Ονομάτων επίσκεψις

Του Κωνσταντίνου Μάγνη, Διευθυντή Σύνταξης εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Πολύ σωστά έκανε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας και ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή στην περίπτωση του γάμου των ομοφύλων.

Πρέπει να γνωρίζει η Εκκλησία με τι ανθρώπους έχει να κάνει. Όταν πάει αύριο ο υποψήφιος βουλευτής και ο ευρωβουλευτής να γυρέψει τη βοήθειά της, καλό είναι να ξέρουμε τι καπνό φουμάρει.  Το φουμάρισμα, βέβαια, δεν είναι προσήκουσα δραστηριότητα εάν αναφερόμαστε στον εκκλησιαστικό χώρο, αλλά εδώ μιλάμε για ντηλ. Ντηλ, εξαμερικανισμένος γλωσσικός τύπος από το κανδήλιον, κανδήλι, καντήλι. Γιου νόου. Όλα ελληνικά, πιά;  Μην ξεχνάμε ότι ο Θεός δεχόταν τον καπνό από τις θυσίες του Αβελ, που ήταν καλό και άγιο παλικάρι, αλλά απέκρουε το θυμίαμα από τον βωμό του Κάιν, ο οποίος ήταν μούτρο. Η ιστορία αυτή δεν είχε καλό τέλος, όπως πιθανότατα γνωρίζετε, άσε που μας άφηνε με την απορία γιατί, αφού ο Θεός ήθελε τον Κάιν καλό σαν τον Αβελ, δεν το φρόντιζε αυτό εξ εργοστασιακής κατασκευής, και επέτρεψε τέτοια αστοχία υλικού, σε έναν μάλιστα από τους πρώτους ανθρώπους του πλανήτη.  Σε έναν αρχάριο μπορεί να συμβεί- είμαστε στο ξεκίνημα της δημιουργίας- αλλά εδώ μιλάμε για παντοδύναμο από τους αιώνας των αιώνων. Αρα ήξερε τι έκανε. Αλλά τι ήξερε;

Κατ’ αναλογίαν, σκέφτεσαι, εάν κάποιοι βαθύτατα θρησκευόμενοι θεωρούν την ομοφυλοφιλία βιολογική διαστροφή, ευλόγως δεν διαπορούν που η θεία πρόνοια επέτρεψε στην απόκλιση αυτή να υπάρχει, με αποτέλεσμα να μπλέκουμε σε βάσανα με γάμους, παρένθετες μανάδες και παρένθετους αρχηγούς Νέας Δημοκρατίας που εκφωνούν βαρυσήμαντους λόγους, και Πλεύρηδες που μας τη βγαίνουν πλευρικώς, με επιχειρήματα ότι, αν πρόκειται για την ισότητα, θα έπρεπε να γίνει νόμιμη και η πολυγαμία, προκειμένου να ικανοποιείται και του πολυγαμικού η βούληση, εφόσον κάθε ελεύθερη βούληση και επιθυμία θεμελιώνουν δικαίωμα. Παραβλέποντας εν τη σοφία του και τη σοφιστεία του ότι η πολυγαμία υποδουλώνει και δεν ελευθερώνει, κυρίως όμως ότι η πολυγαμία μπορεί να γίνει εργαλείο ηθικής και οικονομικής εξαπάτησης. Είναι πάντως γεγονός ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να βρει επιχείρημα για οτιδήποτε αν βασανίσει ένα θέμα. Οι δικηγόροι ιδίως, πόσο μάλλον αν είναι και πολιτικοί. Ο Πλεύρης επέλεξε να λείπει, βέβαια, από την ψηφοφορία, αλλά άφησε μια ταμπέλα «επιστρέφω αμέσως», διότι με την έδρα δεν παίζουμε, τόσο αγώνα κάνουμε να την κατακτήσουμε.

Αν μπει ο θεολόγος στην κουβέντα, θα μας έλεγε ότι ο Θεός αφήνει στη δική μας ελεύθερη βούληση το ζήτημα της αρετής ή της μοχθηρίας, κάτι που το είχαν σκεφτεί νωρίτερα οι αρχαίοι, με το γνωστό δίλημμα που τέθηκε στον Ηρακλή, που βέβαια αποφάσισε σωστά, άλλο αν την πλήρωσε ο λέοντας μετά και έμεινε χωρίς τομάρι. Και καλά ο Κάιν, το παλιοτόμαρο, μπορούσε και όφειλε να καθαρίσει την ψυχή του αντί να κρυφοκοιτάζει ζηλόφθονα τη θράκα του αδελφού του. Αλλά τις σαρκικές τάσεις πώς μπορείς να τις αναθεωρήσεις; Πολλοί θα ήθελαν, βέβαια- ιδίως μεταξύ του κοινού της λαοσύναξης της περασμένης Κυριακής- να συνέβαινε αυτό. Αλλωστε πράγματι συνέβαινε: Τόσοι και τόσοι ομοφυλόφιλοι καταπίεσαν τον εαυτό τους επί αιώνες καθωσπρεπισμού και έκαναν γάμους ετερόφυλους και μεγάλωσαν και παιδιά. Δεν ξέρουμε εάν αυτή η υποκρισία ήταν θεάρεστη- υποκρισία και ηθική ποιότητα, κολλάνε; – αλλά σίγουρα άρεσε σε ρασοφόρους, και μη, τοποτηρητές των ηθών, που θεωρούσαν πρώτιστη αρχή τη διαφύλαξη της παραδοσιακής μορφής της οικογένειας, με πατέρα, μητέρα και παιδιά, και βέβαια γιαγιάδες, παππούδες, πεθερικά και θείους που μαθαίνουν τα παιδιά να πίνουν και να λένε —-αλάκα.

Λέγαμε για την Εκκλησία όμως. Που σωστά ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, διότι όπως ο Αγιος Πέτρος θα μας κρίνει δυνάμει τα του Θεού, έτσι οι αντιπρόσωποι του Χριστού, όπως αποκάλεσε την Ιερά Σύνοδο ο αχαιός βουλευτής της Νίκης, φροντίζουν τα του Καίσαρος. Γιου νόου. Υπό άλλες συνθήκες θα μιλούσαμε για πολιτικό εκβιασμό, αλλά για όνομα του θεού, για την Ιεραρχία μιλάμε. Παρ’ τον βουλευτή και βάλτε- αναθέματα οι ψάλται. Γιου νόου.