Πάτρα: Χημική ενέργεια κίνησε ομοίωμα αυτοκινήτου – «Πρωτιά» για ομάδα φοιτητών Χημικών Μηχανικών – Τι λένε στην «Π»
Πρωταθλήτρια ομάδα στον φοιτητικό διαγωνισμό CHEM-E-CAR στο πλαίσιο του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χημικής Μηχανικής (13ο ΠΕΣΧΜ), αναδείχθηκε η ομάδα του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών,
Η ομάδα του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών αναδείχτηκε πρωταθλήτρια ομάδα στον φοιτητικό διαγωνισμό CHEM-E-CAR στο πλαίσιο του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χημικής Μηχανικής (13ο ΠΕΣΧΜ).
Ο διαγωνισμός ο οποίος διεξάγεται υπό την αιγίδα του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Χημικής Μηχανικής – American Institute of Chemical Engineers (AIChE) απευθύνεται σε προπτυχιακούς φοιτητές Σχολών Χημικής Μηχανικής και συγκεντρώνει συμμετοχές απ’ όλον τον κόσμο όπου οι ομάδες πρέπει να σχεδιάσουν ένα μικρό ομοίωμα αυτοκινήτου το οποίο να κινείται με χημική ενέργεια με καινοτόμα τεχνολογία, άλλη από τις καθιερωμένες όπως της εσωτερικής καύσης ή των εμπορικά διαθέσιμων μπαταριών, αλλά και να διαθέτει μηχανισμό πέδησης ο οποίος να ενεργοποιείται από μια χημική διεργασία.
Τη νικήτρια ομάδα της Πάτρας αποτελούν οι φοιτήτριες: Αγγελική Σούλου, αρχηγός της ομάδας, Σοφία Σαβελώνα, Εριφύλη Μωραΐτη, Βαλεντίνη Βασιλείου, Ειρήνη Μίκου. Η ομάδα του Τμήματος Χημικών Μηχανικών εργάστηκε υπό την καθοδήγηση των μελών ΔΕΠ Δημήτρη Κουζούδη, Γεώργιο Πασπαράκη, και Αλέξανδρο Κατσαούνη. Λόγω της εξαιρετικής επίδοσης αλλά και της επαγγελματικότητάς της, η ομάδα θα μεταβεί στο διεθνές ετήσιο συνέδριο του AIChE που θα λάβει χώρα μεταξύ 13 – 18 Νοεμβρίου στο Φοίνιξ της Αριζόνα των Η.Π.Α., όπου το αυτοκίνητό της θα διαγωνιστεί ενάντια σε φοιτητικές ομάδες Χημικών Μηχανικών από όλο τον κόσμο.
ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Οι ομάδες «Εφαρμοσμένης και Βιομηχανικής Φωτονικής» (Τμήμα Επιστήμης των Υλικών, υπεύθυνος καθηγητής, επ. καθ. Δ. Αλεξανδρόπουλος) και «Απεικόνισης Πληροφορίας και Εικονικής Πραγματικότητας» (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, υπεύθυνος καθηγητής, καθ. Κ. Μουστάκας) χρησιμοποίησαν σύστημα λέιζερ και προηγμένες τεχνικές υπολογιστικής όρασης και μηχανικής μάθησης για τη δημιουργία μοναδικών ετικετών γνησιότητας, οι οποίες είναι αδύνατο να αντιγραφούν ακόμα και από τον δημιουργό τους.
Η μέθοδος αξιοποιεί το γεγονός ότι το λέιζερ δημιουργεί δομές με τυχαίες ατέλειες, οι οποίες δίνουν μια μοναδική υπογραφή οπτικού θορύβου.
Εκτός από τους Δ. Αλεξανδρόπουλο και Κ. Μουστάκα, τη μελέτη υπογράφουν ακόμα οι Αγγελική Αναστασίου και Αναστάσιος Τσάκας (υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Επιστήμης Υλικών) και η Ευαγγελία Ζαχαράκη (έμπειρη ερευνήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών).
ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΠΕΝΥ ΘΕΟΛΟΓΗ – ΓΚΟΥΤΗ
Με διάταγμα της πρωθυπουργού της Γαλλικής Δημοκρατίας με ημερομηνία 12 Ιουλίου, η υπεύθυνη του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας κα Πένυ Θεολόγη-Γκούτη χρίστηκε Chevalier dans l’ Ordre des Palmes académiques, για την προσφορά της στον πολιτισμό και στις επιστήμες. Η διάκριση αυτή αποτελεί ύψιστη διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας και μεγάλη τιμή για το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας. Η τελετή παρασημοφόρησης της κας Θεολόγη-Γκούτη από τον επιτετραμμένο της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και γενικό διευθυντή των Γαλλικών Ινστιτούτων Ελλάδας, κ. Nicolas Eybalin θα υλοποιηθεί τον Οκτώβριο σε ημερομηνία που θα καθοριστεί σύντομα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News