Πατέντα για τον εντοπισμό νοθείας στα καύσιμα – Καινοτόμα πρόταση πατρινής εταιρείας
Μια καινοτόμος μέθοδος που μπορεί να εντοπίσει ενδεχόμενη νοθεία σε δεξαμενές προτείνεται από πατρινή εταιρεία.
Η καινοτομία στην υπηρεσία της εθνικής οικονομίας. Τοπική εταιρεία έχει αναπτύξει πρόγραμμα που μπορεί να εντοπίσει λαθροχειρία στα καύσιμα, μια δυνατότητα εξαιρετικά επίκαιρη στις μέρες μας, όπου υπάρχει δραματική ανάγκη ελέγχου των τιμών.
Τη σχετική πληροφορία που έφερε στο φως η «Π» τις προηγούμενες μέρες επιβεβαίωσαν άτυπα κύκλοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που παρακολουθούν και υποστηρίζουν την καινοτόμα δραστηριότητα. Η οποία έχει τεθεί υπ’ όψιν κυβερνητικών παραγόντων κατά καιρούς αλλά και πρόσφατα, όμως μάλλον έχει υποτιμηθεί
Η εταιρεία είναι η Π. ΚΡΙΤΣΩΝΗΣ που έχει διακριθεί σε διάφορους τομείς πού έτυχαν χρήσης αιχμής, ιδιαίτερα κατά την πανδημία, όπως το σύστημα της θερμομέτρησης κοινού κατά την είσοδο σε αθλητικές και άλλες εγκαταστάσεις.
H εταιρεία ειδικεύεται σε φασματοσκοπικά συστήματα τα οποία εφαρμόζονται στις καλλιέργειες και έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα καινοτομίας που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια, εγκρίνοντας τη σχετική μελέτη. Η εφαρμογή στηρίζεται σε ανάλυση δειγμάτων χώματος μέσω της οποίας, με στατιστικούς υπολογισμούς, προκύπτει η σύνθεση και η κατάσταση του χώματος, εξ απόψεως υγρασίας, ιχνοστοιχείων και άλλων ζωτικών παραμέτρων. Τα αποτελέσματα στην πράξη έχουν κριθεί σαν ιδιαιτέρως ικανοποιητικά. Το σύστημα αυτό είναι κατ’ εξοχήν υποβοηθητικό της φιλοσοφίας της «έξυπνης γεωργίας», διότι σου επιτρέπει να έχεις άμεση και εντοπισμένη πληροφόρηση σε ζωντανό χρόνο, και να καταφεύγεις στις αναγκαίες λύσεις, επιτυγχάνοντας οικονομία πόρων, κάτι εξαιρετικά αναγκαίο και από την οικολογική σκοπιά.
Η φασματοσκοπική μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και στην αγορά των καυσίμων, κάτι που δεν είναι και πολύ σίγουρο ότι θα άρεσε σε όλους στη χώρα και την περιοχή… Το σύστημα, συγκεκριμένα, είναι σε θέση να εντοπίσει τυχόν νοθεία καυσίμου, με βάση στατιστικά μοντέλα, με δεδομένο ότι η νόθευση, φυσιολογικά, θα αφορά ικανή ποσότητα του καυσίμου, προκειμένου να αποδώσει ουσιώδες όφελος στον νοθευτή. Η συσκευή προσαρμόζεται στη δεξαμενή- στόχο και μπορεί να υποδείξει ανάμειξη με νερό ή με φθηνό διαλύτη. Φέρεται ότι το περιθώριο λάθους είναι πολύ μικρό, της τάξης του 3 έως 5% σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές.
Κατά πληροφορίες, για συστήματα που παρακολουθούν την πορεία του καυσίμου μέχρι την τελική διάθεση έχουν ενδιαφερθεί οι ίδιες οι εταιρείες- τροφοδότες της κεντρικής και περιφερειακής αγοράς (ή έστω κάποιες από αυτές), προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το καύσιμο που παραδίδουν οι ίδιες στους μεταφορείς φθάνει στην κατανάλωση στην κατάσταση που το παραδίδουν.
Κρατικό σύστημα βέβαια υπάρχει, αλλά φέρεται ότι είναι παρωχημένο, αφού έχει τα χρονάκια του, ενώ υπεισέρχεται σ’ αυτό εύκολα ο ανθρώπινος παράγοντας, και άρα μπορεί- θεωρητικά- να το διαβρώσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το προτεινόμενο σύστημα έχει τεθεί υπ’ όψιν κυβερνητικών παραγόντων, αλλά δεν συνάντησε ενδιαφέρον, ενδεχομένως επειδή υποτιμάται η έκταση του προβλήματος σε αριθμούς ή επειδή πρυτάνευσαν άλλες προτεραιότητες.
Χρήσιμη στην ιχθυοκαλλιέργεια
Η εταιρεία, από πλευράς της κάνει ευέλικτους προσανατολισμούς σε τομείς της παραγωγής τους οποίους μπορεί να συνδράμει αποφασιστικά. Ενας είναι ο τομέας της ιχθυοκαλλιέργειας, που στο παρελθόν είχε υποστεί πολύ σοβαρές ήττες ακριβώς επειδή δεν διέθετε συστήματα εντοπισμένης και αποτελεσματικής παρακολούθησης των παραμέτρων του περιβάλλοντος. Θεωρητικά, η φασματοσκόπηση θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμη στην «ακτινογράφηση» του αέρα σε μια περιοχή, προκειμένου να διακριβωθεί εάν είναι επιδημιολογικά ασφαλής.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News