Πάτρα: Ακινητοποιείται η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας – Αβοήθητοι 1.000 πάσχοντες

Η κατάργηση, αλλά ακόμα και η προσωρινή διακοπή της Κινητής Μονάδας, θα έχει ως αποτέλεσμα την παραμέληση και τελικά την υποτροπή όλων αυτών των ασθενών με σοβαρή ψυχική νόσο, την ταλαιπωρία των οικογενειών τους και την αποδυνάμωση όλων των συνεργαζόμενων δομών.

Πάτρα
Χωρίς παρακολούθηση και θεραπεία κινδυνεύουν να μείνουν 1.000 Αχαιοί που αντιμετωπίζουν ψυχιατρικής φύσεως προβλήματα με τη μη εξασφάλιση της συνέχειας λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ν. Αχαΐας του ΓΝΠ «Αγιος Ανδρέας».

Δεν πρόκειται για σενάριο. Η σύμβαση της επιστημονικής ομάδας θα έπρεπε να έχει ανανεωθεί ήδη, καθώς λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις του προσωπικού της Μονάδας, αλλά και της διοίκησης του νοσοκομείου, το υπουργείο Υγείας δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα. Κι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που ο όγκος των περιστατικών απαιτεί τη λειτουργία πλέον της μιας Κινητής Μονάδας.

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας (ΚΜΨΥ) ξεκίνησε να λειτουργεί το 2019 και μέχρι και σήμερα εξυπηρετεί τις ανάγκες των ασθενών με ψυχική νόσο του Νομού Αχαΐας. Στη διάρκεια της λειτουργίας της έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της σε 1.000 ασθενείς με κάθε βαθμού σοβαρότητας ψυχική νόσο, με επισκέψεις κατ΄ οίκον στον τόπο διαμονής τους και τακτικά ιατρεία στα Κέντρα Υγείας του Νομού. Η κατάργηση της Κινητής Μονάδας θα είναι μια τεράστια παλινδρόμηση στην προσπάθεια της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης (που έχει ξεκινήσει από το 1990), σε συνθήκες που για δεκαετίες αποτελούσαν ντροπή και ταπείνωση στη συνείδησή μας.

Το προσωπικό της Κινητής Μονάδας της Αχαΐας αυτά τα χρόνια έχει παράσχει βοήθειας ζωής σε ανθρώπους που ζούσαν αβοήθητοι με το πρόβλημά τους. Εχει εντοπίσει τραγικές περιπτώσεις. Ενδεικτικά σημειώνουμε ανάμεσα σε αυτές την περίπτωση οικογένειας σε ορεινό χωριό της Αχαΐας που τα τρία της παιδιά ζούσαν με ψύχωση χωρίς να τα έχει δει ποτέ γιατρός.

Για τον εντοπισμό των περιστατικών αυτών η επιστημονική ομάδα που στελεχώνει τη Μονάδα και την οποία αποτελούν οι: Παναγιώτα Γούλα (ψυχίατρος), Μαρία Ανδριοπούλου (νοσηλεύτρια), Θεοφανία Κοντοσώρου (ψυχολόγος) και Μαρία Πέγιου (Κοινωνική Λειτουργός) έχουν αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο. Σε αυτό το διευρυμένο υποστηρικτικό δίκτυο συνεργάζονται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, νοσοκομεία, υπηρεσίες δήμων, Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, ΜΚΟ, τους ιερείς των απομακρυσμένων ενοριών, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», εκπαιδευτικούς, γείτονες κ.ά.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ

