Πάτρα – Συμβασιούχοι: Παίρνει πάνω του τη στήριξη ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης

Στο πλευρό των συμβασιούχων ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης

Πάτρα

Στη δικαιοσύνη είχαν προσφύγει οι περίπου 280 παρατασιούχοι συμβασιούχοι του Δήμου Πατρέων, προγράμματος ΟΑΕΔ 2018, ζητώντας να τους δοθούν επιπλέον χρήματα. Οι εργαζόμενοι πληρώνονταν με βάση το μισθό του προγράμματος που συμμετείχαν, ο οποίος έφτανε στον τότε βασικό μισθό. Πλέον όμως, ο βασικός μισθός έχει αλλάξει και οι εργαζόμενοι κατάφεραν να τους επιδικάσει το Ειρηνοδικείο Πατρών το ποσό των 939.144,29 ευρώ για τις μισθολογικές παροχές που εσφαλμένα δεν τους πληρώθηκαν από τον Δήμο κατά τη διάρκεια της παρέκτασης της εργασίας τους.

Ωστόσο τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς η νομική υπηρεσία του Δήμου είναι υποχρεωμένη βάσει νόμου να εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο την άσκηση έφεσης στην πρωτόδικη απόφαση. Αυτό το θέμα συζητήθηκε χθες στο δημοτικό συμβούλιο.

Η πρόταση της δημοτικής αρχής είχε τρία σκέλη. Πρώτον να ακολουθηθεί η δέσμευση του νόμου και να ασκηθεί έφεση στην απόφαση, δεύτερον να στηριχθεί το αίτημα των εργαζόμενων από το δήμαρχο Κ. Πελετίδη στην εκδίκαση της έφεσης καθώς πρόκειται για το δίκαιο και τρίτον να καταγγελθεί και καταργηθεί ο νόμος που δεσμεύει τους δήμους να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Για το θέμα κατατέθηκαν ερωτήσεις και η πλευρά της δημοτικής αρχής υποστήριξε ότι η άσκηση έφεσης είναι υποχρεωτική, ειδάλλως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος κατηγορίας των συμβούλων για παράβαση καθήκοντος αλλά και να τους γίνει καταλογισμός.

«Εμείς λέμε ότι στην αμοιβή δεν πρέπει να διαχωρίζονται οι εργαζόμενοι, λέμε πως πρέπει να πληρώνονται το ίδιο. Γι’ αυτό συμφωνώ με την απόφαση του Ειρηνοδικείου γιατί είναι το σωστό. Το θέμα ωστόσο είναι πολιτικό. Οι παραμένοντες συμβασιούχοι θα έπρεπε να πληρώνονται από το κράτος, όχι από το Δήμο» τόνισε ο Κ. Πελετίδης που ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει τους εργαζόμενους στην έφεση ακόμα και αν διαπράξει παράβαση καθήκοντος.

Από πλευρά αντιπολίτευσης ο Γρ. Αλεξόπουλος υποστήριξε ότι ο νόμος δεν δίνει ελευθερία στο συμβούλιο να αποφασίζει. «Δεν είναι αυτοδιοίκηση αυτό. Καταγγέλλουμε τη διαδικασία και ζητάμε αλλαγή ή τροποποίηση του νόμου» είπε. Ο Κ. Σβόλης τάχθηκε στο πλευρό των εργαζομένων αλλά είπε «ναι» στην έφεση. Ο Γ. Ρώρος και ο Χρ. Πατούχας ψήφισαν να μη γίνει έφεση. Η παράταξη Ψωμά απείχε από τη διαδικασία, ενώ η πρόταση Χρυσανθακόπουλου ψηφίστηκε και από τον κ. Βορίση της παράταξης Νικολόπουλου.