Πάτρα: Επιστημονική ημερίδα για τη Σχολική Διαμεσολάβηση από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΦΩΤΟ

Ομιλητές, εκπαιδευτικοί και μαθητές έστειλαν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων στο σχολικό περιβάλλον

Πάτρα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025 η Επιστημονική Ημερίδα που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με θέμα τη Σχολική Διαμεσολάβηση στα σχολεία της Αχαΐας. Στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών οι προσκεκλημένοι/ες ομιλητές/τριες, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές και οι μαθήτριές τους έστειλαν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων με τη βοήθεια ομοτίμων.

Στον μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, κ. Κατσαρός, υπογράμμισε τη σημασία της Επιστημονικής Ημερίδας και του θέματος της Σχολικής Διαμεσολάβησης ως ενός από τους πιο σύγχρονους και αποτελεσματικούς τρόπους για την ενίσχυση της επικοινωνίας, της συνεργασίας, της επίλυσης των συγκρούσεων στο σχολικό περιβάλλον, που σχετίζεται με μια από τις βασικές παραμέτρους της εκπαιδευτικής πολιτικής.

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ Μπονάνος, τόνισε την ανάγκη συνέργειας όλων των θεσμικών φορέων προς την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των φαινομένων παραβατικότητας των νέων και δεσμεύτηκε για τη διαρκή στήριξή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε προγράμματα όπως η Σχολική Διαμεσολάβηση. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών χαιρέτησε την εκδήλωση και συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία. Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, κ. Κλάδης, αναφέρθηκε στις ορίζουσες της πρωτοβουλίας της Σχολικής Διαμεσολάβησης κάνοντας αναφορά στις αρχές του ανοιχτού και δημοκρατικού σχολείου υπογραμμίζοντας ότι οι μαθητές/τριες είναι άξιοι/ες εμπιστοσύνης για τη επιτυχή πρόληψη και διαχείριση των μεταξύ τους συγκρούσεων και συνεχάρη τόσο τα παιδιά όσο και τους εκπαιδευτικούς τους για την εξαιρετική προσπάθεια τους.

Ο Καθηγητής του ΠΤΔΕ,  Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του ΕΚΠΑ και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Φαινομένων Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων, κ. Μπαμπάλης, τόνισε την ανάγκη αναζήτησης του κοινωνικού πλαισίου μέσα στο οποίο εκδηλώνεται η βία και προέτρεψε σχολείο και οικογένεια να «σπάσουν την αλυσίδα» του εκφοβισμού μέσω της ανάδειξης του ενεργού ρόλου των συνομηλίκων.

Πάτρα

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ και Επιστημονική Υπεύθυνη του Επιμορφωτικού Προγράμματος των Εκπαιδευτικών «Πρόληψη και Αντιμετώπιση Περιστατικών Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού», κ. Τσώλη, αναφέρθηκε στον οραματισμό της UNESCO για τα «ευτυχισμένα σχολεία» και στις πιθανότητες που μπορούν να έχουν αυτά τα σχολεία στο  να αποτρέψουν τους/τις έφηβους από τις διάφορες επικινδυνότητες, όταν τα παιδιά εκπαιδευτούν να μην αποδέχονται το bylling ή να μιλάνε για αυτό που συμβαίνει τους συμβαίνει.

Η Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος της Σχολικής Διαμεσολάβησης για τα σχολεία της Αχαΐας, καθηγήτριας ΤΕΕΑΠΗ Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Αρβανίτη, παρουσίασε το πιλοτικό πρόγραμμα στα Δημοτικά της Αχαΐας και την προσπάθεια που γίνεται να αποφευχθεί το δίπολο της σύγκρουσης του θύτη και του θύματος με πιο δημιουργικές λύσεις εντός σχολικού πλαισίου, όπως είναι το μοντέλο Σχολικής Διαμεσολάβησης ομηλίκων που στηρίζεται στην εθελοντική συμμετοχή των παϊδιών.

Ξεχωριστή ήταν συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών τους από τα 16 Δημοτικά της Πάτρας που συμμετέχουν πιλοτικά στο Πρόγραμμα της τρέχουσα σχολική χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι μαθήτριες από το 4ο Δημοτικό Πατρών, το Δημοτικό Ροϊτίκων, το 41ο και 36ο Δημοτικό Πατρών και «συγκρούστηκαν» μεταξύ τους στη σκηνή της αίθουσας και αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές τους με τη σχολική διαμεσολάβηση, όπως που προέτρεψαν οι μαθητές/τριες από 14ο Δημοτικό Πατρών.

