Πάτρα: Ενδιαφέρουσα η εκδήλωση του ΚΚΕ για την κατάρρευση της Γέφυρας – ΦΩΤΟ

Τι σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στον Πολυχώρο Πολιτισμού της Ιχθυόσκαλας

 

Πάτρα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στον Πολυχώρο Πολιτισμού της Ιχθυόσκαλας στην Πάτρα, η εκδήλωση της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας και της Τομεακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ με αφορμή την κατάρρευση της Γέφυρας της Περιμετρικής της Πάτρας και στόχο να ανοίξει η συζήτηση συνολικά για τα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής τόσο σε επίπεδο υποδομών και έργων, που μαζικά χρησιμοποιούνται από το λαό ή έργων που απαιτούνται για την προστασία του, όσο και σε επίπεδο μέτρων ασφαλείας που πρέπει να εφαρμόζονται στους χώρους δουλειάς, αλλά και να δοθεί συνέχεια σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν με αφορμή το νέο αυτό έγκλημα, αλλά και συνολικά στις διεκδικήσεις σωματείων και συνδικάτων για μέτρα προστασίας.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν: «Τα κέρδη τους – οι ζωές μας. Όταν τα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής μπαίνουν στο ζύγι κόστους – οφέλους».

Πάτρα

Την εκδήλωση άνοιξε ο Κώστας Μουγκογιάννης, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Την κεντρική ομιλία έκανε η Κατερίνα Σίμου, αρχιτέκτονας μηχανικός ΠΕ, πολιτικός μηχανικός ΤΕ και μέλος του ΤΓ Αχαΐας του ΚΚΕ και ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους Θωμά Χόνδρο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μηχανολόγο μηχανικό, Μάνθο Ιμπριάλο, πολιτικό μηχανικό, Χρήστο Κορδά, αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Έργου, Η/Μ έργων και έργων υποδομής Δήμου Πατρέων, πολιτικό μηχανικό και Νίκο Σαράντη, αντιπρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων, μέλος ΓΣ Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας ενώ σύντομη τοποθέτηση πραγματοποίησε ο Δημήτρης Πολυζωίδης, πολιτικός μηχανικός.

Πάτρα

Παρευρέθηκαν ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος μέλος της ΚΕ και βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ και ο Σωτήρης Παρίσης μέλος της ΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας με την «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς και πολυμελής αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής.

Πάτρα

Στην κεντρική ομιλία αναπτύχθηκαν οι συνθήκες κατάρρευσης της γέφυρας, τα ερωτήματα που ζητούν επιτακτικά απαντήσεις για το έγκλημα με 2 νεκρούς και πολλούς τραυματίες με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπος ο πατραϊκός λαός, τα ουσιαστικά αίτια που οδήγησαν σε αυτό, όπως και τα καθημερινά εγκλήματα που πληρώνουν με το ίδιο τους το αίμα οι εργαζόμενοι και ο λαός, βλέποντας την ζωή μας και την ασφάλεια μας να μπαίνουν στο ζύγι «κόστους-οφέλους», αλλά και η δράση τόσο του Κόμματος όσο και του Συνδικαλιστικού Κινήματος από την πρώτη στιγμή της κατάρρευσης.

Πάτρα

Στις παρεμβάσεις έγινε εκτενής αναφορά τόσο σε τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με την κατάρρευση, όσο και στις εγκληματικές ελλείψεις μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, την έλλειψη έγκαιρης πρόληψης, ελέγχου και καταγραφής ζημιών στα έργα υποδομών, αλλά και συνολικά των τρόπο που αντιμετωπίζονται, προωθούνται και υλοποιούνται έργα υποδομών με γνώμονα όχι την κάλυψη συνεχώς αυξανόμενων λαϊκών αναγκών, αλλά την κερδοφορία επιχειρηματικών κολοσσών.

Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας: “Οι εργασίες κατεδάφισης στην γέφυρα, έγιναν όπως όλα δείχνουν με κατάφωρη παραβίαση όλων των μέτρων ασφαλείας και κανονισμών, με περιορισμένο χρόνο και φυσικά με άγνωστο το αν υπήρξε και αν τηρήθηκε η μελέτη κατεδάφισης.

Πάτρα

Είναι γεγονός πως σε τέτοια εγκλήματα, κράτος και κατασκευαστικές, διαχέουν τις ευθύνες, μέσα από τις κοινοπραξίες και με την παράλληλη ανάθεση τμημάτων έργων σε υπεργολάβους. Η επιχειρηματική λειτουργία με γνώμονα το κέρδος, σημαίνει συμπίεση του λεγόμενου «κόστους» και αύξηση του «οφέλους» με συρρίκνωση των μέτρων ασφαλείας, μείωση του προσωπικού και της εκπαίδευσής του, εκπτώσεις στην ποιότητα των υλικών και συνολικά στην ασφάλεια των κατασκευών, που έχουν σαν αποτέλεσμα συνεχή εγκλήματα, όπως αυτό της γέφυρας. Την ίδια ώρα βέβαια που ο λαός έχει πληρώσει διπλά και τρίδιπλα την υλοποίηση των έργων, από την ίδια τη φορολογία του, και θα χρυσοπληρώνει και τη χρήση τους όταν ολοκληρωθούν”.

Πάτρα

Παράλληλα αναφέρθηκαν τα εξής: “Το «ζύγισμα» όμως για το οφέλη και τα κόστη ενός έργου έχει ήδη ξεκινήσει πριν καν σχεδιαστεί ή μελετηθεί ένα έργο. Αφού τα έργα επιλέγονται με κριτήριο το ποιες ανάγκες θα καλύψουν με την κατασκευή τους. Οι προτεραιότητες των έργων υποδομής, αλλά και όλες οι παράμετροι που σχετίζονται με την κατασκευή, την συντήρηση και τη λειτουργία τους, γίνονται με κριτήριο το ποιες ανάγκες θα καλυφθούν από το εκάστοτε έργο, αυτό είναι που τα καθιστά επιλέξιμα ή μη, για να μπορέσουν να πάρουν το πράσινο φως της χρηματοδότησης. Οι επιλογές είναι 2, έργα και υποδομές για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων ή έργα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Το κριτήριο επιλογής είναι η εξασφάλιση της κερδοφορίας μιας χούφτας επιχειρηματιών και η θωράκιση τους κέρδους τους.

Πάτρα

Η Περιμετρική της Πάτρας, ως τμήμα ενός έργου που ξεκινάει από την Αττική και καταλήγει στην Ηλεία, έρχεται να καλύψει την ανάγκη ασφαλούς και σύγχρονης μετακίνησης του λαού, αλλά πρέπει παράλληλα να αποφέρει στην οικονομία, μεγαλύτερο όφελος απ’ ότι το κόστος κατασκευής του, δηλαδή έσοδα που θα καρπωθούν από αυτό οι επιχειρηματικοί κολοσσοί που το κατασκεύασαν, το λειτουργούν ή το αξιοποιούν. Αυτή η λογική διέπει όλα τα έργα, ενώ τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με τα οποία υπολογίζονται, θυσιάζουν ακόμα και από τις προδιαγραφές ασφαλείας και συντήρησης προκειμένου να εξασφαλίζεται το κέρδος του κατασκευαστή, και στο όνομα αυτού του κέρδους και του περιορισμού του κόστους μια σειρά από συνοδά έργα όπως οδοί διαφυγής, προσβάσεις οχημάτων έκτακτης ανάγκης ή αντιπλημμυρικά έργα που αφορούν το καθαυτό έργο πετσοκόβονται”.

Πάτρα