Οι καρκινοπαθείς ψάχνουν για γιατρό: Οριακή η λειτουργία των ογκολογικών τμημάτων σε Ρίο και «Άγιο Ανδρέα»
Οι Σύλλογοι Ασθενών απευθύνουν έκκληση γαι επείγουσα στελέχωση
Αίτημα να στελεχωθούν πλήρως με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τα δύο Ογκολογικά Τμήμα της Δυτικής Ελλάδας και να αναπτυχθούν κλίνες για τους καρκινοπαθείς ζητούν οι Σύλλογοι Ασθενών.
Η «Πελοπόννησος» ανέδειξε με σχετικά της ρεπορτάζ τις δυσλειτουργίες των Ογκολογικών Τμημάτων του ΠΓΝΠ και του «Αγίου Ανδρέα» που απορρέουν από την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Ασθενείς που επικοινωνούν με την «Π» καταθέτουν την αγωνία τους για τις συνθήκες αντιμετώπισής τους.
Δυστυχώς στο Ογκολογικό Τμήμα του ΠΓΝΠ δεν έχει σημειωθεί καμία βελτίωση. Οπως είχαμε αναδείξει από τις αρχές του καλοκαιριού στηρίζει τη λειτουργία του στον καθηγητή και διευθυντή Αγγελο Κούτρα και σε δύο ακόμα γιατρούς. Αντίστοιχα στο Ογκολογικό Τμήμα του «Αγίου Ανδρέα» μέχρι πρόσφατα υπήρχε μόνο η διευθύντριά του Αθηνά Χριστοπούλου και πρόσφατα διορίστηκε μία ακόμα γιατρός η οποία υπηρετούσε στο ΠΓΝΠ.
Το συγκεκριμένο ιατρικό προσωπικό καλείται να καλύψει εκατοντάδες ογκολογικά περιστατικά δεδομένου ότι καλύπτει έναν πληθυσμό που φτάνει το 1 εκατομμύριο πολίτες.
Υπενθυμίζουμε ότι στο Ογκολογικό Τμήμα του ΠΓΝΠ καθημερινά 55 – 60 ασθενείς υποβάλλονται σε ενδοφλέβια θεραπεία. Λειτουργούν τρία ιατρεία στα οποία εξυπηρετούνται δεκάδες ασθενείς. Οι ίδιοι γιατροί πρέπει να παρακολουθούν τους 15-20 νοσηλευόμενους καρκινοπαθείς στις παθολογικές ή άλλες κλινικές του νοσοκομείου και επειδή ανήκουν στον παθολογικό τομέα να κάνουν και εφημερίες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Μονάδας Ογκολογίας – Χημειοθεραπείας του «Αγίου Ανδρέα» η συνολική αύξηση των νοσηλευθέντων ασθενών την 5ετία 2019-2023 ανέρχεται στο 58,8%. Σε κάποιους τύπους καρκίνου δε υπήρξε πολύ σημαντική αύξηση των περιστατικών που έλαβαν χημειοθεραπεία στη Μονάδα. Ενδεικτικά σημειώνουμε: 50% στον καρκίνο του μαστού, 15,62% στον καρκίνο του παχέος εντέρου, 100% στον καρκίνο του παγκρέατος, 75,51% στον καρκίνο του πνεύμονα, 450% στον καρκίνο του νεφρού, 400% στον καρκίνο του στομάχου, 1100% στον καρκίνο της γλώσσας, 900% στον καρκίνο του οισοφάγου. Ο αριθμός δεν των ασθενών που επισκέφτηκαν τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία της Μονάδας ανέρχεται στις 6.187.
Τα παραπάνω στοιχεία, που είναι μόνο ένα κομμάτι από το έργο που παράγεται στα δύο ογκολογικά τμήματα, προκύπτει η επείγουσα ανάγκη στελέχωσής τους.
