Πάτρα: «Γκρέμισαν» πάλι την οικοδομή, αίολες δεκάδες άδειες και κατασκευές
«Πάγος» με την απόφαση του ΣτΕ για τον Οικοδομικό Κανονισμό
Μπροστά στο ενδεχόμενο να κηρυχθούν ως αυθαίρετες κατασκευές, βρίσκονται δεκάδες νεοανεγειρόμενες οικοδομές στην Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα, ενώ, αμφίβολη είναι η τύχη πλήθους οικοδομικών αδειών που είχαν εκδοθεί το προηγούμενο διάστημα με τους ευνοϊκούς όρους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, απολαμβάνοντας το «μπόνους» της καθ΄ ύψους δόμησης.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η «επιδότηση» των επιπλέον τετραγωνικών μέτρων στις νέες οικοδομές, έχει προκαλέσει μεγάλη ανασφάλεια στον κλάδο της οικοδομής, που βρισκόταν τα δύο τελευταία χρόνια σε φάση σημαντικής ανάκαμψης.
Οι οικοδομικές άδειες των οποίων οι εργασίες έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει δεν ανακαλούνται, όμως δεν αποσαφηνίζεται τί σημαίνει έναρξη εργασιών.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης επέτεινε την ανησυχία, δηλώνοντας στη Βουλή ότι, όποιος κάνει εργασίες έχοντας οικοδομική άδεια που εκδόθηκε βάσει των ευεργετημάτων του ΝΟΚ αναλαμβάνει και το ρίσκο, με δεδομένο ότι ακόμη η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει δημοσιευθεί.
Το υπουργείο προς το παρόν επισημαίνει ότι όσες οικοδομές χτίζονται θα συνεχιστούν, ενώ αναστέλλεται η έκδοση προεγκρίσεων και νέων οικοδομικών αδειών που χρησιμοποιούν τα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, όπως και οι συνεδριάσεις στα πολεοδομικά συμβούλια προκειμένου να εξεταστούν τα αιτήματα των πολιτών με βάση την αρχή της ισότητας.
Ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Κατασκευαστών Οικοδομικών Εργων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος Αθανάσιος Καούρης, τόνισε στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας» ότι η απόφαση του ΣτΕ έχει προκαλέσει σάλο και μεγάλη αναταραχή στον κατασκευαστικό κλάδο. Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει αν τα οικοδομικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι νόμιμα ή όχι και προέβλεψε ότι οι οικοδομικές εργασίες που βρίσκονταν στον προθάλαμο της έγκρισης, θα «παγώσουν» για μήνες μέχρι να διαμορφωθεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο στην βάση της απόφασης του ΣτΕ. Η καθυστέρηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη εάν πάμε σε πλήρη αλλαγή του ΝΟΚ, τόνισε ο κ. Καούρης.
Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία του, για το γεγονός ότι, ιδιοκτήτες, εργολάβοι και μηχανικοί έχουν πάρει δάνεια για να οικοδομήσουν στην βάση των προβλέψεων του ακυρωμένου ΝΟΚ και τώρα βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Οι κατασκευαστές και οι μηχανικοί λένε πως το μπόνους που έπαιρναν από τις ευνοϊκές διατάξεις του ΝΟΚ, έδινε επιπλέον τετραγωνικά μέτρα σε ένα κτίριο.
Ο κ. Καούρης είπε ότι στην Πάτρα άρχισαν να «σηκώνονται» ξανά 5ώροφα και 6οροφα κτίρια, με αποτέλεσμα να γίνεται εμφανής η ανισορροπία στα ύψη των κτιρίων ανά περιοχή.
Η επόμενη μέρα έχει προκαλέσει μεγάλη ανασφάλεια και στους υποψήφιους αγοραστές διαμερισμάτων, που περιμένουν να δουν πως θα διαμορφωθεί ο νέος Οικονομικός Κανονισμός, για να προβούν σε μελλοντικές αγορές.
Επίσης, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τα εργολαβικά συμφωνητικά που έχουν υπογραφεί και τις προκαταβολές που έχουν δοθεί από υποψήφιους αγοραστές.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Πολεοδομίας Πατρών, Χρήστο Φαλιέρο, η απόφαση του ΣτΕ φαίνεται να ασκεί επιρροή σε περίπου 30 – 40 οικοδομές της πόλης που χτίζονταν τελευταία, κάνοντας χρήση των ευεργετικών προβλέψεων του οικοδομικού κανονισμού. Τώρα, η υπηρεσία θα πρέπει να περιμένει να δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ και πώς θα χειριστεί νομοθετικά το υπουργείο Περιβάλλοντος το πρόβλημα που προέκυψε. Σε κάθε περίπτωση, η Πολεοδομία Πατρών έχει παγώσει την έκδοση νέων αδειών.
