Οι συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο
Ο πληθυσμός των Ρομά υπολογίζεται περίπου στα 12 εκατομμύρια στην Ευρώπη. Συγκερκιμένα στην ΕΕ ο αριθμός είναι 6 εκατομμύρια με την πλειοψηφία από αυτούς να έχουν την ιθαγένεια του κράτους μέλους που κατοικούν.
Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ερχόμενη Τρίτη, ένα χρόνο μετά την καταδίκη του ρατισμού και των διακρίσεων σε βάρος των Ρομά από τους Ευρωβουλευτές, θα αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση της μεγαλύτερης εθνοτικής μειονότητας στην Ευρώπη. Κι αν κρίνει κανείς από την κατάσταση τόσο στην Ελλάδα καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη, δύσκολα τα μηνύματα θα είναι θετικά.
Πριν από ένα χρόνο, το Ευρωκοινοβούλιο «άνοιξε τις πόρτες του» για ένα ζήτημα ταμπού, αυτό των Ρομά. Ο κοινωνικός αποκλεισμός, η περιθωριοποίηση, οι άθλιοι όροι ζωής και η βία, κρατική και μη, απέναντι στην πολυπληθέστατη αυτή εθνοτική ομάδα έφτασε με έκθεση της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, στην ολομέλεια τον Σεπτέμβριο του 2020. Ένα χρόνο μετά, οι ευρωβουλευτές μαζί με την Κομισιόν και το Συμβούλιο αξιολογούν ξανά.
Ο πληθυσμός των Ρομά υπολογίζεται περίπου στα 12 εκατομμύρια στην Ευρώπη. Συγκερκιμένα στην ΕΕ ο αριθμός είναι 6 εκατομμύρια με την πλειοψηφία από αυτούς να έχουν την ιθαγένεια του κράτους μέλους που κατοικούν. Χωρίς να υπάρχουν ακριβή στοιχεία ένα πολύ σημαντικό μέρος των Ρομά ζει σε συνθήκες περιθωρίου, με δυσμενέστατους κοινωνικούς και οικονομικούς όρους.
Eμπόδια- Μύθος η εκούσια γκετοποίηση
Οι εικόνες που βλέπουμε στην ελληνική πραγματικότητα πάνω κάτω ισχύουν για όλη την Ευρώπη. Ο μύθος ότι με ευθύνη των ίδιων δεν επιτυγχάνεται η ενσωμάτωσή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου τους, είναι mia πάρα πολύ επικίνδυνη προσέγγιση. Έρχεται από πολύ παλιά και μοιάζει πολλές φορές με τις αντιλήψεις που συνόδευαν και συνοδεύουν ακόμα την εβραϊκή κοινότητα για χιλιάδες χρόνια με τα όποια τραγικά αποτελέσματα που ζήσαμε τους περασμένους αιώνες.
Τα συγκεκριμένα πολιτιστικά χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες της εκάστοτε εθνοτικής ομάδας δεν νοείται να στέκουν εμπόδιο στη ζωή και τις ανάγκες των μελών της, πόσο μάλλον με δικιά τους ευθύνη.
Η έκθεση που καταρτίστηκε από αρμόδιους ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι διακρίσεις, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η απομόνωση που αντιμετωπίζουν οι Ρομά είναι παράγοντες που αλληλοενισχύονται. Αντιμετωπίζουν περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση, δυσκολίες ένταξης στην αγορά εργασίας. οι Ρομά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη έκθεση στην ανεργία και στην επισφάλεια της απασχόλησης, πράγμα που περιορίζει τις ευκαιρίες για μείωση της φτώχειας και για κοινωνική ένταξη μέσω της αγοράς εργασίας.»
80% κάτω από το όριο της φτώχειας
Σχετική έρευνα του 2016 έδωσε μια τρομακτική εικόνα της ζωής των Ρομά στην Ευρώπη. Σε εννέα κράτη μέλη που συγκεντρώνονται οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί των Ρομά σχεδόν 80% ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας. Ένας στους τρεις διέμενε σε σπίτια χωρίς παροχή νερού, χωρίς τουαλέτα, ντούς ή μπάνιο. Ένας στους δύο νέους από 6 έως 24 ετών βρίσκονταν εκτός σοχλείου. Η τάση αυτή εξαθλίωσης επιβεβαιώθηκε και σε επόμενη έρευνα το 2019.
