Πανεπιστήμιο Πατρών: Ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα, αλλά πεσμένο
Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι στις θέσεις 901-1.000, ενώ πέρυσι ήταν στις θέσεις 701- 800
Εντός των 1.000 καλύτερων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του κόσμου παραμένει το Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά έπεσε στην κατάταξη σε σχέση με πέρυσι.
Το ακαδημαϊκό ίδρυμα της Πάτρας είναι το έκτο από τα ελληνικά πανεπιστήμια, που συμπεριλαμβάνονται στην κατάταξη της Σαγκάης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν προχθές.
Στο μικροσκόπιο της συγκεκριμένης αξιολόγησης μπαίνουν 2.500 πανεπιστήμια και δημοσιοποιείται η λίστα με τα 1.000.
Σύμφωνα με αυτή, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στις πρώτες 400 θέσεις μεταξύ 301-400. Ακολουθούν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στην κατηγορία 50-600, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) στις θέσεις 801-900, το Πανεπιστήμιο Κρήτης στις θέσεις 801-900, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επίσης στις θέσεις 801-900 και το Πανεπιστήμιο Πατρών στις θέσεις 901-1.000.
Στη φετινή κατάταξη δύο από τα ελληνικά πανεπιστήμια έπεσαν στην κατάταξη. Κι αυτά είναι της Κρήτης και της Πάτρας, τα οποία πέρυσι ήταν στις θέσεις 701-800.
Κληθείς από την «Π» να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας μάς είπε: «Αν αναλογιστούμε ότι ένας από τους δείκτες που μετράνε είναι αυτός της κατάκτησης βραβείων Νόμπελ, γίνεται εύκολα αντιληπτό για το επίπεδο των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που αξιολογούνται. Επίσης, φέτος μπήκαν κι άλλα πανεπιστήμια από την Κίνα. Μην ξεχνάμε επίσης ότι το πανεπιστήμιό μας πέρυσι μπήκε για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη κατάταξη. Επομένως είναι πάρα πολύ σημαντικό που παραμείναμε στα 1.000 καλύτερα».
Ωστόσο, ο κ. Μπούρας υπογραμμίζει ότι στόχος είναι η διαρκής άνοδος του Πανεπιστημίου Πατρών σε όλα τα επίπεδα. «Επομένως και οι διεθνείς κατατάξεις είναι κάτι που μας απασχολεί και για το οποίο πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί. Να αγωνιστούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και αυτό θα το πετύχουμε όλοι μαζί και το ακαδημαϊκό και ερευνητικό μας έργο».
Σημειώνουμε ότι η κατάταξη των πανεπιστημίων γίνεται με βάση έξι δείκτες ακαδημαϊκής και ερευνητικής επίδοσης.
Αυτοί είναι οι εξής:
⦁ Ο αριθμός αποφοίτων που έχουν λάβει βραβεία (π.χ. Νόμπελ)
⦁ Ο αριθμός των μελών του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού που έλαβαν βραβεία
⦁ Ο αριθμός των μελών που συμπεριλαμβάνονται σε λίστες ερευνητών με μεγάλο αριθμό ετεροαναφορών
⦁ Ο αριθμός δημοσιεύσεων στα περιοδικά «Nature» και «Seience»
⦁ Ο αριθμός των δημοσιεύσεων που περιλαμβάνονται στις βάσεις δεδομένων Science Citation Index Social Sciences Citation Index
⦁ Η κανονικοποιημένη κατά κεφαλή ακαδημαϊκή επίδοση.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News