Οι εθελοντές φρουροί των δασών της Αχαΐας!

Εκατοντάδες συνάνθρωποί μας μέσω εθελοντικών οργανώσεων έχουν ακροβολιστεί στα δάση και τα βουνά της Αχαΐας τις τελευταίες ημέρες, αναλαμβάνοντας καθήκοντα επόπτη για περιστατικά πυρκαγιών. Παράλληλα, ενημερώνουν τους πολίτες για πιθανά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ

εθελοντές

Εθελοντές και άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους είχαν ακροβολιστεί το προηγούμενο διάστημα σε δάση και βουνά της Αχαΐας πραγματοποιώντας περιπολίες σε αγροτικούς δρόμους και δάση με στόχο να περιφρουρήσουν τον φυσικό μας πλούτο, να εντοπίζουν άμεσα νέες φωτιές αλλά και να λειτουργούν αποτρεπτικά με την παρουσία τους για κάποιους που πιθανότατα θα ήθελαν να γίνουν εμπρηστές.

Είναι οι φρουροί της Αχαΐας και είναι πολλοί. Απλοί άνθρωποι που αποφάσισαν πως είναι στο χέρι τους να κρατήσουν ζωντανή τη φύση. Βλέποντας τις καταστροφές σε Ηλεία, Αρκαδία, Μεσσηνία και Εύβοια, και με αφορμή τις πρόσφατες φωτιές σε Σκιαδά, Ζήρια και ορεινή Πάτρα αρκετοί Αχαιοί ανέλαβαν δράση μέσω Εθελοντικών ομάδων και Συλλόγων. Περιπολούν, επιτηρούν και προστατεύουν με αυτόν τον τρόπο τους «πνεύμονες» πρασίνου του νομού μας.

Ασφαλώς και υπάρχουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, συμπολίτες μας, αλλά και άλλες εθελοντικές ομάδες που πήραν τα βουνά όλο αυτό το διάστημα που ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Αντιλαμβανόμενοι πως ήταν υπαρκτό το ενδεχόμενο να χαθεί ένα μεγάλο μέρος του φυσικού πλούτου της χώρας μας, ανέλαβαν δράση, αφήνοντας τη βολή τους, τις δουλειές τους ή ακόμα και τις καλοκαιρινές διακοπές τους για να προστατέψουν τη φύση.

Τέτοιες ενέργειες είναι η απόδειξη πως υπάρχει ελπίδα για τον τόπο μας και πως πάντα είναι στο χέρι μας να προστατέψουμε την περιουσία μας για να την παραδώσουμε στις νεότερες γενιές άθικτη.

Με την ελπίδα να υπάρξουν ιδιωτικοί ή και δημόσιοι φορείς που θα στηρίξουν τέτοιες εθελοντικές προσπάθειες, η «ΠτΔ» σήμερα παρουσιάζει τη δράση και το έργο συλλόγων και φορέων της Αχαΐας για την προστασία και τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.

Εκπρόσωποι από τα Καλάβρυτα, την Εθελοντική Ομάδα Πυρόσβεσης Διάσωσης Βραχνεΐκων, την Εθελοντική Ομάδα Πυρόσβεσης «Αχαιός» από την Αιγιάλεια και από τον 1ο Κυνηγετικό Σύλλογο Πατρών περιγράφουν πως έδρασαν τις τελευταίες εβδομάδες που ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Παράλληλα παρουσιάζουν διάφορες δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει στο έργο τους στο πέρασμα των χρόνων και επιπλέον μιλούν για διάφορες αντιδράσεις ανθρώπων που κυκλοφορούσαν στα δάση τις μέρες αυξημένου κινδύνου.

εθελοντές

Από το παρατηρητήριο των Καλαβρύτων μπορεί να εποπτευθεί σχεδόν όλη η έκταση του Δήμου

εθελοντές

Ο υπεύθυνος του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαβρύτων Αλέξης Λεχουρίτης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ – Πρόληψη, περιπολίες και ενημέρωση επισκεπτών

Ενας από τους Δήμους που το έργο της εποπτείας είναι εξαιρετικά δύσκολο, είναι ο Δήμος Καλαβρύτων, ο οποίος έχει αχανείς εκτάσεις για τα ελληνικά δεδομένα. Γι’ αυτό ήρθαμε σε επικοινωνία με τον υπεύθυνο του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαβρύτων, εθελοντή πυροσβέστη και δημιουργό του www.odontotos.com, Αλέξη Λεχουρίτη για να μας εξηγήσει πως έχει η κατάσταση φέτος το καλοκαίρι στην περιοχή.

«Κάνουμε διαρκώς περιπολίες σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαβρύτων. Ημασταν από την αρχή αρκετά οργανωμένοι και σαν Δήμος και σαν Πυροσβεστική. Είναι γνωστό πως οι εκτάσεις μας είναι τεράστιες, οπότε έπρεπε να σκορπίσουμε τις δυνάμεις μας παντού. Οπότε βρισκόμαστε σε όλα τα του Δήμου, σε κάθε Δημοτική Ενότητα, ενώ βοηθούν με περιπολίες και μέλη του Κυνηγητικού Ομίλου» αναφέρει ο κ. Λεχουρίτης.

Αυτές τις μέρες, η ατμόσφαιρα στα βουνά των Καλαβρύτων ήταν βαριά. Καπνοί από τις φωτιές της Ηλείας, της Αρκαδίας και της Φωκίδας είχαν φτάσει στην ορεινή Αχαΐα και όπως είναι φυσικό αυτή η εικόνα έφερνε σε κατάσταση συναγερμού τους κατοίκους της περιοχής. «Υπάρχει σκόνη στον αέρα παντού. Εμάς είναι χρέος μας να αφυπνίζουμε τον κόσμο. Πηγαίνουμε στα χωριά και εξηγούμε πως δεν πρέπει να γίνεται σπατάλη νερού, ώστε να είναι γεμάτες οι δεξαμενές αν χρειαστεί να γεμίσουν τα πυροσβεστικά οχήματα. Δυστυχώς, κυρίως οι επισκέπτες δεν το καταλαβαίνουν αυτό. Παρόλα αυτά, εμείς μαζί με την Πυροσβεστική γυρίζουμε σε όλα τα μέρη και ενημερώνουμε» τονίζει ο υπεύθυνος του γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

Τέλος, τον ρωτήσαμε πως πηγαίνει η περιοχή από το θέμα των εθελοντών. Απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Λεχουρίτης: «Εμείς στην περιοχή μας πουλάμε την ιστορία και τη φύση μας. Αν χάσουμε τη φύση, τότε τελειώσαμε. Οι ντόπιοι το καταλαβαίνουν αυτό και βοηθούν όσο μπορούν. Ο Δήμος είναι αραιοκατοικημένος, γεγονός που αν παραστεί ανάγκη σημαίνει ότι οι πυροσβέστες θα είναι πιο δύσκολο να κατευθυνθούν για το που να κινηθούν. Γι’ αυτό κι εμείς έχουμε οργανωθεί και κάθε κοινότητα έχει έναν υπεύθυνο να βοηθά. Υπάρχουν ομάδες στα χωριά για να βοηθούν όταν χρειάζεται. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ένα ακόμα σημαντικό θέμα. Παρατηρούμε συχνά να κλέβουν από τους πυροσβεστικούς κρουνούς τα υδροστόμια επειδή είναι από αλουμίνιο. Αναγκαζόμαστε να κουβαλάμε μαζί μας ανταλλακτικά, γιατί σε περίπτωση που χρειαστεί, μπορεί να βρεθούμε προ εκπλήξεως».

εθελοντές

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Βραχνείκων Θεόδωρος Διαμαντόπουλος

ΕΟΠΥΔ ΒΡΑΧΝΕΪΚΩΝ – Παρακολουθούμε, επιτηρούμε και ενημερώνουμε

Οι ανάγκες είναι τεράστιες σε κάθε περιοχή, είτε είναι πυκνοκατοικημένη είτε αραιοκατοικημένη. Μια από αυτές τις περιοχές που έχουν αρκετό πράσινο και επιπλέον βρίσκονται στις παρυφές της Πάτρας είναι η ευρύτερη περιοχή των Βραχνεΐκων. Οπως μας ενημερώνουν σήμερα από την Εθελοντική Ομάδα Πυρόσβεσης Διάσωσης Βραχνεΐκων, πάντα αλλά και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται στον τομέα που έχουν αναλάβει για να παρακολουθούν ύποπτες κινήσεις και να ενημερώνουν τις αρχές.

Ο πρόεδρος της ΕΟΠΥΔ Βραχνεϊκων κ. Θεόδωρος Διαμαντόπουλος, μιλάει σήμερα στην «ΠτΔ» και παρουσιάζει: « Η Εθελοντική Ομάδα ΕΟΠΥΔ Βραχνεΐκων έχει εκπαιδευμένα και πιστοποιημένα μέλη από το Πυροσβεστικό Σώμα και είναι εγγεγραμμένη στα μητρώα της Πολιτικής Προστασίας . Ως ομάδα, διενεργούμε περιπολίες πυρασφάλειας και κατάσβεσης πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Βραχνεΐκων και πέριξ με τις εντολές του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας. Αριθμούμε 30 άτομα, εκ των οποίων τα 17 έχουν λάβει την πιστοποίηση».

