Πάτρα: «Λερναία Ύδρα» οι απάτες σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών – Την «έπεσαν» σε αστυνομικό και λογιστή

Επιτήδειοι «χτυπούν» αδιακρίτως, ποντάροντας στην άγνοια των υποψήφιων θυμάτων τους

απάτες
«Δεν ξέρω εγώ απ’ αυτά παιδί μου, να πάρεις τον γιο μου» ήταν η απάντηση ηλικιωμένης Πατρινής όταν δέχθηκε τηλεφώνημα από άγνωστο άνδρα που την ενημέρωνε πως δικαιούται περίπου 300 ευρώ, μέσω του Market pass.

Η γυναίκα που αγνοούσε πως μιλούσε με απατεώνα, τον προέτρεψε μεν να επικοινωνήσει με το παιδί της, δεν του αποκάλυψε όμως πως πρόκειται για αστυνομικό και μάλιστα ανώτατο αξιωματικό. Ετσι, ο άνδρας, χωρίς να χάσει χρόνο, φρόντισε να του τηλεφωνήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πελοποννήσου», του συστήθηκε ως  λογιστής με το όνομα «Γιώργος Παπαδόπουλος», λέγοντάς του πως απαιτούνται κάποιες ενέργειες, τις οποίες θα έκανε εκείνος για λογαριασμό του, προκειμένου το χρηματικό ποσό, προερχόμενο από την κρατική επιδότηση, να πιστωθεί στην τράπεζα. Οπως ήταν φυσικό, o έμπειρος αξιωματικός επιχείρησε να τον «παγιδεύσει», ωστόσο ο επίδοξος δράστης, όταν κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, διέκοψε αυτομάτως την επικοινωνία. Ο αριθμός αποδείχθηκε πως αντιστοιχούσε στα επονομαζόμενα κινητά τηλέφωνα «φαντάσματα».

Προ μηνών, στην Πάτρα, ένας ακόμα επιτήδειος με το πρόσχημα τραυματισμού συγγενικού προσώπου, είχε επικοινωνήσει με μητέρα αστυνομικού, η οποία στο άκουσμα της «είδησης» και ευρισκόμενη σε κατάσταση σοκ, είπε στον άνδρα πως θα ενημερώσει τον γιο της που είναι αστυνομικός. Ηταν η στιγμή που η τηλεφωνική γραμμή να «έπεσε» ξαφνικά.

Απόπειρα εξαπάτησης μέσω διαδικτύου κατεγράφη σε βάρος γνωστού λογιστή της Πάτρας. Ελαβε μήνυμα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο (email) για επιστροφή φόρου(!). Βασική προϋπόθεση για την καταβολή του ποσού ήταν η επιβεβαίωση προσωπικών κωδικών, αφού προηγουμένως άνοιγε συγκεκριμένο σύνδεσμο -λινκ – που αναγραφόταν στο μήνυμα. «Θέλει μεγάλη προσοχή και όσοι δεν γνωρίζουν καλά από υπολογιστές καλό θα ήταν να μην ασχοληθούν με τέτοιους είδους μηνύματα ή να απευθυνθούν σε κάποιον που γνωρίζει» λέει στην «Π», σχολιάζοντας το γεγονός πως, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων απάτης, τα θύματα είναι ηλικιωμένοι

Μέσω εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων στο facebook, προσέγγισε Πατρινό, όπως έγινε γνωστό στην «Π», άνδρας που αναλάμβανε ως «εργολάβος» εργασίες καθαρισμού κατοικιών. Στην επικοινωνία που «αναπτύχθηκε», προσπαθούσε να μάθει διακαώς το επάγγελμα του υποψήφιου πελάτη, την ακριβή διεύθυνση του σπιτιού, πόσα άτομα κατοικούν σε αυτό, τις ώρες που απουσιάζουν οι ένοικοι κ.λπ. Ο νεαρός Πατρινός, έχοντας διαπιστώσει πως πρόκειται για απατεώνα, του έγραψε σε  μήνυμα πως θα καλέσει τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τον συνομιλητή του να… «εξαφανίζεται»!