Πάτρα – Δίκη «Αχαϊκής»: Ενοχοι και υπόλογοι στην κοινωνία, στην «Π» δικηγόροι καταδικασθέντων
Επεσε η αυλαία στη δίκη της «Αχαϊκής», πρωτόδικα, με πολυετείς καθείρξεις και φυλακίσεις. Στο Δικαστήριο αναδείχθηκαν οι ευθύνες της διοίκησης και στελεχών της. Λειτουργούσαν χωρίς εγγυήσεις και με ευνοιοκρατία.

Δυόμισι χρόνια από την έναρξη της μαραθώνιας δίκης της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, η δικαιοσύνη έκρινε χθες Τετάρτη 7/05/2025 ενόχους 27 από τους συνολικά 87 κατηγορούμενους. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ευρισκόμενο σε πλήρη διάσταση από την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα, έκρινε ενόχους 7 μέλη της διοίκησης -πλην ενός το οποίο απάλλαξε από όλες τις κατηγορίες- 12 διευθυντές και υπαλλήλους και 8 επιχειρηματίες – δανειολήπτες.
Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα: Κοινωνικό πλήγμα και ευθύνες
Για τα μέλη της διοίκησης, η ενοχή αφορά στην κατηγορία της κακουργηματικής απιστίας για αριθμό δανείων που κρίθηκε ότι δόθηκαν χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις. Για τους υπαλλήλους κρίθηκε ότι συνέργησαν στην απιστία και για τους δανειολήπτες ότι ήταν ηθικοί αυτουργοί στην απιστία.Πέντε μέλη της διοίκησης καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 5 και 6 ετών αντίστοιχα, με τις ποινές να έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρι την εκδίκαση της έφεσης και με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ δύο καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 3 και 5 ετών αντίστοιχα, ο πρώτος με αναστολή χωρίς όρους και ο δεύτερος με τριετή αναστολή και με όρους.
Δέκα στελέχη της τράπεζας καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 3, 4 και 5 ετών με τριετή αναστολή και όρους, ενώ 2 ακόμα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας καταδικάστηκαν σε 5ετή κάθειρξη με ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο.
Πέντε επιχειρηματίες – δανειολήπτες καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 3, 4 και 5 ετών με αναστολή και όρους (εκτός από έναν που καταδικάστηκε σε 5ετή φυλάκιση εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα) και 3 ακόμα επιχειρηματίες που καταδικάστηκαν σε 5ετή κάθειρξη με ανασταλτικό αποτέλεσμα και απαγόρευση εξόδου από την χώρα.
Το δικαστήριο αποφάσισε ακόμα την οριστική παύση της κατηγορίας της κακουργηματικής απιστίας για παλιές υποθέσεις δανείων λόγω παραγραφής ή λόγω θανάτου και την αθώωση όλων των κατηγορουμένων για το σκέλος της ρευστοποίησης των μεριδίων της τράπεζας, ενώ δεκάδες άλλοι κατηγορούμενοι υπάλληλοι και δανειολήπτες κρίθηκαν αθώοι.
Ο πρόεδρος αναφέρθηκε αναλυτικά στις πράξεις για τις οποίες παραγράφησαν τα αδικήματα αλλά και για τις δανειοδοτήσεις που κατά την κρίση της έδρας χορηγήθηκαν χωρίς να πληρούνται οι εξασφαλίσεις.
Το Δικαστήριο και ο Εισαγγελέας βρέθηκαν σε κοινή πλεύση ως προς τις ποινές, μόνο για τους 5 από τους 27 καταδικασθέντες, στους οποίους επιβλήθηκαν υψηλότερες ποινές.
Συνήγοροι υπεράσπισης που όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν «οχυρωθεί» πίσω από την μη ολοκληρωμένη διαδικασία της εκκαθάρισης της τράπεζας, δεν έκρυψαν ενώπιον του δικαστηρίου την δυσάρεστη έκπληξή τους για την απόφαση αυτή, χαρακτηρίζοντάς την ως «μη αναμενόμενη αλλά σεβαστή».
Να σημειωθεί ότι η απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα, που είχε υποβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο μέσα σε ένα χρονικό διάστημα μόλις 12 λεπτών, είχε απλώσει μια «ομπρέλα» ανακούφισης -ίσως και βεβαιότητας- για πολλούς κατηγορουμένους, γεγονός που διαψεύσθηκε χθες στην απόφαση του δικαστηρίου.
Από εκεί και πέρα θα ασκηθούν εφέσεις και η υπόθεση θα κριθεί πλέον οριστικά στον δεύτερο βαθμό.
Η «Πελοπόννησος» δεσμεύεται από τον νόμο για τηδημοσιοποίηση των ονομάτων των καταδικασθέντων μέχρι η υπόθεση να τελεσιδικήσει. Δημοσιοποίηση ονομάτων δίνεται μόνο κατόπιν εισαγγελικής άδειας για καταδίκες με ιδιαίτερη κοινωνική απαξία.
Χ. ΣΟΦΗΣ: Το δικαστήριο υπάκουσε στην κοινή γνώμη