Σχετικά με τις δράσεις της ομάδας των τελευταίων ημερών, ο κ. Διαμαντόπουλος τονίζει: «Εχουμε ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα σε συνεργασία με 10 ενεργούς πολίτες της περιοχής που έχουν ευαισθητοποιηθεί και κάνουμε περιπολίες σε αγροτοδασικά σημεία που κρίνονται επικίνδυνα. Θέλουμε να βοηθήσουμε με αυτόν τον τρόπο το έργο της Πυροσβεστικής, να προλαμβάνουμε περιστατικά και να ενημερώνουμε τους πολίτες για το τι χρειάζεται να προσέχουν. Σκοπός αυτής της δράσης είναι να καταλαβαίνει ο κόσμος πως υπάρχει παρουσία. Ολη την ημέρα μέχρι το βράδυ κάνουμε περιπολίες ή καθόμαστε σε σημεία που μας έχει ορίσει η ΠΥ, παρακολουθούμε, επιτηρούμε και ενημερώνουμε. Προστατεύουμε την περιοχή μας για να μην καούμε».

Ωστόσο, η ΕΟΠΥΔ Βραχνεΐκων αντιμετωπίζει και ένα σοβαρό πρόβλημα που εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία της. Το όχημα που της έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Πατρέων είναι ένα μικρό πυροσβεστικό 4Χ4, το οποίο για γραφειοκρατικούς λόγους δεν μπορεί να «βγει» εκτός των ορίων του Δήμου για να συνδράμει σε πυρκαγιές και έκτακτες ανάγκες. Γι’ αυτό τον λόγο, ο κ. Διαμαντόπουλος καταλήγει λέγοντας: «Δυστυχώς το αυτοκίνητο που μας έχει παραχωρηθεί δεν μπορούμε να το αξιοποιούμε όπως θα θέλαμε. Αναζητούμε χορηγό για να έχουμε ένα δικό μας όχημα, που θα μπορούμε να το χρησιμοποιούμε 24 ώρες το 24ωρο. Να μπορούμε να συνδράμουμε την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία όπου μας ζητηθεί ακόμα και εκτός των ορίων του Δήμου Πατρέων. Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο που ευαισθητοποιήθηκε και προσήλθε στην ομάδα για βοήθεια».

εθελοντές

Από τη φωτογραφία λείπουν αρκετά από τα μέλη των εθελοντών των Βραχνείκων που φτάνουν τα 30 άτομα

εθελοντές


Ο αντιπρόεδρος του “Αχαιού Δημήτρης Μπούρδος

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΑΧΑΙΟΣ» – Είναι εκεί 24ώρες το 24ωρο

Η Αιγιάλεια έχει δεκάδες προστάτες. Ολο τον Δήμο προσέχει η εθελοντική ομάδα «Αχαιός», όπου με περιπολίες φυλάνε «σκοπιά» στα ορεινά για να προλάβουν κάποια πυρκαγιά, αλλά και να ενημερώσουν επισκέπτες δασών πως αυτές τις ημέρες απαγορεύεται η κυκλοφορία σε συγκεκριμένα μέρη.

Ο αντιπρόεδρος του «Αχαιού» Δημήτρης Μπούρδος, μιλάει σήμερα στην «ΠτΔ» για τα όσα έχουν συναντήσει φέτος το καλοκαίρι αλλά και μας παρουσιάζει την ομάδα: «Προσέχουμε όλη την Αιγιάλεια, η οποία έχει αρκετά μεγάλο ορεινό όγκο και δασικές περιοχές. Είμαστε 45 μέλη, αλλά αυτή τη στιγμή στη δασοπροστασία ενεργούμε 18 άτομα. Φυσικά όμως, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες λόγω των πυρκαγιών και του αυξημένου κινδύνου μας βοήθησαν με τη συμμετοχή τους και αρκετοί πολίτες, ιδιαίτερα στην Ανατολική Αιγιάλεια όπως στην Ακράτα».

Επιπλέον, ο κ. Μπούρδος περιγράφει πως λειτουργούν οι εθελοντές αυτό το διάστημα: «Χωρίζουμε σε τομείς το πεδίο μας. Ειδικά μέχρι τις 20 Αυγούστου που υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές και είναι αυξημένος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, εμείς φυλάμε τους τομείς ευθύνης μας 24 ώρες το 24ώρο. Είναι πολλές οι ώρες και το κάνουμε εναλλάξ. Αλλοι κάθονται δύο ώρες, άλλοι περισσότερες και άλλοι από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Ανάλογα και την εργασία του καθενός, γιατί μην ξεχνάμε πως το κάνουμε εθελοντικά και έχουμε και τις δουλειές μας».