Το πιο σημαντικό λειτούργημα της ΚΜΨΥ είναι η ολιστική φροντίδα των ατόμων με σοβαρή ψυχική νόσο, με την παροχή υπηρεσιών ψυχιάτρου, ψυχολόγου, νοσηλευτή και κοινωνικού λειτουργού. Οι κατ΄οίκον επισκέψεις της και η αδιάλειπτη εποπτεία των ασθενών, εξασφαλίζει την αποφυγή της νοσηλείας τους, τη στήριξη της οικογένειάς τους στη διαχείριση της νόσου και την αξιοπρεπή διαβίωση των ασθενών στον τόπο κατοικίας τους. Εξυπηρετεί άτομα που η νόσος τους δεν τα καθιστά ικανά να έχουν τακτική παρακολούθηση, άτομα σε απομακρυσμένες περιοχές του Νομού, όπου ο ψυχίατρος και ο ψυχολόγος είναι ανύπαρκτοι, άτομα με κινητικά προβλήματα, όπως ανάπηροι και καρκινοπαθείς τελικού σταδίου και άτομα με οικονομικά προβλήματα, που δεν μπορούν να μετακινηθούν στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Συνεπώς, η Κινητή Μονάδα εξασφαλίζει:

  • Αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου για τον ασθενή
  • Υποστήριξη της οικογένειας στη δυσφορία που δημιουργεί η σοβαρή ψυχική νόσος
  • Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του ασθενούς στην κοινότητα
  • Χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τη νοσηλεία
  • Συνεισφέρει στην ομαλή λειτουργία των υπαρχουσών δομών Ψυχικής Υγείας

Ολα τα παραπάνω έχουν γίνει τα τελευταία 4 χρόνια με την προσπάθεια του προσωπικού της Κινητής Μονάδας, που πολλές φορές έχει χρειαστεί να υπερβεί με υπομονή και επιμονή τις δυσκολίες, που συναντά στο δύσκολο έργο της. Εχει κατορθώσει να εγκαταστήσει και να διατηρήσει στον χρόνο θεραπευτική σχέση με τον ασθενή, σχέση εμπιστοσύνης και ενδυνάμωσης με την οικογένειά του, καθώς επίσης και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων δομών που εξυπηρετούν τον ασθενή.

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Αν η Κινητή σταματήσει να λειτουργεί με την υπόσχεση της επαναπρόσληψης του προσωπικού, οι ασθενείς θα μείνουν ακάλυπτοι:

α) χωρίς ψυχιατρική παρακολούθηση,

β) χωρίς νοσηλευτική φροντίδα, τουλάχιστον 50 ασθενείς με τακτική ενέσιμη αγωγή και πολλοί περισσότεροι με καθημερινή φαρμακευτική αγωγή,

γ) χωρίς ψυχολογική υποστήριξη των ιδίων και των φροντιστών τους για τη διαχείριση της νόσου

δ) χωρίς τη δυνατότητα παροχής κοινωνικών υπηρεσιών για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

Αυτό συνεπάγεται κυρίως τη ραγδαία αύξηση των υποτροπών, με αποτέλεσμα τη νοσηλεία τους και με αμφίβολη την επαναφορά τους στην τωρινή κατάσταση, για την οποία το προσωπικό τη Κινητής έχει επενδύσει από 1-4 χρόνια για κάθε έναν από αυτούς.

Η κατάργηση, αλλά ακόμα και η προσωρινή διακοπή της Κινητής Μονάδας, θα είχε ως αποτέλεσμα την παραμέληση και τελικά την υποτροπή όλων αυτών των ασθενών με σοβαρή ψυχική νόσο, καθώς επίσης, την ταλαιπωρία των οικογενειών τους και την αποδυνάμωση όλων των συνεργαζόμενων δομών. Θα αποτελούσε βαθιά ρήξη στη συνέχεια των ασθενών που είναι από τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας.

 

Διαβάστε επίσης

Πάτρα: Θρήνος και σπαραγμός στην κηδεία του 29χρονου Χρήστου Κουρουνιώτη – Ντυμένος γαμπρός με στέφανα στην τελευταία κατοικία του ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Εικόνα ντροπής στο κέντρο της Πάτρας – Ο «εξευτελισμός» πλανόδιου μουσικού – Γιατί οδηγήθηκε στο Τμήμα

Πτώση 11% στις τιμές των καυσίμων στην Αχαΐα

Πάτρα: Μεταφορά «εξπρές» παιδιού από Αστυνομικούς σε Νοσοκομείο

Μη κρατικά ΑΕΙ: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο – Απαντά το Υπουργείο Παιδείας