Χρήστος Σοφής
Ο συνήγορος υπεράσπισης κεντρικού κατηγορούμενου της υπόθεσης, Χρήστος Σοφής στάθηκε στο γεγονός πως το δικαστήριο καταδίκασε τον εντολέα του για μέρος των κατηγοριών και σημείωσε πως για όλες τις περιπτώσεις που διερευνήθηκε, είχαν προσκομιστεί τα στοιχεία που έδειχναν επιμέλεια στη διοίκηση.
«Ο εντολέας μου κατηγορείτο για 37 περιπτώσεις χρηματοδοτήσεων και για τη μόχλευση των συνεταιριστικών μερίδων και το Δικαστήριο τον δίκασε για 11 περιπτώσεις ενώ τον απάλλαξε για τις υπόλοιπες. Οι 11 περιπτώσεις αφορούσαν κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις των Πατρών, για τις οποίες έγινε μεγάλος θόρυβος.
Αναμένουμε την αιτιολογία της απόφασης και στο Εφετείο ελπίζουμε ότι θα έχουμε ένα καλύτερο κλίμα» τόνισε και σημείωσε ότι η εκκαθάριση της Τράπεζας είναι σε εξέλιξη. Παράλληλα, εκτίμησε πως το δικαστήριο υπάκουσε σε μια αίσθηση της κοινής γνώμης πως πρέπει να εφαρμοστεί νόμος και τάξη στην Ελλάδα και να επιβληθούν ποινές «για να δείξουμε πως η Δικαιοσύνη προστατεύει. Κατά τη γνώμη μου έσφαλε, αλλά σεβόμαστε την απόφαση και θα την προσβάλουμε στο β’ βάθμιο δικαστήριο» κατέληξε.
ΜΕΡΙΔΙΟΥΧΟΙ: «Είμαστε απόλυτα δικαιωμένοι»

Αθανάσιος Μπέλλας, Ασημάκης Παπαδόπουλος
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεριδιούχων της Τράπεζας Αθανάσιος Μπέλλας δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση. «Για εμάς αποτελεί δικαίωση για έναν αγώνα που έχουμε καταβάλει 13 χρόνια από τότε που έκλεισε η τράπεζα για λόγους κακοδιαχείρισης. Οι αποφάσεις αυτές περιλαμβάνουν σχεδόν όλα τα μέλη των ΔΣ της τράπεζας, ένα μεγάλο μέρος των διευθυντών καταστημάτων, καθώς επίσης και διευθυντικά στελέχη σε υψηλότατο επίπεδο. Πάντως, πραγματικά μπορώ να σας πω ότι θεωρούμε πως το δικαστήριο στάθηκε στο ύψος του και δεν επηρεάστηκε από εξωτερικές παρεμβολές και το κλίμα που επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί για δήθεν έλλειψη κατηγοριών, για δήθεν έλλειψη ευθυνών. Με αυτή την έννοια είμαστε απόλυτα δικαιωμένοι» τόνισε.
Υπενθύμισε πως οι αρκετοί μεριδιούχοι έχουν καταθέσει αγωγές για αστικές αποζημιώσεις και έκρινε πως η απόφαση του δικαστηρίου «οπωσδήποτε επηρεάζει θετικά» την έκβαση των αγωγών τους.
Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ασημάκης Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τους μεριδιούχους «θύματα της Αχαϊκής Τράπεζας» που ορισμένοι εξ αυτών «πέθαναν από τη στενοχώρια, άλλοι έχουν προβλήματα υγείας που δεν θεραπεύονται από τα χρήματα που χάσαμε ήταν οι οικονομίες μας». Θεωρεί πως η δικαίωση τους είναι «ηθική ως επί το πλείστον» και σημείωσε ότι η δράση του Συλλόγου δεν θα σταματήσει.
Θ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η απόφαση δεν ήταν αναμενόμενη