Ο κ. Φαλιέρος τόνισε στην «ΠτΔ» ότι η απόφαση του ΣτΕ ήταν σωστή εν μέρει, γιατί μιλώντας για την Πάτρα, ο ΝΟΚ είχε επιφέρει αύξηση του συντελεστή δόμησης καθ’ ύψος και λειτουργούσε επιβαρυντικά για την πόλη. Από την άλλη όμως, βλέπουμε ότι πολλές αποφάσεις του ΣτΕ ανατρέπουν ξαφνικά τα δεδομένα της πολεοδομικής νομοθεσίας εν μία νυκτί και αυτό προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στον τεχνικό κόσμο και στην κοινωνία γενικότερα.
Το μπόνους του ΝΟΚ αύξησε τους ορόφους
Στην Πάτρα σχεδόν διπλασιάστηκαν οι άδειες οικοδομής και μάλιστα, για μεγάλα κτίρια πέντε και έξι ορόφων. Αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώνεται και στα μηνιαία δελτία οικοδομικής δραστηριότητας που εκδίδει η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Τον Μάιο του 2024, ενώ στη Δυτική Ελλάδα είχαμε μείωση οικοδομικών αδειών σε 114 από 145 τον Μάιο του 2023 (-21%), σημειώθηκε εκτίναξη της επιφάνειας από 16.600 τ.μ. σε 32.000 τ.μ (+93,2%) και του όγκου, από 67.000 κ.μ. σε 213.000 κ.μ. (+218%). Τον Ιούλιο, οι άδειες έμειναν σταθερά στις 160, αλλά η επιφάνεια αυξήθηκε σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023, από 21.800 τ.μ. σε 23.500 τ.μ. και πιο πολύ ο όγκος, από 89.000 κ.μ. σε 163.500 κ.μ. δηλαδή +83,7%.
Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι τον τελευταίο χρόνο χτίζονταν μεγαλύτερες οικοδομές, αξιοποιώντας προφανώς τα ευεργετήματα του ΝΟΚ που προσβλήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Στην ανοικτή συζήτηση Μηχανικών που προκάλεσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας Βαγγέλης Καραχάλιος, την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι μηχανικοί και οι πολίτες σχεδίαζαν τις οικοδομές τους στη βάση των όσων ο νομοθέτης τούς έδινε το δικαίωμα. Από την άλλη, αποτελεί κοινή συνισταμένη ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις του υπουργείου μετά το 2020 και ιδίως το 2023 «γιγάντωσαν το θηρίο των παρεκκλίσεων» οπότε οι πολίτες και οι επενδυτές διεκδίκησαν σωρευτικά το σύνολο των κινήτρων που έδινε νομίμως ο οικοδομικός κανονισμός, με αποτέλεσμα την καταστρατήγηση σε κάποιες περιπτώσεις των ρυθμίσεων που επέβαλλαν οι πολεοδομικές και οι ρυθμιστικές μελέτες των πόλεων και των οικισμών. Τα κίνητρα σαν όρος στην πολεοδόμηση των περιοχών ισχύουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Οφείλουν ωστόσο να ενσωματώνονται στο τοπίο και την πολεοδομική ενότητα με όρους και προϋποθέσεις σαφώς καθορισμένους και ελέγξιμους, τόνισε ο κ. Καραχάλιος.
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα καταστρατήγησης πολεοδομικών κινήτρων σε βάρος άλλων περιοχών ήταν οι τίτλοι μεταφοράς συντελεστή δόμησης διατηρητέων ακινήτων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Ο πρώην δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας αποκαλύπτει ότι η Αρόη κινδύνευσε τότε να «θυσιαστεί» στον βωμό της μεταφοράς τίτλων συντελεστή δόμησης, υπέρ του διατηρητέου βιομηχανικού κτιρίου «Αλλατίνη» στην Θεσσαλονίκη.
«Εκείνη την περίοδο έγινε το σώσε με τους τίτλους μεταφοράς συντελεστή δόμησης από διατηρητέα κτίρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε βάρος άλλων περιοχών μεταξύ αυτών και της Πάτρας.
Οσοι μετέφεραν τον συντελεστή εξασφάλιζαν μια πλατεία στην πόλη τους και μετέφεραν εδώ τον όγκο. Αυτό ήταν παράνομο και εντελώς αντισυνταγματικό, γι΄αυτό προσφύγαμε στο ΣτΕ και δικαιώθηκαμε» είπε ο Ανδρέας Καράβολας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News