Πάτρα: Το «μπαλάκι» στην Κυβέρνηση για την υπογειοποίηση του τρένου, στην «Π» Μαρινάκης
Ικανοποίηση του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη για τη δήλωση του Κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην «Πελοπόννησο» για την υπογειοποίηση του τρένου.

Θορυβημένοι είναι οι φορείς της Πάτρας, με την αποκάλυψη της «Πελοποννήσου» για το κλείσιμο του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος CEF II, που έφησε εκτός τη σιδηροδρομική σύνδεση της Πάτρας.
Τα μηνύματα ήταν ηχηρά και έρχονταν εδώ και καιρό από την ΕΕ, όταν το έργο κόπηκε δύο φορές διαδοχικά μέσα από εκατοντάδες προτάσεις άλλων χωρών και της Ελλάδας, που εγκρίθηκαν πανηγυρικά.
Η ουσία είναι πως η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα για την Πάτρα, καθώς σηματοδοτεί την παγίωση της σιδηροδρομικής απομόνωσης της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας και συνολικά της Περιφέρειας, ακόμα και μετά το 2030.
Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ερωτήθηκε σχετικά στη εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη που παρέθεσε χθες στην «Π» και επαναβεβαίωσε την πολιτική στήριξη της κυβέρνησης στο έργο, επισημαίνοντας την δέσμευση για αναζήτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης:
O Παύλος Μαρινάκης
«Η κυβέρνηση στήριζε ανέκαθεν τη λύση της πλήρους υπογειοποίησης του σιδηροδρόμου από το Ρίο έως το νέο λιμάνι της Πάτρας. Η θέση μας είναι σταθερή και είναι μια θέση που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, την αισθητική και τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης. Γνωρίζουμε πως υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες και αυξημένη πίεση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά την κοστολόγηση και τη σκοπιμότητα του έργου. Ωστόσο, βρισκόμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ταυτόχρονα εργαζόμαστε για την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης. Η Πάτρα μπορεί και πρέπει να έχει έναν σύγχρονο σιδηρόδρομο που να σέβεται την πόλη και τους ανθρώπους της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.
«Η δήλωση του κυρίου Μαρινάκη στην «Πελοπόννησο» μας εκφράζει και μας καλύπτει πλήρως. Ειδικά στο σημείο όπου αναφέρει πως «Η θέση μας είναι σταθερή και είναι μια θέση που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, την αισθητική και τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης», τόνισε στην «Π» ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.
Ως προς το χρηματοδοτικό σκέλος του έργου, ανέφερε πως η δημοτική Αρχή περιμένει την κυβέρνηση να πει πως θα γίνει η υλοποίηση και συμπλήρωσε: «Επομένως θα πρέπει όσοι έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους, να προσαρμοστούν σε αυτά που λέει Δήμος, οι φορείς και η κυβέρνηση και να πάμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε την υλοποίηση του έργου».
Ωστόσο, στην Πάτρα επικρατεί ανησυχία. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας, με επιστολή του προέδρου Βαγγέλη Καραχάλιου προς τους συναρμόδιους υπουργούς και τις τοπικές αρχές, επιρρίπτει ευθύνες για απραξία που οδήγησε σε αυτή την εξέλιξη, καταγγέλλοντας έλλειψη διαφάνειας, ελλιπή τεκμηρίωση και θεσμική αφωνία, επισημαίνοντας ότι η απουσία της Πάτρας από τον σιδηροδρομικό χάρτη δεν είναι απλώς ένα τεχνικό ζήτημα. Είναι μια πολιτική αστοχία και αναπτυξιακή υποτίμηση που, ενισχύει τις περιφερειακές ανισότητες, συμβάλλει στη δημογραφική αποδυνάμωση και συντηρεί τη γεωγραφική και οικονομική αποκοπή μιας ολόκληρης περιφέρειας από το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκτυο.
Το Επιμελητήριο ζητά άμεση και επίσημη ενημέρωση για τα εξής:
@ Αν παραμένει ενεργή η κυβερνητική δέσμευση για πλήρη υπογειοποίηση της γραμμής στο αστικό τμήμα,
@ Ποιο είναι το επικαιροποιημένο σχέδιο για το έργο και μέσω ποιων πόρων θα προχωρήσει,
@ Αν εξετάστηκαν εναλλακτικά χρηματοδοτικά προγράμματα σε ευρωπαϊκό ή εθνικό επίπεδο,
@ Αν ισχύει ακόμα ως υποχρέωση η έλευση της γραμμής έως το λιμάνι της Πάτρας.
Παράλληλα, επαναφέρει την πρόταση για διυπουργική σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ζητά την αποστολή του πλήρους φακέλου που υποβλήθηκε στο CEF, τονίζοντας ότι μόνο με τεχνική τεκμηρίωση, διαφάνεια και διάλογο μπορεί να προχωρήσει ένα τέτοιο εμβληματικό έργο.
Πάντως, το ΤΕΕ/ΤΔΕ αφήνει ανοικτή και μια χαραμάδα αλλαγής του σχεδιασμού πλήρους υπογειοποίησης. «Κάθε εναλλακτική τεχνική προσέγγιση, υπό τον όρο της επαρκούς τεκμηρίωσης και της κοινωνικής συναίνεσης, μπορεί να τεθεί στη βάσανο του διαλόγου» αναφέρει το ΤΕΕ που δηλώνει έτοιμο να συνδράμει με νηφαλιότητα, επιστημονικό κύρος και θεσμική σοβαρότητα σε μια διαδικασία τεχνικής αξιολόγησης και σύνθεσης απόψεων, με στόχο την επιλογή της βέλτιστης λύσης.
Δύο από τα πιο κρίσιμα έργα για την ανάπτυξη και την εικόνα της Πάτρας – η ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου και η σιδηροδρομική σύνδεση της πόλης με το λιμάνι – παραμένουν στάσιμα και, όπως διαφαίνεται, δεν θα υλοποιηθούν ούτε έως το τέλος της νέας δημοτικής θητείας (Δεκ. 2028), αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το σπιράλ του Πέτρου Ψωμά που καταλογίζει βαριές ευθύνες στη δημοτική αρχή Πελετίδη, την οποία κατηγορεί για ιδεοληπτική στάση, αποτυχημένες διαπραγματεύσεις και έλλειψη σχεδιασμού, και στα δύο έργα.
Η «Π», έπειτα από συζητήσεις με παράγοντες που έχουν γνώση των ευρωπαϊκών χειρισμών, επισήμανε χθες ότι το 2027, όταν διαπιστωθεί οριστική αδυναμία σιδηροδρομικής σύνδεσης της πόλης, είναι πιθανότατη η αίτηση επιστροφής εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που ξοδεύτηκαν για την σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Πατρών.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News