Πανεπιστήμιο Πατρών: Προτεραιότητα η Κοινωνική Μέριμνα
Το Πανεπιστήμιο Πατρών υλοποιεί μια ολοκληρωμένη συμπεριληπτική στρατηγική, επιδιώκοντας να βελτιώσει την εκπαιδευτική και κοινωνική ζωή των φοιτητών-τριών με προσωπικές δυσκολίες
Η Κοινωνική Μέριμνα του Πανεπιστημίου Πατρών δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών», συγχρηματοδοτήθηκε από Εθνικούς και Υπερεθνικούς Πόρους και έληξε στις 31 Οκτωβρίου 2023.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών, έχοντας ως προτεραιότητα τη φοιτητική μέριμνα, υλοποιεί μια ολοκληρωμένη συμπεριληπτική στρατηγική, επιδιώκοντας να βελτιώσει, να διευκολύνει και να ενδυναμώσει την εκπαιδευτική και κοινωνική ζωή των φοιτητών και φοιτητριών που αντιμετωπίζουν προσωπικές δυσκολίες.
Γι’ αυτό, το διάστημα από 1/11/2023 ως 31/12/2023 υποστήριξε από ίδιους πόρους το πρόγραμμα «Κοινωνικής Μέριμνας», χωρίς να χαθεί ούτε μια ώρα από τις συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης των φοιτητών και των φοιτητριών.
Για το ανωτέρω διάστημα πραγματοποιήθηκαν:
• 10.344 Συνεδρίες Ψυχοκοινωνικής/ Ψυχολογικής στήριξης σε 2051 ωφελούμενους/νες φοιτητές και φοιτήτριες.
• 92 συνεδρίες υποστήριξης ΦμεΑ σε τεχνολογίες εκπαίδευσης.
• 26.965 σελίδες εκπαιδευτικού υλικού σε προσβάσιμη μορφή.
• 553 μεταφορές ΦμεΑ.
• Δημιουργία χάρτη προσβασιμότητας των εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης (Ρίο και Κουκούλι).
• Κατασκευή υποδομών προσβασιμότητας.
• Οδηγός Ορθής Προσέγγισης φοιτητών ΕΚΟ-Οδηγοί προσβασιμότητας.
Σε συνέχεια της ανωτέρω δράσης, σε εφαρμογή του ν. 4957/2022, στο Πανεπιστήμιο Πατρών ιδρύθηκαν και λειτουργούν Κέντρο Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης.
ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
Αποστολή του Κέντρου είναι η παροχή υπηρεσιών ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης και η πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και ιδίως των φοιτητών και φοιτητριών προγραμμάτων πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών, αλλά και η ευαισθητοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας στα θέματα ψυχικής υγείας και στην αντιμετώπισή τους.
Στο ανωτέρω πλαίσιο έχουν πραγματοποιηθεί:
• Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής Κέντρου Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης του Πανεπιστημίου Πατρών, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 226/20.12.2023 απόφαση συγκλήτου.
• Πρόσληψη εννέα συμβασιούχων ορισμένου χρόνου μετά από αξιολόγηση για να υποστηρίξουν το έργο: «Υποστήριξη του Κέντρου Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών» (ΦΚ: 82821), από 1/01/2024 με ίδιους πόρους του Πανεπιστημίου.
• Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πελοποννήσου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας, με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας και δη ψυχικής υγείας, στην πανεπιστημιακή και ευρύτερη κοινότητα από εξειδικευμένους επιστήμονες (ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές).
• Στελέχωση του Κέντρου με εθελοντές μέλη του Πανεπιστημίου Πατρών (ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, μόνιμο προσωπικό), αντίστοιχης ειδικότητας ή με συναφές γνωστικό αντικείμενο, επιστημονικό/ερευνητικό έργο και εμπειρία (ψυχολόγοι, ψυχίατροι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.λπ.).
• Από 8/1/2024 έως 21/2/2024 προγραμματίστηκαν από το Κέντρο Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης 199 συνεδρίες ψυχοκοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης ενεργών περιπτώσεων και 43 νέες συνεδρίες ψυχοκοινωνικής στήριξης με συνεχώς αυξανόμενη τάση.
Η ΜΟΝΑΔΑ ΙΣΟΤΙΜΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ
Η Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης, επιπέδου γραφείου είναι υπαγόμενη στο Τμήμα Πρόνοιας και Πολιτισμού της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας (ΦΕΚ 6665/23.12.2022 τ. Β΄ Οργανισμός Πανεπιστημίου Πατρών). Στόχος της Μονάδας είναι να διευκολύνει την εκπαιδευτική και κοινωνική ζωή των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επιπλέον, ο στρατηγικός σχεδιασμός του Πανεπιστημίου Πατρών προσδοκά να επεκταθεί και πέρα από τον φοιτητικό πληθυσμό, συμπεριλαμβάνοντας δράσεις και ενέργειες που θα αφορούν όλες τις κατηγορίες απασχολούμενων ατόμων με αναπηρία του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στο ανωτέρω πλαίσιο έχουν πραγματοποιηθεί:
• Συγκρότηση επιτροπής Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρία και Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες.
• Αγορά ειδικά προσαρμοσμένου οχήματος για τη μεταφορά φοιτητών με αναπηρία.
• Πρόσληψη οδηγών.
• Μέχρι σήμερα μεταφέρονται καθημερινά 6 φοιτητές και φοιτήτριες με το όχημα εξυπηρέτησης ΑμεΑ.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News