορεί τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αποτυπώνουν το θετικό ρυθμό της οικονομίας σε συνδυασμό και με τις εισπράξεις εσόδων το τελευταίο δίμηνο να «ξεκλειδώνουν» σε μεγάλο βαθμό των κυβερνητικό πακέτο της ΔΕΘ, ωστόσο κυβερνητικοί παράγοντες επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι οι δημοσιονομικές αντοχές της χώρας είναι πεπερασμένες και για το λόγο αυτό η διαχείριση πρέπει να είναι συνετή για να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση με αμιγώς οικονομικούς αλλά και πολιτικούς παράγοντες, δεδομένου ότι βρισκόμαστε μήνες προ των εκλογών και οι αποφάσεις αναπόφευκτα περνούν και από το εκλογικό φίλτρο, δεδομένου ότι στόχος είναι να ικανοποιούνται ολοένα και περισσότερες κοινωνικές ομάδες, διεμβολίζοντας μέρος του εκλογικού ακροατηρίου τόσο του ΣΥΡΙΖΑ (νέοι), όσο και του ΠΑΣΟΚ (συνταξιούχοι) και «αγκαλιάζοντας» τη μεσαία τάξη που αποτελεί μήλον της έριδος για όλα τα κόμματα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News