Πάτρα: Παρουσιάζεται το βιβλίο «Άγραφες ιστορίες για τις Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα»
Το βιβλίο του Γιάννη Παπαθεοδώρου παρουσιάζεται στο Πολύεδρο
Οι εκδόσεις Άγρα και το βιβλιοπωλείο Πολύεδρο μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Άγραφες ιστορίες για τις Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα» του Γιάννη Παπαθεοδώρου, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, 7:30 μ.μ., στο Θέατρο Αγορά, Καραΐσκάκη 149.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Νίκος Κοκκομέλης, επίκουρος καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας (Ιόνιο Πανεπιστήμο)
Ελένη Παπαργυρίου, επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας (Πανεπιστήμιο Πατρών)
Θα ακολουθήσει σχολιασμός και συζήτηση με τον συγγραφέα του βιβλίου Γιάννη Παπαθεοδώρου, αναπληρωτή καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας (Πανεπιστήμιο Πατρών)
Εξήντα χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή της, το βιβλίο αυτό επιστρέφει στην τριλογία του Στρατή Τσίρκα για να φωτίσει μερικές “άγραφες ιστορίες” και αθέατες όψεις των Ακυβέρνητων πολιτειών. Παρακολουθούμε την πολιτική συζήτηση για τη Λέσχη και την απόπειρα προληπτικής λογοκρισίας της τριλογίας από τους κομματικούς μηχανισμούς του ΚΚΕ. Σε ό,τι αφορά τον “σκληρό Απρίλη” του ’44, βλέπουμε πως, ενώ το “κίνημα της Μέσης Ανατολής” στάθηκε αρχικά για τον Τσίρκα η αφορμή να κάνει “τη δουλειά του ιστορικού που δε βρέθηκε”, η Νυχτερίδα εξελίχθηκε σε μια αφήγηση γύρω από το τραύμα και τη μνήμη. Τέλος, σε μια εποχή που σηματοδοτεί το τέλος της βρετανικής αποικιοκρατίας στην Αίγυπτο, παρατηρούμε πώς ο Τσίρκας φέρνει με την Αριάγνη στο προσκήνιο τη φωνή των “σιωπηρών ιθαγενών”, δείχνοντας, ταυτόχρονα, πόσο συγκρουσιακές αλλά και πόσο αλληλένδετες είναι οι μητροπολιτικές και οι αποικιακές ιστορίες. Με παράλληλες αναγνώσεις στα αρχειακά τεκμήρια και στο μυθιστόρημα, το βιβλίο αυτό εξερευνά τη σχέση λογοτεχνίας και ιστορίας σε ένα από τα πιο εμβληματικά πεζογραφικά έργα του 20ού αιώνα.
Ο Γιάννης Παπαθεοδώρου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει επίσης διδάξει Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Η κύρια επιστημονική αρθρογραφία του αφορά νεοέλληνες λογοτέχνες του 19ου και του 20ού αιώνα καθώς και ζητήματα Θεωρίας και Ιστορίας της Λογοτεχνίας.
Στη μονογραφία του με τίτλο Ρομαντικά Πεπρωμένα. Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης ως εθνικός ποιητής, Βιβλιόραμα, Αθήνα, 2009, εξετάζει τη σχέση της «εθνικής ποίησης» με τη Μεγάλη Ιδέα. Από τις εκδόσεις ΜΙΕΤ κυκλοφορεί, με δική του εισαγωγή, το βιβλίο Η Ανάγνωση (2015). Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί με δική του εισαγωγή και επιμέλεια η Πάπισσα Ιωάννα του Εμμ. Ροΐδη (2017). Από τις εκδόσεις Κέδρος (Αθήνα, 2018), κυκλοφορεί, με δικό του επίμετρο, η νουβέλα του Στρατή Τσίρκα, Νουρεντίν Μπόμπα. Έχει συν-επιμεληθεί αφιερώματα περιοδικών στον Κ. Π. Καβάφη [Σύγχρονα Θέματα (2013) και Ποιητική (2018), με τον Μίλτο Πεχλιβάνο και τον Τάκη Καγιαλή αντίστοιχα], καθώς και ερευνητικά σεμινάρια του «Αρχείου Καβάφη», στο Ίδρυμα Ωνάση. Είναι μέλος του Δ.Σ. των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Από τις εκδόσεις Opportuna, σε συνεπιμέλεια με τον Χρήστο Δερμεντζόπουλο, κυκλοφορεί ο συλλογικός τόμος Συνηθισμένοι Άνθρωποι. Μελέτες για τη λαϊκή και τη δημοφιλή κουλτούρα (2021). Σε συνεργασία με τον Νίκο Κοκκομέλη και τον Αλέξανδρο Κατσιγιάννη, συμμετείχε με μελέτη στην επανέκδοση του Υπομνήματος για την παρούσα κατάσταση του πολιτισμού στην Ελλάδα, του Αδαμάντιου Κοραή (Αμολγός, 2022).
Η πρόσφατη μονογραφία του έχει τίτλο Άγραφες Ιστορίες. Για τις Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα, Άγρα, 2024. Έχει γράψει σενάρια για τη σειρά λογοτεχνικών ντοκιμαντέρ («Εποχές και Συγγραφείς») της δημόσιας τηλεόρασης. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού The Books’ Journal.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News