Η πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών κατά του καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», Λαμπρινή Παπαχρυσανθάκη ανέφερε στην «Π»:«Κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον ένα περιστατικό καρκίνου. Η τάση είναι συνεχώς αυξανόμενη. Κάθε μέρα ακούμε στο περιβάλλον για ένα ακόμα νέο περιστατικό Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να ενισχύονται περαιτέρω τα ογκολογικά τμήματα και όχι να αποδυναμώνονται» και προσθέτει:«Ο καρκινοπαθής δεν μπορεί να μπαίνει σε λίστα αναμονής και δεν μπορεί επίσης σήμερα να τον βλέπει ο ένας γιατρός και αύριο όποιος και αν βρεθεί. Ας πάει κάποιος από τους αρμοδίους να δει τι γίνεται κάθε μέρα στις χημειοθεραπείες του Πανεπιστημιακού και του ”Αγίου Ανδρέα”. Προσωπικά, έχω υπηρετήσει ως προϊσταμένη κλινικής και απορώ πώς αντέχουν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό να εργάζονται υπό αυτές τις συνθήκες».
Η κ. Παπαχρυσανθάκη απευθύνει έκκληση προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την στελέχωση των Τμημάτων. «Είναι εγκληματικό ο καρκινοπαθής να μην έχει τον γιατρό του. Να μην έχει άμεση παροχή των υπηρεσιών που πρέπει. Πηγαίνουμε με τον Ομιλο σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας γαι προληπτικό έλεγχο και βλέπουμε την κατάσταση που επικρατεί. Είναι απαράδεκτο να μην είναι σε θέση τα ογκολογικά τμήματα να κάνουν προληπτική ιατρική. Να μην έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης πολιτών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Απευθύνουμε έκκληση στην ηγεσία του Υπουργείου να ενισχύσει τα Ογκολογικά μας Τμήματα. Είναι θέμα ζωής».
Η πρόεδρος του Συλλόγου «Αλμα Ζωής» Αχαΐας Αγγελική Στεφανάκη, μιλάει στην «Π» για «πολύ προβληματική έως και αδύνατη τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της Κλινικής Ημερήσιας Νοσηλείας ή άλλως το Ογκολογικό Τμήμα του ΠΓΝΠ μετά τις συνταξιοδοτήσεις, μετακινήσεις και τα συχνά – πυκνά «εντέλλεσθε» των γιατρών να καλύψουν ανάγκες άλλων περιοχών. «Ο καρκίνος δεν ”αστειεύεται” και μάλιστα τα τελευταία χρόνια μας δείχνει τα δόντια του, φαινόμενο που αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω» αναφέρε, εξηγώντας ότι:«Πρόσφατα η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου επιβεβαίωσε ότι αναμένεται μια περαιτέρω αύξηση 18% των περιστατικών καρκίνου σε ολόκληρη την Ευρώπη μέχρι το 2040. Και εμείς; Τι κάνουμε εμείς; Μα, προετοιμαζόμαστε ανάλογα… αποψιλώνοντας τα ογκολογικά τμήματα της περιφέρειας, που ήδη λόγω της, μνημειώδους πλέον, έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, λειτουργούν στα όρια των αντοχών τους και της επικινδυνότητας της λειτουργίας τους. Είναι τραγικό το Ογκολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που είναι η ναυαρχίδα να λειτουργεί με τον διευθυντή και τρεις γιατρούς. Δεν μπορείς να στερείς από τον ασθενή τον γιατρό του. Απαραίτητα είναι τα μηχανήματα που εγκαινιάστηκαν πρόσφατα στα νοσοκομεία της περιοχή μας»
Το «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Αχαΐας καταγγέλλει αυτή την πρακτική προς κάθε κατεύθυνση και κάθε υπεύθυνο, «απαιτεί δυναμικές λύσεις και όχι λύσεις εκ των ενόντων, που δημιουργούν περισσότερα ζητήματα από αυτά που καλούνται, ανεπιτυχώς, να λύσουν. Περιμένουμε δυναμικές πρωτοβουλίες σε ένα περιβάλλον, που έχουν ήδη χαθεί τα βασικά και στοιχειώδη. Οι καρκινοπαθείς έχουν δικαίωμα στη θεραπεία με αξιοπρέπεια».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News