Πανεπιστήμιο Πατρών: Ακάλυπτοι από την Πολιτεία φοιτητές σε ψυχολογικά και «ειδικά» προβλήματα

Περισσότεροι από 1.100 φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Πατρών έχουν δεχτεί ψυχολογική φροντίδα

Πανεπιστήμιο

Σε λίγες ημέρες το καμπανάκι του νέου ακαδημαϊκού έτους θα χτυπήσει. Ωστόσο, μέχρι σήμερα κανείς δεν άκουσε το καμπανάκι που χτύπησε πολύ έγκαιρα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας για την εξασφάλιση χρηματοδότησης της Κοινωνικής Μέριμνας, οι υπηρεσίες της οποίας ξεκίνησαν τις ημέρες αυτές να συρρικνώνονται, αφήνοντας ακάλυπτους εκατοντάδες φοιτητές.

Την αναγκαιότητα συνέχισης της Κοινωνικής Μέριμνας είχε αναδείξει η «Π» με σχετικά ρεπορτάζ, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τους ωφελούμενες φοιτητές.

Υπενθυμίζουμε ότι η Κοινωνική Μέριμνα λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών από το 2018. «Η Κοινωνική Μέριμνα έχει εξυπηρετήσει μέχρι σήμερα πλήθος φοιτητών που έχουν αναζητήσει βοήθεια και αντιμετωπίζουν δυσκολίες, είτε λόγω ζητημάτων ψυχολογικής/συναισθηματικής φύσης είτε λόγω ζητημάτων προσβασιμότητας, είτε λόγω δυσκολιών στην εκπαιδευτική διαδικασία» δήλωσε στην «Π» ο καθηγητής Υγιεινής, Τμ. Ιατρικής και αναπλ. πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Μέριμνας, Απόστολος Βανταράκης.

Ο ίδιος περιγράφει ανάμεσα στις υπηρεσίες που παρέχονται στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου την ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτική, τις υπηρεσίες προσβασιμότητας φοιτητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τη μεταφορά φοιτητών με αναπηρία από και προς την πανεπιστημιακή κοινότητα. «Η Ψυχολογική Στήριξη και Συμβουλευτική εξυπηρετεί, με ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, όλους τους φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου που αντιμετωπίζουν προσωπικές δυσκολίες και ανησυχίες οποιασδήποτε φύσεως» αναφέρει ο κ. Βανταράκης και εξηγεί:

«Δυσκολίες προσαρμογής στην ακαδημαϊκή ζωή, άγχος εξετάσεων, μειωμένη απόδοση, μειωμένη συγκέντρωση, έλλειψη κινήτρων, δυσκολίες επανένταξης ανενεργών φοιτητών, δυσκολίες στις σχέσεις, μοναξιά, κατάθλιψη, εξαρτήσεις, διαταραχές ύπνου, διαταραχές διατροφής κ.ά. Ως ώρας έχουν λάβει ψυχολογική στήριξη πάνω από 1.100 φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Πατρών και έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 10.000 συνεδρίες. Από το 2020 έως και το 2023 παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση στη ζήτηση των υπηρεσιών ψυχολογικής στήριξης, όπως καταγράφεται και στα περισσότερα Πανεπιστήμια».

ΜΟΝΑΔΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Η Μονάδα Προσβασιμότητας της Κοινωνικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πατρών λειτουργούσε με 14 άτομα, έχει θέσει σε λειτουργία σταθμούς εργασίας για την πρόσβαση Ατόμων με Αναπηρία στο έντυπο και ηλεκτρονικό πληροφοριακό υλικό. Οι σταθμοί αυτοί χρησιμοποιούνται από άτομα με προβλήματα όρασης (μερική ή ολική τύφλωση) ή/και με προβλήματα κινητικότητας κι έχουν τοποθετηθεί στις βιβλιοθήκες των επιμέρους πόλεων που στεγάζονται τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών (Πανεπιστημιούπολη Ρίο, Πανεπιστημιούπολη Κουκούλι, Αγρίνιο, Μεσολόγγι). Εκτός των σταθμών, η Μονάδα Προσβασιμότητας μετατρέπει εκπαιδευτικό υλικό σε προσβάσιμη μορφή για τους εντυποανάπηρους φοιτητές/τριες, υποστηρίζει τους εντυποανάπηρους φοιτητές/τριες στις Υποστηρικτικές Τεχνολογίες, ώστε να τους βοηθήσει να εξοικειωθούν με την Υποστηρικτική Τεχνολογία, να βελτιώσουν τον τρόπο που αλληλοεπιδρούν με αυτή και να τη χρησιμοποιούν αποτελεσματικά. Ως ώρας έχουν λάβει στήριξη πάνω από 70 φοιτητές/τριες με αναπηρία.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΜΕΑ

Επίσης παρέχεται μεταφορά φοιτητών με αναπηρία από και προς την Πανεπιστημιακή Κοινότητα με ειδικά διαμορφωμένο όχημα. Οι φοιτητές μεταφέρονται από τον τόπο κατοικίας τους (εντός του Δήμου Πατρέων), προς τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών στο Ρίο και στο Κουκούλι και αντιστρόφως. Τα δρομολόγια προσαρμόζονται ανάλογα με τις ακαδημαϊκές ανάγκες των ωφελούμενων φοιτητών (μαθήματα, εξετάσεις) μετά από την καταγραφή τους στην αρχή του κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου ή της κάθε εξεταστικής.

«Η υπηρεσία, λόγω της λήξης του προγράμματος ΕΣΠΑ στο τέλος Σεπτεμβρίου, θα λειτουργεί περιορισμένα με μειωμένο προσωπικό (8 άτομα) μέχρι το τέλος του έτους με τα αδιάθετα του ΕΣΠΑ και στη συνέχεια στο τέλος του έτους, θα διακοπεί η λειτουργία της, στερώντας μια πολύτιμη υπηρεσία και κυρίως ιδιαίτερα απαραίτητη, όπως αποδεικνύεται από την αυξανόμενη ζήτηση από την φοιτητική κοινότητα. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, όσες προτάσεις έχουν γίνει για την υποστήριξη της Κοινωνικής Μέριμνας στο υπουργείο ή στην Περιφέρεια με προτάσεις έργων γέφυρας έχουν αποτύχει, δείχνοντας ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι αυξημένες ανάγκες υποστήριξης των φοιτητών» σημειώνει ο κ. Βανταράκης και καταλήγει:

«Πιστεύω ότι η στήριξη της κοινωνικής μέριμνας πρέπει να είναι μια στρατηγική επιλογή του Πανεπιστημίου Πατρών και των φορέων της περιοχής σε σχέση με άλλες επιλογές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καθώς με την τεκμηριωμένη ανάγκη από τους φοιτητές κρίνεται απόλυτα απαραίτητη».

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΜΠΟΥΡΑ

Αισιόδοξος για τη συνέχιση λειτουργίας της Κοινωνικής Μέριμνας εμφανίστηκε ο κ. Μπούρας. Οπως χαρακτηριστικά μας είπε «θα έχουμε σύντομα νέα. Δεν θα αφήσουμε να χαθούν αυτές οι πολύτιμες υπηρεσίες στους φοιτητές. Τις έχουμε θέσει σε προτεραιότητα με τη νέα αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας».