«Οι Ρώσοι ζούσαν σαν τα γουρούνια», λένε οι Ουκρανοί μετά την απελευθέρωση του Ιζιούμ

«Το Iζιούμ έχει πλέον ”απελευθερωθεί”, μαζί με σχεδόν ολόκληρη την περιοχή του Χάρκοβο», δήλωσε σήμερα στο CNN ουκρανική στρατιωτική πηγή, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

ρώσοι

Η αποχώρηση των Ρώσων από την πόλη Ιζιούμ σηματοδοτεί τη χειρότερη ήττα των δυνάμεων του Πούτιν αφότου έφυγαν από τα περίχωρα του Κιέβου, τον Μάρτιο.

Οι Ουκρανοί προσεύχονταν για να απελευθερωθούν από τον ρωσικό ζυγό, όπως παραδέχονται σε δημοσιογράφους του CNN που κατάφεραν να φθάσουν σε μία πόλη που ανακαταλήφθηκε από την Ουκρανία ύστερα από έξι μήνες ρωσικής κατοχής.

Στην άκρη των δρόμων υπήρξαν φορτηγά με το σύμβολο του ρωσικού πολέμου «Z», μία γέφυρα που είχε καταρρεύσει και ήταν καλυμμένη με πινακίδες που προειδοποιούν για νάρκες κι ένα κατεστραμμένο βενζινάδικο: ότι είχε απομείνει από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

To CNN, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του, ήταν το πρώτο διεθνές τηλεοπτικό συνεργείο που εισήλθε στην πόλη Ιζιούμ από την ανακατάληψή της από την Ουκρανία.

«Το Iζιούμ έχει πλέον ”απελευθερωθεί”, μαζί με σχεδόν ολόκληρη την περιοχή του Χάρκοβο», δήλωσε σήμερα στο CNN ουκρανική στρατιωτική πηγή, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

«Η ανακατάληψη της πόλης από τους Ουκρανούς είναι μια τεράστια στρατηγική απώλεια για τον ρωσικό στρατό, ο οποίος τη χρησιμοποίησε ως βασική βάση και οδό ανεφοδιασμού για τις δυνάμεις του στην ανατολική Ουκρανία, και δείχνει την ταχύτητα και την κλίμακα της αστραπιαίας αντεπίθεσης της Ουκρανίας στα βορειοανατολικά», προσθέτει.

Σε συνδυασμό με μια παράλληλη επίθεση στο νότο, η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει έκταση συνολικά 8.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από το Ιζιούμ, στη διάρκεια της σημερινής του επίσκεψης στην πόλη.

Για να έχουν απόλυτη ασφάλεια, οι Ουκρανοί επιδιώκουν να συλλάβουν μερικούς Ρώσους στρατιώτες που εξακολουθούν να κρύβονται, και όποιον συνεργάστηκε μαζί τους κατά τη διάρκεια της κατοχής. Η πόλη παραμένει επίσης χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο.

Από όσα είδε η ομάδα του CNN, οι ντόπιοι νιώθουν πάνω απ΄όλα ανακούφιση βλέποντας την πόλη τους να περνά ξανά στα χέρια των συμπατριωτών τους.

Αν και οι δρόμοι του Iζιούμ ήταν σε μεγάλο βαθμό ήσυχοι, ο φόβος για την επιστροφή των Ρώσων στρατιωτών εξακολουθεί να πλανάται στην πόλη.
Οι περισσότεροι από τους κατοίκους που προσέγγισε η ομάδα του CNN ήταν πολύ φοβισμένοι για να μιλήσουν ελεύθερα σχετικά με τα όσα βίωσαν τους τελευταίους μήνες.

Ένα ζευγάρι γύρω στα 50 συμφώνησε να μιλήσει, χρησιμοποιώντας όμως μόνο τα μικρά τους ονόματα, για τον Valeriy, η ανακατάληψη του Ιζιούμ ήταν «βάλσαμο για την ψυχή».

«Προσευχηθήκαμε στον Θεό να ελευθερωθούμε χωρίς να πολεμήσουμε και να χυθεί αίμα. Κι έτσι έγινε», είπε.

Μια ομάδα Ουκρανών στρατιωτών δήλωσε ότι η μάχη για την ανακατάληψη της πόλης δεν ήταν σκληρή.

Οι Ουκρανοί έχουν αποκτήσει όπλα από αυτές τις μάχες στα βορειοανατολικά, καθώς πολλοί Ρώσοι στρατιώτες θυσίασαν τα οχήματά τους – τα οποία είναι άθικτα- με αντάλλαγμα τη σωτηρία τους.

Μέσα στο εγκαταλελειμμένο ρωσικό κέντρο διοίκησης

Μία από τις τελευταίες μάχες για την ανακατάληψη του Ιζιούμ σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, έγινε σ΄ ένα σχολείο που χρησιμοποιήθηκε ως βάση ρωσικών στρατευμάτων.