Η μόρφωση είναι πολυτέλεια για τους Ρομά
Αν και η εκπαίδευση είναι ο τομέας που έχουν γίνει τα περισσότερα βήματα, όπως αναφέρει η έκθεση, τα στοιχεία παραμένουν αποθαρρυντικά.
Ο αριθμός των μαθητών Ρομά που εγκατέλειψαν την εκπαίδευση μεταξύ 2011 και 2016 στο επίπεδο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά μέσο όρο μειώθηκε από 87% το 2011 σε 68% το 2016. Το ποσοστό των Ρομά που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο σε σύγκριση όσους εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο στον γενικό πληθυσμό σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό.
Το 2019 το 68% των Ρομά εξακολουθούσαν να εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση πρόωρα. Επιπλέον, μόνο το 18% των παιδιών Ρομά προχωρούν σε υψηλότερες βαθμίδες εκπαίδευσης, ενώ ο απουσιασμός και τα ποσοστά πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου είναι σημαντικά υψηλότερα από ό,τι σε άλλες κατηγορίες μαθητών.
Απασχόληση για λίγους
Και στην απασχόληση τα δεδομένα είναι δυσοίωνα. Η πραγματικότητα είναι ότι λιγότερο από ένας στους δύο Ρομά εργάζεται, μόλις το 40%, ενώ το ποσοστό των Ρομά που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης έχει αυξηθεί.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολουθώντας τις εξελίξεις κατέληξε στην ανάγκη διαμόρφωσης οδηγίας, μέσα από την οποία τα κράτη μέλη θα πρέπει να στοχεύσουν ειδικά στην ένταξη και την ισότητα ανθρώπων ρομανικής καταγωγής.
Οι ευρωβουλευτές ανέφεραν ότι θα πρέπει σε αυτήν την κατεύθυνση να αξιοποιηθούν κοινωνικοί και μη θεσμικοί φορείς κατά προτεραιότητα. Με αυτόν τον τρόπο, με τη συμβολή της κοινωνίας των πολιτών, η ένταξη θα γίνει πιο ομαλά και αποτελεσματικά, σύμφωνα με το σχετικό ψήφισμα
Ρατσισμός- Εγκληματική συμπεριφορά
Η ιστορία φάινεται πως δεν διδάσκει και ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων διαπίστωσε πέρυσι ότι περίπου ένας στους δύο Ρομά ή ρομανικής καταγωγής άτομα υπέστησαν τουλάχιστον μία ρατσιστική παρενόχληση το διάστημα 2019-2020.
Η έκθεση αναφέρει ένα ανατριχιαστικό παράδειγμα:
«Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Λειψίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο μαζικός αντιτσιγγανισμός συχνά δεν γίνεται άμεσα αντιληπτός. ”το 60 τοις εκατό των Γερμανών συμφωνεί με τη δήλωση ότι οι Σίντι και οι Ρομά είναι επιρρεπείς στο έγκλημα και το 49,2 τοις εκατό θέλει να τους απαγορευθεί η πρόσβαση στο κέντρο των πόλεων”’».
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε πριν ένα χρόνο ότι τα κράτη μέλη πρέπει να αναγνωρίζουν επισήμως τον αντιαθιγγανισμό ως ειδική μορφή ρατσισμού σε βάρος των ανθρώπων της ορσιμένης κοινότητας και να πάρουν ειδικά μέτρα απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές και ενέργειες.
Οι ευρωβουλευτές διαπίστωσαν επίσης ότι η πανδημία, πέραν ότι αποτέλεσε και αφορμή για ρατσιστική έξαρση απέναντι στους Ρομά σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, με την κατηγορία ότι ήταν υπεύθυνοι για τη διασπορά του ιού, επιδείνωσε σημαντικά τους όρους ζωή των Ρομά συνολικά. Δηλαδή μπορούσε να γίνει και χειρότερο…
Η αξιολόγηση της ερχόμενης Τρίτης στην ολομέλεια θα είναι το πρώτο «crash test» μετά το ιστορικό ψήφισμα του Σεπτεμβρίου του 2020.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News