Πάτρα: Το Πανεπιστήμιο προετοιμάζεται για την επιστροφή των φοιτητών – «Αγκάθι» η στέγαση, τι λέει στην «Π» ο πρύτανης
Οι φοιτητές επιστρέφουν στην Πάτρα. Οργασμός εργασιών στο κάμπους του Πανεπιστημίου Πατρών. Προετοιμασία και το φεστιβάλ υποδοχής.
Το ερώτημα που γεννήθηκε από την ανωτέρω διαπίστωση είναι το εξής: «Το Πανεπιστήμιο προετοιμάζεται και στο μέτρο των δυνατοτήτων του θα προσφέρει ακόμα καλύτερες παροχές στους φοιτητές του. Η πόλη τι κάνει όλο αυτό το διάστημα;».
Από σήμερα και, κυρίως, από την ερχόμενοι εβδομάδα, οι φοιτητές θα αρχίσουν να επιστρέφουν για την επαναληπτική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, αλλά και για να προετοιμαστούν για την εκκίνηση των μαθημάτων από τον Οκτώβριο.
Τόσο στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στην Πάτρα όσο και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, γίνονται εργασίες. Για παράδειγμα, στο β’ κτίριο της Πανεπιστημιούπολης στο Ρίο, όπου στεγάζονται τα τμήματα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Φυσιοθεραπείας, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Φιλοσοφίας, εκτελούνται διάφορα έργα, με ορισμένα από αυτά να αφορούν τη στεγανοποίηση της σκεπής που είχε απασχολήσει. Επίσης, στο Μεσολόγγι ανακαινίζονται 40 δωμάτια της Εστίας με νέο ξενοδοχειακό εξοπλισμό, ενώ δημιουργήθηκαν, επίσης, κοινόχρηστοι χώροι με τηλεόραση, κουζινάκια, ψυγεία, πλυντήρια και στεγνωτήρια με την αρωγή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Ασφαλώς δεν ξεχνάμε τις εργασίες στο μαγειρείο και το εστιατόριο του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά και φυσικά την κατεδάφιση των σεισμόπληκτων Εστιών και τις εργασίες ανακαίνισης στις Εστίες που χρησιμοποιούνται.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας μίλησε στην «Πελοπόννησο» με ταπεινότητα για τα έργα αλλά και τις δράσεις εξωστρέφειας και υποδοχής των νέων φοιτητών που προετοιμάζονται: «Γίνεται μια συλλογική προσπάθεια σε μια δύσκολη εποχή. Εκτός των έργων, όπου προσπαθούμε διαρκώς να βελτιώνουμε τις υποδομές μας, προετοιμαζόμαστε και για το φεστιβάλ υποδοχής για δεύτερη χρονιά. Φιλοδοξούμε να είναι καλύτερο από πέρυσι, αν και ομολογώ πως ανέμενα μεγαλύτερη βοήθεια από την τοπική κοινωνία. Με οικονομική συμμετοχή έχουν συμβάλει η Περιφέρεια και το Επιμελητήριο, ενώ ο μεγάλος χορηγός θα είναι μια μεγάλη εταιρεία».
Φέτος, το φεστιβάλ υποδοχής θα διοργανωθεί και στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο, επομένως γίνεται αντιληπτό ότι οι απαιτήσεις είναι αυξημένες. Ωστόσο, όπως ενημέρωσε ο κύριος πρύτανης, δεν έδειξαν ενδιαφέρον συμμετοχής οι φορείς της πόλης.
Την ίδια στιγμή, ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τον Χρήστο Μπούρα είναι η στέγαση των φοιτητών. Η Πάτρα είναι μια πόλη που δεν διαθέτει μεγάλο αριθμό μικρών φοιτητικών κατοικιών. Μέσω της «Π» απευθύνει και πάλι κάλεσμα σε φορείς να συμβάλουν στην ανέγερση νέας Εστίας που θα ανακουφίσει τη φοιτητική κοινότητα.
«Η νέα Εστία είναι ο μεγάλος στόχος μας. Η στέγαση είναι ένα πρόβλημα για την πόλη. Ελπίζω η Πολιτεία και η Περιφέρεια να βοηθήσουν στην ανέγερση νέων κτιρίων με δυναμικότητα τουλάχιστον 200 δωματίων» επισήμανε ο πρύτανης, ενώ την ίδια στιγμή η πρυτανική αρχή στοχεύει να έχει τουλάχιστον 100 δωμάτια στην Εστία έως τις αρχές Οκτωβρίου, με τις ανακαινίσεις να συνεχίζονται.
Οι υπόλοιποι φορείς της πόλης πώς έχουν προετοιμαστεί για την υποδοχή των φοιτητών; Μη ξεχνάμε ότι αποτελούν έναν από τους οικονομικούς πυλώνες της Πάτρας ως κοινωνική ομάδα. Τις προηγούμενες ημέρες η «Π» είχε παρουσιάσει από την πλευρά του Υπεραστικού ΚΤΕΛ ότι είναι όλα έτοιμα για τη μεταφορά των φοιτητών και των οικογενειών τους από και προς την Πάτρα. Μάλιστα, ο πρόεδρος Ανδρέας Μανωλόπουλος δήλωσε ότι μετακινούνται περίπου 300.000 άνθρωποι ετησίως για λόγους σπουδών. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν το Αστικό ΚΤΕΛ θα βελτιώσει με κάποιο τρόπο τα δρομολόγιά του για ακόμα καλύτερη εξυπηρέτηση των φοιτητών, ενώ το μεγάλο αγκάθι παραμένει η αγορά ακινήτων.
Την περασμένη εβδομάδα, η «Π» ανέδειξε ότι οι τιμές για ένα δυάρι κοντά στο κέντρο της πόλης έχουν εκτοξευθεί ακόμα και στα 500 ευρώ τον μήνα, νούμερο που σίγουρα δεν είναι ενθαρρυντικό για μία οικογένεια που θα ήθελε να στείλει το παιδί της σε μια άλλη πόλη να σπουδάσει.
Τέλος, η εστίαση και ο εμπορικός κόσμος της Πάτρας ναι μεν αναμένουν τους φοιτητές ως οικονομικούς αιμοδότες, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν προετοιμάζουν δράσεις, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Δήμο Πατρέων.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News