Οι Ρώσοι είχαν περικυκλώσει το κτίριο στήνοντας χαρακώματα και χρησιμοποιώντας σάκους άμμου και τεθωρακισμένα οχήματα.

Το κτίριο έχει σχεδόν καταστραφεί. Υπήρξε όμως ένα σημείο όπου οι Ρώσοι στρατιώτες προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια να προστατεύσουν: το ρωσικό κέντρο διοίκησης, κρυμμένο σε ένα υπόγειο καταφύγιο.

Ένα άλλο σκοτεινό δωμάτιο απέναντι από το κέντρο διοίκησης χρησίμευε ως υπνοδωμάτιο : παλιές ξύλινες πόρτες τοποθετημένες οριζόντια σε σωρούς από τούβλα ή μπιτόνια δημιουργούσαν αυτοσχέδια κρεβάτια.

Πολλοί από τους Ρώσους στρατιώτες που τράπηκαν σε φυγή, άφησαν ρούχα, οδοντόκρεμες και χαρτιά στο πάτωμα και τα κρεβάτια.

Ένας Ουκρανός στρατιώτης έδειξε στο CNN το πράσινο τηλέφωνο που είχαν αφήσει πίσω τους οι Ρώσοι στρατιώτες. «Ρωσική τεχνολογία!», είπε ειρωνικά στα αγγλικά.

Οι Ρώσοι άφησαν επίσης τόνους πυρομαχικών

Μαζί με την απώλεια όπλων και την ταπεινωτική υποχώρηση που καταγράφηκε σε πολλά βίντεο και κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένας στρατιωτικός αξιωματούχος επισημαίνει στο CNN ότι μεγάλος αριθμός Ρώσων στρατιωτών κρατούνται ως αιχμάλωτοι πολέμου σε κέντρα κράτησης στην Ουκρανία.

Ο κάτοικος του Ιζιούμ, Valeriy, υποστήριξε ότι οι ντόπιοι στην πόλη ήταν έξαλλοι με τη συμπεριφορά των Ρώσων.

«Όπου δεν υπήρχαν άνθρωποι, οι Ρώσοι έκλεψαν τα πάντα», είπε ο Valeriy. «Ζούσαν σαν τα γουρούνια. Μπήκαμε σε ένα σπίτι… τα γουρούνια ζουν καλύτερα», πρόσθεσε.

Οι μάχες στο Ιζιούμ, όπως είπε, ξεκίνησαν στις 4 Μαρτίου, όταν οκτώ πύραυλοι «Grad» βομβάρδισαν περιοχή κοντά στο σπίτι τους.

Τόνισε επίσης ότι οι Ρώσοι στρατιώτες που έφτασαν στην πόλη στις αρχές του πολέμου συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι το επιχείρημα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την εισβολή – περί αποναζιστικοποίησης στην Ουκρανία», ήταν ψέμα.

«Ένας Ρώσος στρατιώτης μου είπε: ”Πατέρα, σε σώσαμε από τους Ναζί”». Κι εγώ του είπα:«Δείξε μου έναν»».

Ο Valeriy μίλησε στους νεαρούς στρατιώτες στα ρωσικά και προσπάθησε να τους δώσει να καταλάβουν ότι καταστρέφουν την πάλαι ποτέ στενή σχέση που είχαν Ουκρανοί και Ρώσοι, ιδιαίτερα σε αυτό το τμήμα της χώρας που είναι τόσο κοντά στα σύνορα.

Η σύγχυση και η αίσθηση απογοήτευσης που ένιωθαν οι Ρώσοι στρατιώτες ήταν πιθανότατα ένας σημαντικός παράγοντας για την οπισθοχώρησή τους , όπως ο ίδιος υποστήριξε στους Αμερικανούς δημοσιογράφους.

Τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες σε εχθροπραξίες στην πόλη Ιζιούμ αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανόν πολύ μεγαλύτερος, δήλωσε χθες Ουκρανός αξιωματούχος, δύο 24ωρα μετά την ανακατάληψη του σημαντικού αυτού κέντρου τροφοδοσίας από τις δυνάμεις του Κιέβου.

Το Ιζιούμ αποτέλεσε για μήνες βασικό προπύργιο της Ρωσίας στη βορειοανατολική Ουκρανία και η ανακατάληψή του από τις ουκρανικές δυνάμεις αντιπροσωπεύει σημαντικό πισωγύρισμα για αυτό που η Μόσχα περιγράφει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Οι νίκες των Ουκρανών είναι κυρίως σημαντικές από πολιτικής πλευράς για τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καθώς προσπαθεί να διατηρήσει ενωμένη την Ευρώπη στο πλευρό της Ουκρανίας και να την ενισχύει με όπλα και χρήματα.

Την Κυριακή , που συμπληρώθηκαν 200 ημέρες από την έναρξη της πολυμέτωπης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο ουκρανικός στρατός έκανε μία κίνηση-ματ με άγνωστες όμως συνέπειες.