Οι κρεμαστοί τάφοι του Χονγκ Κονγκ: Το πολυώροφο κτίριο που φιλοδοξεί να γίνει το «κτίριο των νεκρών»
Ένα τελευταίο μέρος ανάπαυσης για χιλιάδες ανθρώπους σε μια από τις πιο πολυσύχναστες πόλεις του κόσμου.
Με το λευκό μαρμάρινο φουαγιέ και τους πλούσιους πολυελαίους του, ο 12όροφος πύργος θα μπορούσε να εκληφθεί για ένα από τα νεότερα ξενοδοχεία του Χονγκ Κονγκ, προσφέρει όμως μια μακρύτερη διαμονή.
Ένα τελευταίο μέρος ανάπαυσης για χιλιάδες ανθρώπους σε μια από τις πιο πολυσύχναστες πόλεις του κόσμου.
Οι 7,3 εκατομμύρια κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ μοιράζονται μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές του κόσμου και στο παρελθόν οι οικογένειες που θρηνούσαν έπρεπε να περιμένουν χρόνια για να εξασφαλίσουν μια θέση για την αποθήκευση της τέφρας των αγαπημένων τους.
Το κολουμβάριο (χώρος για τη, συνήθως δημόσια, αποθήκευση τεφροδόχων) Shan Sum άνοιξε τον περασμένο μήνα με σχέδια να προσφέρει τελικά 23.000 θέσεις για τεφροδόχους, στο πλαίσιο της δεκαετούς προσπάθειας της κυβέρνησης να φέρει ιδιωτικές εταιρείες για να μειώσει την πίεση στον τομέα της φροντίδας θανάτου.
Αυτή η πολιτική αποδίδει τώρα καρπούς, αφού η γήρανση του πληθυσμού της πόλης ώθησε τους ρυθμούς θανάτου πάνω από τη χωρητικότητα των κυβερνητικών χώρων για τεφροδόχους στα μέσα της δεκαετίας του 2010, δημιουργώντας μια τρομερή έλλειψη.
Το κομψό, μοντέρνο κτίριο είναι έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Ulrich Kirchhoff, 52 ετών, ο οποίος δήλωσε στο AFP ότι προσπάθησε να συνδυάσει στοιχεία της φύσης σε έναν χώρο υψηλής πυκνότητας για να δημιουργήσει μια “αίσθηση χωριού ή γειτονιάς“.
“Είναι μια πολυκατοικία για τους νεκρούς … Μοιάζει περισσότερο με μια σφιχτοδεμένη γειτονιά“, είπε.
Ο Kirchhoff δήλωσε ότι ο σχεδιασμός του είναι εμπνευσμένος από τα παραδοσιακά κινεζικά νεκροταφεία, τα οποία είναι συχνά σκαρφαλωμένα στις βουνοπλαγιές. Το κολουμβάριό του παραπέμπει σε αυτές τις κυματιστές γραμμές, το πράσινο και τις υφές του λαξευμένου βράχου.
Οι στάχτες φυλάσσονται σε περίτεχνα διαμερίσματα, μερικά τόσο μικρά όσο 26 επί 34 εκατοστά, που πλαισιώνουν τους τοίχους των κλιματιζόμενων θαλάμων.
Ο Kirchhoff δήλωσε ότι σχεδίασε δωμάτια σε κάθε όροφο για να παρέχει οικειότητα, σε αντίθεση με τα στενά όρια των δημόσιων κολουμβάριων, τα οποία, όπως είπε, μοιάζουν με “αποθήκη“.
Πηγή: AFP
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News