Η πορεία της Σχολικής Διαμεσολάβησης στα σχολεία της Αχαΐας και τα επιπλέον οφέλη, όπως αυτά εμφανίστηκαν σε σχολεία με μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες παρουσιάστηκαν από τις κκ. Κοκκινάκη Αριάδνη, Διευθύντρια 59ου ΔΣ Πατρών, Κράββαρη Σοφία, Εκπαιδευτικός ΕΑΕ 56ου ΔΣ Πατρών και Λαουρδέκη Ασπασία, Υποδιευθύντρια 1ου ΔΣ Κ. Αχαΐας. Η διερεύνηση αναγκών για το φαινόμενο της σχολικής βίας και η ευαισθητοποίηση μέσω του Δικτύου Σχολικής Διαμεσολάβησης μελετήθηκε από τους/τις εκπαιδευτικούς του 15ου, 45ου και 41ου Δημοτικού Πατρών και παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα από τον εκπαιδευτικό κ. Θωμά Μπουλιέρη, ο οποίος έκανε λόγο και για το επόμενο βήμα του Δικτύου Σχολικής Διαμεσολάβησης με τον συντονισμό δράσεων των ομάδων των διαμεσολαβητών/τριών των σχολείων.

Η υποστήριξη των γονέων στη διαδικασία του προγράμματος της Σχολικής Διαμεσολάβησης τονίστηκε από την κ. Κίτσιου, Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 4ου ΔΣ Πατρών, που παρουσίασε το πρόγραμμα της Σχολικής Διαμεσολάβησης υπό την οπτική των γονέων και παρότρυνε τους παρευρισκόμενους γονείς να ακούν τα παιδιά τους και να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια των εκπαιδευτικών των σχολείων για την εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων χρήσιμων για την ενήλικη ζωή.

Τέλος, οι μαθητές και οι μαθήτριες με χέρια ενωμένα μίλησαν για τη σχολική διαμεσολάβηση με τον «δικό τους» τρόπο. Οι μαθητές/τριες του 45ου Δημοτικού Πατρών έγιναν το ντόμινο της Σχολικής Διαμεσολάβησης για να έρθουν στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες του 3ου ΔΣ Κ. Αχαΐας, 5ου ΔΣ Πατρών, 6ου ΔΣ Πατρών, 26ου ΔΣ Πατρών, ΔΣ Καρεΐκων, ΔΣ Λάππα  και να πουν:  «Τι είναι τελικά για αυτούς η Σχολική Διαμεσολάβηση, τι έμαθαν, πώς ένιωσαν και να περιγράψουν τις δυνατές στιγμές» που κράτησαν από την πορεία της εφαρμογής τους προγράμματος.

Πάτρα

Η Επιστημονική Ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις φωνές των εκπαιδευτικών του προγράμματος που περιέγραψαν τη Σχολική Διαμεσολάβηση ως εκείνη τη διαδικασία που κερδίζουν όλοι, γιατί δε λύνει απλά συγκρούσεις, αλλά χτίζει σχέσεις, γέφυρες αγάπης και φιλίας, σπάει τα κλισέ, δεν ψάχνει νικητές και νικημένους! Τους/τις εκπαιδευτικοί του προγράμματος που οραματίζονται την αλλαγή στα σχολεία τους, που αφιέρωσαν προσωπικό χρόνο σε επιμορφώσεις και συναντήσεις, γιατί αναζητούν για τους μαθητές και τις μαθήτριες τους εκείνα τα εφόδια που θα τους κάνουν δυνατούς αυριανούς πολίτες, ευχαρίστησε θερμά η Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας, κ. Παπακωνσταντινοπούλου, για να συμπληρώσει ότι αυτοί οι εκπαιδευτικοί είναι και οι ίδιοι μια δυνατή ομάδα.

Η Επιστημονική Ημερίδα παρείχε διερμηνεία στη νοηματική από την κ. Λαμπρινή Παπαπροκοπίου, που προσέφερε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων, κ. Χαροκόπος Αντώνης.

Πάτρα Πάτρα

Πάτρα Πάτρα

 

 

Διαβάστε επίσης

Δυτική Ελλάδα: Σε εξέλιξη δύο ΕΔΕ για καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος υψηλόβαθμων στελεχών της εκπαίδευσης

ΕΑΠ: Επιβεβαίωση της «Π» μετά από πέντε μήνες για υποκλοπή στοιχείων φοιτητών, τι λέει ο Πρύτανης

Πότε παραδίδεται το πρώτο και μεγαλύτερο τμήμα της Πατρών-Πύργου;

ΔΥΠΑ: Νέες πληροφορίες για το αυξημένο επίδομα ανεργίας, πότε και πώς θα καταβληθεί

Πάτρα: 5.000 παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της μοναδικής δομής εκπαίδευσης