Πάτρα: «Εστειλε» στην Εισαγγελία τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού του ΠΓΝΠ!

Τι «καταγγέλλει» και τι ζητάει ο δικηγόρος Αλκης Φάτσιος, τι απαντούν πηγές της διοίκησης του Πανεπιστημιακού

Εισαγγελία

Ενας συνταξιούχος δικηγόρος από την Ηγουμενίτσα, ο Αλκης Φάτσιος, εγκαλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και μαζί τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και του ΠΓΝΠ για ευθύνη και συνευθύνη τους στην υποστελέχωση της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας!

Και επειδή, όπως υποστηρίζει, δεν βρήκε πουθενά ανταπόκριση, εμπράκτως, έφτασε στο σημείο να στείλει το θέμα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στην Εισαγγελία Εφετών Πατρών, θεωρώντας πως πρόκειται για μια ιδιαιτέρως ξεχωριστή Μονάδα, η οποία θα έπρεπε να τυγχάνει και ιδιαιτέρως ξεχωριστής φροντίδας.

Ακριβώς πριν 3 χρόνια, η κόρη του κ. Φάτσιου υποβλήθηκε, επιτυχώς, σε μεταμόσχευση μυελού των οστών στη Μονάδα του ΠΓΝΠ. Κι επειδή ο κ. Φάτσιος πέρασε μήνες ολόκληρους εδώ, αλλά ερχόταν για εξετάσεις και θεραπείες της κόρης του και για τα επόμενα χρόνια, διαπίστωσε πως η Μονάδα είναι υποστελεχωμένη και ξεκίνησε έναν προσωπικό αγώνα. Οπως λέει ο κ. Φάτσιος: διαθέτει μόνο 5 μεταμοσχευτικές κλίνες, έχει μόλις μία μόνιμη αιματολόγο. Θεωρεί πως πρέπει να προσληφθούν μόνιμοι γιατροί-αιματολόγοι και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και να επεκταθεί η Κλινική, καθώς η ΜΜΜΟ του ΠΓΝΠ είναι μία από τις μόλις 3 Κλινικές σε όλη την Ελλάδα!

Πέρυσι τον Αύγουστο, έστειλε επιστολή προς τη Μίνα Γκάγκα, με κοινοποίηση το ΔΣ του ΠΓΝΠ, τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριο Φαρμάκη, τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, την πρόεδρο του ΙΣΠ Αννα Μαστοράκου και τη διοίκηση της Ιατρικής Σχολής του ΠΓΝΠ, στον κ. Μέγα. Ζητούσε απ’ όλους να ασχοληθούν με το ζήτημα, περιγράφοντας την κατάσταση με το δικό του μάτι.

Όταν είδε, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, ότι δεν παρενέβαινε κανείς, τότε αποφάσισε να οδηγήσει το θέμα πιο ψηλά!

 

«Γιατί τέτοια αδράνεια από μια Πάτρα ολόκληρη;»

Ο Αλκης Φάτσιος εξέφρασε στην «Π τ Δ» τους προβληματισμούς του και εξήγησε γιατί το ‘φτασε το θέμα μέχρι την Εισαγγελία: «Με όσους μιλούσα, μου έλεγαν…θα το δούμε, μην ανησυχείτε, αλλά δυστυχώς διαπίστωσα ότι στην πράξη δεν προχωρούσε τίποτα. Η κόρη μου, δόξα τω θεώ, πάει μια χαρά, όμως δεν σκέφτομαι μόνο την πάρτη μου. Επειδή σε αυτή την Κλινική γίνεται ένα πραγματικά έργο ζωής όπως διαπίστωσα, θεωρώ ότι και οι τοπικοί φορείς και τα ΜΜΕ πρέπει να ενκσύψουν και να δώσουν την έκταση που απαιτείται.

Να το δείτε πιο ζεστά ως Πάτρα, ως Δυτική Ελλάδα. Γιατί τέτοια αδράνεια; Περίμενα περισσότερη ευαισθησία. Η Μονάδα αυτή είναι μονάδα ζωής. Δεν μπορεί να είναι στην ίδια μοίρα και να έχει πολύ λιγότερους γιατρούς από το Ορθοπαιδικό Τμήμα πχ, με όλο το σεβασμό του στους ορθοπεδικούς. Αλλο, όμως, να κρέμεται η ζωή σου σε μια κλωστή κι άλλο ένα σπασμένο χέρι ή πόδι…

Γι’ αυτό αναγκάστηκα να φτάσω και στον Αρειο Πάγο. Στον κ. Σπυριδωνίδη και στην κ. Λίγκα, η Πάτρα, η Αχαϊα, οφείλουν έναν ανδριάντα, κυριολεκτικά. Δυστυχώς, όμως, δεν έχει γίνει, όπως έχω πληροφορηθεί, καμία ενέργεια για ενίσχυση της Μονάδας. Οι γιατροί βλέπουν πολύ λιγότερους απ’ όσους θα έπρεπε και απ’ όσους έχουν ανάγκη. Πηγαίνετε μια Πέμπτη να δείτε… Πώς θα εξυπηρετηθεί τόσος κόσμος μόνο από την κ. Λίγκα κι έναν επικουρικό;».

 

«Είναι εξωπραγματικά όσα ισχυρίζεται ο κύριος…»

Η «ΠτΔ» μίλησε με στελέχη της Διοίκησης του ΠΝΓΠ, αλλά και με ιατρικό προσωπικό που έχει γνώση της κατάστασης. Αυτό που προέκυψε είναι ότι θεωρούν παραπάνω από υπερβολικές τις «κατηγορίες» του κ. Φάτσιου και ότι δεν ανταποκρίνονται στη ρεαλιστική πραγματικότητα.

«Δεν ισχύουν όσα λέει ο συγκεκριμένος κύριος… Προφανώς επειδή έχει άπειρο χρόνο ν’ ασχολείται, θεωρεί πως όλα είναι απλά και τα αναλύει υπεραπλουστευμένα με τον δικό του τρόπο. Δεν είναι έτσι, όμως. Τι θα πει υποστελεχωμένο; Κανονικά λειτουργεί, υπό τη διεύθυνση του κ. Σπυριδωνίδη, και με την παρουσία δύο γιατρών ακόμα. Θα μπορούσε να λειτουργούσε και καλύτερα, αλλά αυτό ισχύει για όλα τα Τμήματα. Και η Παθολογική έπρεπε να είχε 10-15 γιατρούς ακόμα, και η Καρδιολογική άλλους τόσους, και οι περισσότερες, για να μην πούμε πόσες έξτρα Κλινικές θα χρειαζόμασταν. Το υπεύθυνο κράτος, λοιπόν, το οποίο ο κύριος αυτός το θεωρεί ανεύθυνο, έκανε καλά την κόρη του, όπως είχε την υποχρέωση. Και προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό με κάθε ασθενή. Δεν είναι κακό να ζητάμε το καλύτερο. Ολοι το επιδιώκουμε. Αλλά να ζητάμε το ανέφικτο, δεν είναι δείγμα σοβαρότητας…».

Το έγγραφο προς την Εισαγγελία Εφετών Πατρών!

 

H «ΠτΔ» παρουσιάζει σήμερα το έγγραφο που έστειλε στις 7 Ιουνίου ο συνταξιούχος δικηγόρος Αλκης Φάτσιος προς την Εισαγγελία Αρείου Πάγου, με κοινοποίηση την Εισαγγελία Εφετών Πατρών!

Αξιότιμε κ. Εισαγγελέα,

Περίπου ένα χρόνο πριν, απέστειλα το συνημμένο με το παρόν έγγραφό μου με το εκεί αναφερόμενο περιεχόμενο  και τους εκεί αποδέκτες. ΔΥΣΤΥΧΩΣ μέχρι και ΣΗΜΕΡΑ, η απόλυτη αδιαφορία επί του πρακτέου, παρ’ όλα τα τηλεφωνήματά μου – μετά την αποστολή του εγγράφου μου – και τις «διαβεβαιώσεις» των φερομένων ως αρμοδίων ότι γνωρίζουν το πρόβλημα και σύντομα θα επιλυθεί…

Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ αυτή θα ήταν απλά ένας ακόμα κρίκος στην εμπεδωμένη κοινωνική αντίληψη ότι τίποτε δεν γίνεται σε αυτό το «γκουβέρνο» αν η λύση κάποιου προβλήματος από τους αρμοδίους δεν φέρνει ψήφους και γενικά κάποιο κέρδος (οποιοδήποτε) σε αυτούς ή σε τρίτους…

Ομως εδώ μιλάμε για ένα ΚΕΦΑΛΑΙΩΔΕΣ πρόβλημα. Μιλάμε για την ίδια τη ΖΩΗ ΑΣΘΕΝΩΝ, η οποία ΖΩΗ καθημερινά κινδυνεύει από την  την ΠΛΗΜΜΕΛΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ της ΜΜΜΟ κυρίως σε ΙΑΤΡΙΚΟ προσωπικό, αλλά και σε νοσηλευτικό, αλλά και από την μη επέκταση αυτής (ΜΜΜΟ) και σε άλλους θαλάμους στον ίδιο όροφο (5ο) που στεγάζεται και σήμερα.

Οταν αποδέχεσαι (ως Πολιτεία) το ενδεχόμενο να προκύψει κίνδυνος για την υγεία ΒΑΡΥΤΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ, συνεπεία της ως άνω ΠΛΗΜΜΕΛΟΥΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ, τότε μιλάμε ενδεχομένως για έρευνα στοιχειοθέτησης διαπράξεως ποινικώς κολασίμων πράξεων. Και αναφέρομαι βεβαίως στους διοικητικούς κρατικούς αρμοδίους, όπως διοικητή Νοσοκομείου του Ρίου, διοικητή της 6ης ΥΠΕ και Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας.

Παρακαλώ πολύ για την ΑΜΕΣΗ επέμβασή σας στα πλαίσια φυσικά των αρμοδιοτήτων σας.

Και μία τελευταία επισήμανση:

Αν η αδιαφορία των αρμοδίων για λύση  προβλημάτων όπως το παραπάνω είναι ΚΑΙ συνέπεια «Ιδεολογικής Εμμονής» περί υπεροχής του ιδιωτικού χαρακτήρα των υπηρεσιών υγείας έναντι του δημοσίου χαρακτήρα αυτής, τότε η αδιαφορία αυτή καθίσταται συνειδητά ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ….