Πανεπιστήμιο Πατρών: Φοιτητές κατασκεύασαν καινοτόμο θερμοκήπιο – ΦΩΤΟ
Η επόμενη ημέρα του εγχειρήματος περιλαμβάνει την εγκατάσταση συστημάτων που θα χρησιμοποιούν την παραγόμενη ενέργεια, όπως π.χ. την εγκατάσταση ενός σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων-πατινιών.
Στο Πανεπιστήμιο Πατρών, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022, αναπτύχθηκε εγχείρημα, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, με τους φοιτητές να έρχονται πιο κοντά στον Πρωτογενή Τομέα, τον σημαντικότερο πυλώνα της Ελληνικής Οικονομίας και στην πράσινη ενέργεια, ως «ασφαλή» και σημαντική διέξοδο στο ενεργειακό πρόβλημα της εποχής.
Στα πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των Εργαστηρίων Βιολογίας, Γεωπονίας και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, το θερμοκήπιο του Εργαστηρίου Φυσιολογίας Φυτών βρέθηκε στο επίκεντρο της κοινής ερευνητικής υποδομής, ως όμοια με παραγωγικά θερμοκήπια, με καινοτόμες τεχνολογίες.
Μέσα σε έναν χρόνο, τα εμπλεκόμενα μέλη ΔΕΠ/ΕΔΙΠ Αγγελική Καυγά, Γιώργος Γραμματικόπουλος, Γεωργία Πετροπούλου και Δημήτρης Τσιπιανίτης, σε συνεργασία με τον γενικό διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Φώτη Σκιαδά και με την πλήρη υποστήριξη του αντιπρύτανη Ερευνας – Ανάπτυξης Παναγιώτη Δημόπουλου και του πρύτανη Χρήστου Μπούρα, κατέστησαν το θερμοκήπιο πλήρως λειτουργικό.
Πιο συγκεκριμένα επιτεύχθηκε, αποκατάσταση λειτουργίας του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, του εσωτερικού και εξωτερικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού, σύνδεση με το δίκτυο δεδομένων, αντικατάσταση υαλοπινάκων του καλύμματος και χαλύβδινων στοιχείων του σκελετού, που είχαν υποστεί σοβαρές φθορές με το πέρασμα του χρόνου,εγκατάσταση Αυτόματου Μετεωρολογικού Σταθμού με αισθητήρες για καταγραφή κλιματικών παραμέτρων του μακροκλίματος, δύο συστημάτων λήψης μικροκλιματικών δεδομένων για την διεξαγωγή ερευνών, αναβάθμιση σε Ψηφιακό θερμοκήπιο μέσω συστημάτων Ευφυούς Γεωργίας, με βάση τη δημιουργία ασύρματου δικτύου λήψης δεδομένων με την εγκατάσταση οπτικών ινών για απομακρυσμένη επικοινωνία.
Ως προς την ενεργειακή πλευρά, η ανάγκη για την δημιουργία ενός αυτόνομου ενεργειακά θερμοκηπίου οδήγησε στην ενσωμάτωση στην οροφή του θερμοκηπίου σειράς καινοτόμων ημι-διάφανων φωτοβολταϊκών μονάδων, από την ελληνική εταιρεία Brite Solar.
Ο σχεδιασμός τους είναι τέτοιος ώστε να επιτρέπουν την ροή της απαραίτητης ηλιακής ακτινοβολίας για την καλλιέργεια, αφού πρόκειται για φωτοβολταϊκά τύπου διπλής όψης, αυξάνοντας την παραγωγή ενέργειας, καθώς η παραγωγή ρεύματος βασίζεται στο φως.
Η επόμενη ημέρα του παραπάνω εγχειρήματος περιλαμβάνει την εγκατάσταση συστημάτων που θα χρησιμοποιούν την παραγόμενη ενέργεια, όπως π.χ. την εγκατάσταση ενός σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων/πατινιών.
ΣΤΗΝ 4η ΘΕΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ
Δεκαέξι ελληνικά Πανεπιστήμια περιλαμβάνονται στην διεθνή κατάταξη «Times Higher Education World University Rankings» για το 2022-2023. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην φετινή κατάταξη συμπεριλαμβάνονται 1.799 Πανεπιστήμια από 104 χώρες. Την 4η θέση στην Ελλάδα μοιράζονται το Πολυτεχνείο Πατρών και Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Πατρών (θέσεις 1.001-1.200). Στην 6η θέση (1.500+ παγκοσμίως) βρίσκεται και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Το Εργαστήριο Πολιτικής και Τεχνολογίας Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΕΑΠ διοργανώνει στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2022 το 3o Διεθνές Συνέδριο Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού.Θα παρουσιαστούν περισσότερο από 140 εργασίες στις οποίες συμμετέχουν σχεδόν 400 συγγραφείς από 27 χώρες.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News