Ζητώντας να μας περιγράψει κάποια περιστατικά που έχουν έρθει αντιμέτωποι αυτές τις μέρες, μας λέει ο κ. Μπούρδος: «Ειδικά στη Ζαρούχλα έρχονται αρκετοί επισκέπτες για να κατασκηνώσουν στο δάσος. Αυτό είναι ένα πρόβλημα γιατί εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους ενημερώσουμε πως απαγορεύεται να κυκλοφορούν σε δασικές περιοχές, οπότε καλούμε την Πυροσβεστική και την Αστυνομία. Το πρόβλημα είναι πως λόγω της εποχής, η δύναμη της Αστυνομίας δεν αρκεί για να φτάσει άμεσα στο σημείο. Μπορεί δηλαδή να κάνουμε μια καταγγελία το πρωί και να φτάσει το μεσημέρι το περιπολικό. Θα έπρεπε το Δασαρχείο να έχει μεριμνήσει ειδικά αυτές τις ημέρες. Ασφαλώς δεν λείπουν και τα μικροεπεισόδια με εριστικούς πολίτες. Πολλοί βάζουν μικρές φωτιές για να ψήσουν ή για παρέα, αυτό μπορεί να δημιουργήσει πυρκαγιά από το πουθενά. Χρειάζεται προσοχή από όλους».

εθελοντές

Μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας Δασοπροστασία – Δασοπυρόσβεση Διασωση – Πρώτες Βοήθειες “Αχαιός”

εθελοντές

Ο πρόεδρος του 1ου Κυνηγετικού Συλλόγου Πάτρας, Φώτης Καρβέλης

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ – «Εύκολα λόγια, δύσκολες πράξεις»

Από την προστασία των βουνών της Αχαΐας δεν θα μπορούσαν να λείψει ο 1ος Κυνηγετικός Σύλλογος Πατρών, αφού είναι ειλικρινής η αγάπη των μελών για τη φύση. Ο πρόεδρος Φώτης Καρβέλης, μιλάει στην «ΠτΔ» και παρουσιάζει τους λόγους που προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια, στη μεγάλη προσπάθεια που έκαναν για να καλύψουν τεράστιες εκτάσεις.

«Μόνο οι κυνηγοί που φυλάμε εθελοντικά είμαστε 70 όλες αυτές τις μέρες. Ηρθα σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πολιτική Προστασία για να συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Κυρίως βρισκόμασταν στο βουνό βραδινές ώρες και καλύψαμε όλες τις περιοχές που έχει ευθύνη ο Σύλλογος. Από το Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου και το Σκιαδά, μέχρι την Καλλιθέα, τα Μοιρέικα, την Πιτίτσα και τον Ψαθόπυργο» αναφέρει ο κ. Καρβέλης.

Βέβαια δεν ήταν μόνοι τους σε αυτή την προσπάθεια. Συνεργάστηκαν με την Αχαϊκή Λέσχη 4×4, με εθελοντές από τον σύλλογο Airsoft, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μποζαϊτίκων και φυσικά την Γ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, όπου όλοι βοήθησαν και κυρίως αύξησαν τη δύναμη των παρατηρητών. «Μας συναντούσαν παντού πυροσβεστικές δυνάμεις και μας έδιναν συγχαρητήρια για τη συνδρομή μας. Θέλουμε να βοηθάμε όσο μπορούμε, γι’ αυτό και στείλαμε νερά σε πυροσβέστες στη Ζήρια και τη Νεμούτα Ηλείας» δηλώνει στην «ΠτΔ» ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πατρών.

Κλείνοντας, ο κ. Καρβέλης εξηγεί τους λόγους που προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια: «Το κυνήγι για εμάς δεν είναι ένα απλό χόμπι. Αγαπάμε τη φύση. Γι’ αυτό είμαστε κάθε βράδυ στο βουνό και τα δάση. Θέλουμε να προστατέψουμε τον τόπο μας και δεν υπολογίζουμε την κούραση. Γυρίζουμε στα σπίτια μας στις 4 το πρωί και δύο ώρες αργότερα πρέπει να πάμε για δουλειά. Το κάνουμε γιατί αγαπάμε τη φύση. Αν δεν υπάρχουν τα βουνά μας, δεν θα υπάρχουν ούτε οι κυνηγότοποι μας. Είναι χρέος μας να βρισκόμαστε εκεί και ευχαριστούμε όλους όσοι είναι μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια. Είναι εύκολα τα λόγια, αλλά τα έργα είναι δύσκολα».

εθελοντές

Η φωτογραφία είναι από την πρώτη βάρδια που οι κυνηγοί ανέλαβαν δράση στις αρχές Αυγούστου και γυσικά απουσιάζουν δεκάδες εθελοντές