Οι Πατρινοί αναβιωτές, που έγιναν περιζήτητοι!

Το Άγημα «Παν. Καρατζάς» εντυπωσίασε στην αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Λεπάντο!

Οι

Εντυπωσίασε η πατρινή ομάδα, που συμμετείχε φέτος στις εκδηλώσεις αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Λεπάντο στη Ναύπακτο, καλεσμένη του τοπικού δήμου. Τα μέλη της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «Αγημα Ιστορικής Αναβίωσης Πατρών – Παναγιώτης Καρατζάς», που εδρεύει στην Ελεκίστρα Δήμου Πατρέων, παρουσιάστηκαν με αμφίεση Ελλήνων μισθοφόρων του 1571, φέροντες πιστά αντίγραφα ενδυμασίας και εξοπλισμού της εποχής, όπως κράνη Μοριόν, αλομπάρδες, θώρακες, απάρτια ατομικής προστασίας, μουσκέτο φυτιλιού, ξίφη τύπου ραπιέρ κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πρόκειται για την πρώτη αναβιωτική ομάδα στην Ελλάδα, που παρουσίασε την ιστορική αυτή περίοδο ζωντανά!

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ

Η ΑΜΚΕ «Αγημα Ιστορικής Αναβίωσης Πατρών Παναγιώτης Καρατζάς», έχει ως κύριους σκοπούς τη μελέτη και τεκμηρίωση της ελληνικής κυρίως ιστορίας με υλικά μέσα καθώς και την υποστήριξη αλλά και οργάνωση εκδηλώσεων ιστορικού – πολιτιστικού χαρακτήρα. Η ομάδα αυτή, σαν ένωση προσώπων, υπάρχει από τον Απρίλιο του 2018, την παρούσα δε νομική της μορφή απέκτησε φέτος. Τα πρώτα μέλη μας ήταν άτομα με μελέτη και παρουσία στο ιστορικό αντικείμενο, άνω της 15ετίας.

Η ιστορική περίοδος που μελετάται πιο επισταμένα και αποτελεί τον μεγαλύτερο όγκο της παρουσίας της είναι η περίοδος της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, από την αρχή της έως και την δημιουργία του Νέου Ελληνικού Κράτους.

Μέλη του Πατρινού Αγήματος «Παν. Καρατζάς», στο λιμάνι της Ναυπάκτου, κατά την φετινή αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Λεπάντο

Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ

Το όνομα του Παναγιώτη Καρατζά στην επωνυμία, χρησιμοποιήθηκε τιμητικά για τον πρόωρα αδικοχαμένο πατρινό ήρωα της ελληνικής Επανάστασης που ήταν ο πρωτεργάτης και ο φυσικός στρατιωτικός ηγέτης της εξέγερσης της Πάτρας στις 23 Μαρτίου 1821.

Ηταν αυτός, που τόσα πρόσφερε στη σύντομη επαναστατική του δράση και σίγουρα πολλά και μεγαλύτερα θα είχε να δώσει αν δεν δολοφονείτο, θύμα των προσωπικών φιλοδοξιών και ανταγωνισμών της σκληρής και άναρχης εκείνης ιστορικής εποχής.

Πρόκειται για την πρώτη ομάδα πανελληνίως, όσον αφορά αυτήν την ιστορική περίοδο, που χρησιμοποίησε τον όρο «ιστορική αναβίωση», ώστε να διαφοροποιηθεί από τις ποικίλες φολκλορικές ομάδες και τα αμιγώς χορευτικά συγκροτήματα που ασχολούνται με την ιστορική αυτή περίοδο αλλά και τα μεταγενέστερα αυτής χρόνια, έως της επικράτησης της δυτικής ενδυμασίας στη χώρα μας.

Ο όρος «Αγημα» επίσης χρησιμοποιήθηκε για να υποδείξει τον ένοπλο εξοπλισμό της αμφίεσης των μελών του, σύμφωνα με τα πρότυπα των αγωνιστών της εποχής εκείνης, αλλά και της εν γένει παρουσίας της ως άγημα απόδοσης τιμών σε εκδηλώσεις ιστορικού χαρακτήρα.

ΠΑΝΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΙ

Το «Αγημα Καρατζάς», έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκδηλώσεων τοπικών εορτών, προσκεκλημένη δήμων ή φορέων, σε παρελάσεις ή ως παραστάτες σε εκδηλώσεις, όπως καταθέσεις στεφάνων, λιτάνευσης εικόνων κ.ά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Δήμο Δελφών (Απελευθέρωση Κάστρου Σαλώνων), Δήμο Καρπενησίου (Μποτσάρεια) , Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου (Μάχη Μεγάλου Σπηλαίου), Δήμος Τρίπολης (Αλωση Τριπόλεως), Δήμος Ναυπλιέων (Απελευθέρωση Ναυπλίου, 25η Μαρτίου), Μουσείο Φιλελλήνων (Απονομή Βραβείων σε Απογόνους Φιλελλήνων), Σύλλογος Βρακοφόρων Ρεθύμνου (Αρκάδι 2021) κ.ά. με απρόσκοπτη παρουσία από την ίδρυσή μας έως σήμερα.