Πάτρα – Σιντριβάνια: Μια φορά κι έναν καιρό, εδώ έτρεχε νερό… ΦΩΤΟ

Τα περισσότερα από τα αναβρυτήρια της Πάτρας, είτε παραμένουν εκτός λειτουργίας και έχουν μετατραπεί σε μικρές ερήμους, είτε είναι γεμάτα μουχλιασμένο νερό!

σιντριβάνι

Σιντριβάνια χωρίς καν… νερό, είναι η δυσάρεστη έκπληξη που δοκιμάζει ένας επισκέπτης που κάθιδρος διασχίζει την Πάτρα, τους καλοκαιρινούς μήνες! Ιδιαίτερα όμως, τις μεσημεριανές ώρες που ο καύσωνας… ανεβαίνει την ανηφόρα, όσοι ανυποψίαστοι αναζητήσουν εναγωνίως κάποια υδάτινη όαση δροσιάς σε πλατείες, θα απογοητευτούν από το θέαμα:

Τα περισσότερα από τα αναβρυτήρια της αχαϊκής πρωτεύουσας, είτε παραμένουν εκτός λειτουργίας, είτε είναι γεμάτα μουχλιασμένο νερό και με πίδακες «σιωπηλούς», είτε άλλα έχουν μετατραπεί σε μικρές ερήμους…

Ακόμα και στην πλατεία Γεωργίου, το πλέον εμβληματικό και πολυσύχναστο σημείο της πόλης, τα δύο πανέμορφα σιντριβάνια με τους μπρούτζινους γρύπες, την υδροχόο και τον αυλητή, είναι τις περισσότερες φορές άνυδρα!

ΞΕΡΑΪΛΑ ΚΑΙ ΒΡΟΜΑ

Ανάλογες βλάβες σημειώνονται και σε άλλα γνωστά σημεία της πόλης: Στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, το παλιό πέτρινο σιντριβάνι βρίσκεται το τελευταίο διάστημα και πάλι εκτός λειτουργίας, με τους καταστηματάρχες δικαιολογημένα να γκρινιάζουν: «Κάθε τρεις και λίγο χαλάει και η πλατεία μετατρέπεται σε… Σαχάρα», παραπονιούνται στην «ΠτΚ» και συμπληρώνουν με παράπονο: «Όμως τα δημοτικά τέλη πληρώνονται ανελλιπώς από μέρους μας…»

Τα ίδια συμβαίνουν και σε άλλες πλατείες, με επίσης κραυγαλέα περίπτωση αυτή των Υψηλών Αλωνίων, όπου το κεντρικό και άλλοτε φαντασμαγορικό συντριβάνι, παραμένει ανενεργό και γεμάτο σκουπίδια!

Το ρεπορτάζ της «ΠτΚ» καταγράφει την ίδια εικόνα και σε άλλα σημεία της Πάτρας: Στις πλατείες Μαρούδα και Ομονοίας, στον κόμβο της Αγίας Σοφίας και στο τριγωνικό πεζοδρόμιο απέναντι από τον ΟΣΕ.

Αφήσαμε τελευταία την πλατεία Ολγας, εκεί όπου το άνυδρο σιντριβάνι έχει βεβηλωθεί μαζί με το άγαλμα που κάποτε το κοσμούσε. Οπως διαβάζουμε στο βιβλίο του Νίκου Τζανάκου «Μια πλατεία μύθος σε μια παγκόσμια πόλη», η σύνθεση αναπαριστά το «Κέρας της Αμάλθειας» και τοποθετήθηκε εκεί το 1874. Σήμερα, σε αντίθεση με τον ελληνικό μύθο που αναπαριστά και σχετίζεται με τον Ηρακλή που έζησε και έδρασε και στην Αχαΐα, το άγαλμα μαζί με το αναβρυτήριο και την πλατεία που τα φιλοξενεί, έχουν γίνει σύμβολο παρακμής και υποβάθμισης της περιοχής.

Το φωτορεπορτάζ της «ΠτΚ» είναι ενδεικτικό της αποκαρδιωτικής κατάστασης που επικρατεί στα αναβρυτήρια της πόλης. Ας ελπίσουμε ο Δήμος να κινητοποιηθεί από το ρεπορτάζ και να βάλει «το νερό στ’ αυλάκι». Ή καλύτερα, στα… σιντριβάνια!

σιντριβάνι

«Διψασμένοι» οι γρύπες της πλ. Γεωργίου θωρούν τον «Απόλλωνα», ενώ τα «πόδια» τους «μουλιάζουν» σε μουχλιασμένο νερό…

σιντριβάνι

Σε …σκάφη γκράφιτι, έχει μετατραπεί το σιντριβάνι της πλατείας Όλγας (Εθνικής Αντίστασης)

σιντριβάνι

Αν και πλατεία …Τριών Ναυάρχων, το πέτρινο σιντριβάνι της, παραμένει ξεραμένο!

σιντριβάνι

Πλατεία Ομονοίας: Ας παραδεχθούμε, ότι η ομώνυμη της Αθήνας, διαθέτει κάπως καλύτερο σιντριβάνι…

σιντριβάνι

Κάποτε, υπήρχαν και υδάτινοι πίδακες περιμετρικά της πλατείας Γεωργίου. Σήμερα έχουν μετατραπεί σε «κάλαθους» απορριμμάτων…

σιντριβάνι

«Αξιοθέατο»: Μια μικρή «Σαχάρα», δίπλα στην πλατεία Μαρούδα!

σιντριβάνι

Μάταια περιμένει η μαρμάρινη κοπέλα της πλατείας Νίκης
στην Αγία Σοφία, να αναβλύσει νερό…

σιντριβάνι

Υψηλά Αλώνια: Εκτός λειτουργίας και το πιο εντυπωσιακό
αναβρυτήριο της Πάτρας