Αθανάσιος Διαμαντόπουλος
Ο συνήγορος υπεράσπισης μέλους του ΔΣ και δανειολήπτη παράλληλα, Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, ανέφερε: «Εχω μάθει να σέβομαι τις αποφάσεις των δικαστηρίων ακόμα και όταν δεν είναι ευνοϊκές για τους εντολείς μου. Η απόφαση αυτή δεν ήταν αναμενόμενη. Το γεγονός ότι υπήρχε παραγραφή για πολλές επιμέρους πράξεις, απαλλαγή για ακόμα περισσότερες και καταδίκη για μια πράξη, οδηγεί αβίαστα στο λογικό συμπέρασμα ότι η κρίση του Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου θα είναι απαλλακτική. Ας μη σπεύδουν να θριαμβολογούν όσοι έχουν επενδύσει στην καταδίκη των στελεχών της Αχαϊκής Τράπεζας».
Κ. ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ: Περιμένουμε το σκεπτικό

Κώστας Κρεμμύδας
Ο συνήγορος υπεράσπισης διευθυντικού στελέχους, Κώστας Κρεμμύδας, σχολίασε: «Η απόφαση ήταν μη αναμενόμενη για όλους μας. Είναι όμως σεβαστή, αλλά θεωρούμε ότι θα κριθεί στον δεύτερο βαθμό. Περιμένουμε το σκεπτικό της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος μελών των Διοικητικών Συμβουλίων της Αχαϊκής Τράπεζας, των υπαλλήλων αυτής αλλά και των δανειοληπτών και ευελπιστούμε ότι στο Εφετείο θα υπάρξει απαλλακτική κρίση για το σύνολο των κατηγορουμένων».
Ν. ΠΑΠΑΚΟΣ: «Εκπλήσσομαι και αγανακτώ»

Νίκος Παπάκος
Ο Νίκος Παπάκος δήλωσε έκπληκτος από την απόφαση του δικαστηρίου, καθώς από την όλη αποδεικτική διαδικασία δεν προέκυπτε η καταδίκη των κατηγορουμένων. «Δεν άκουσα σε όλη τη φάση της διαδικασίας κάποιον που να βρήκε βέβαιη ζημιά κάποιου συγκεκριμένου δανείου».
Επισήμανε πως ο εντολέας του δικάστηκε για μία πράξη, η οποία αφορά τον Σεπτέμβριο του 2011, σχετική με την ανανέωση ενός δανείου που είχε χορηγηθεί το 1995 και είχε οριστικοποιηθεί το χρέος τουλάχιστον 6-7 χρόνια πριν το 2011 που συμμετείχε στη διοίκηση. «Δεν αντιλαμβάνομαι τι προκάλεσε η πράξη αυτή. Εκπλήσσομαι και εκφράζω την αγανάκτησή μου» τόνισε.
Π. ΚΟΡΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Αποκατάσταση και αποκαθήλωση

Παναγιώτης Κοραντζόπουλος
Ο συνήγορος υπεράσπισης Παναγιώτης Κοραντζόπουλος, σχολιάζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου επεσήμανε: «Σίγουρα αποκαταστατική ως προς την απαλλαγή των εντολέων μας. Προδήλως καθηλωτική για την εργώδη, άτεγκτη και “οδυνηρά” εξονυχιστική κρισιολόγηση του ακροαματικού και δικογραφικού υλικού από τους δικαιοδοτικούς παράγοντες. Δυνητικά αποκαθηλωτική για ένα τοπικό “σύστημα” προσώπων και καταστάσεων. Ισως “αφετηριακή” για όσους επιδοθούν σε επιχειρηματικό, ακόμα και τραπεζικό, ακτιβισμό διαχειριζόμενοι τους κανόνες χωρίς “εκπτώσεις” και αποκλίσεις που αποτελούν παραγωγικό παράγοντα ποινικών κατηγοριών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καιρός: Πολικός αεροχείμαρρος εκτοπίζει τη σκόνη και «ρίχνει» τη θερμοκρασία
Απανθρακωμένη σορός σε ΙΧ στο Παγκράτι, έγκλημα «βλέπουν» οι Αρχές
Ανδρόγυνο στους «μπαχαλάκηδες» του Παναιγιαλείου, γυναίκα πήγε ν’ αρπάξει όπλο Αστυνομικού!
Πάτρα: Έπεσαν «καμπάνες» για την Αχαϊκή Τράπεζα – Αυτές είναι οι ποινές στους ενόχους
Απατεώνες με λεία μισού εκατομμυρίου ευρώ, με δράση στη Δυτική Ελλάδα ΦΩΤΟ
Παραδόθηκε ο δράστης μαχαιρώματος στην Πάτρα
Πάτρα: Βίασε ανήλικη με αναπηρία, μήνυσε την οικογένειά της
Πρωτοποριακό σύστημα πυρανίχνευσης στην Δυτική Ελλάδα: 18 ψηφιακά «μάτια» κατά πυρκαγιών
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News