Πάτρα: «Βράζει» το Ρίον με τις αντικειμενικές

Δημοτικό συμβούλιο: Χωρίς ενιαία πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών – «Δεν έχουμε τους μηχανισμούς» αντιτείνουν οι κοινότητες

Ρίο

«Βράζουν» στον Ρίον με τις αντικειμενικές αξίες, κάνοντας λόγο για υπέρογκες τιμές ζώνης και μάλιστα κατά τρόπο σκανδαλώδη και αναιτιολόγητο.

Όπως εξηγεί στην «Π» η πρόεδρος του Δημοτικού κοινοτικού Συμβουλίου Ρίου, Νικολίτσα Μπετιχαβά, η τιμή ζώνης στο Ρίον είναι 1.250 ευρώ. Την ίδια στιγμή σε Ακταίο και Άγιο Βασίλειο οι τιμές είναι 1.100 ευρώ ανά τ.μ., ενώ μάλιστα στον Άγιο Βασίλειο γίνεται διαχωρισμός στον Άνω Άγιο Βασίλειο, με τιμή ζώνης είναι 900 ευρώ. Στα Αραχωβίτικα που τα κτίσματα είναι τα μόνα στην περιοχή με ιδιωτικές παραλίες, η τιμή ζώνης είναι 1.000 ευρώ, στον Ψαθόπυργο 1.100 ευρώ, στον Καστελόκαμπο 1450 ευρώ, στις Δάφνες 1350 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η νοτιοδυτική παραλιακή ζώνη της Πάτρας εντάχθηκε και αυτή στο νέο σύστημα με όλους τους οικισμούς της, αλλά με αντικειμενικές αξίες που κυμαίνονται σε λογικά πλαίσια, από 850 έως 950 ευρώ ανά τ.μ.

«Οι προηγούμενες τιμές στο Ρίον ήταν 600 έως 700 ευρώ. Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί αυτή η υπερβολική αύξηση αποκλειστικά για την περιοχή του Ρίου την οποία μάλιστα δεν ξεχωρίζει όπως στον Άγιο Βασίλειο αλλά την έχει ενιαία για όλη την εδαφική έκταση του Δημοτικού αυτού διαμερίσματος; Σε ποια συλλογιστική μετά τα δυσανάλογα από πλευράς ανταποδόσεως δημοτικά τέλη έχουμε αυτές τις υπερβολικές αυξήσεις για την περιοχή του Ρίου;» αναρωτιέται η κ. Μπετιχαβά μιλώντας στην «Π».

“ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΟ ΣΤΟ ΡΙΟΝ;”

Παράλληλα, αναφέρει μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητά της, σε επίπεδο υποδομών και ποιότητας ζωής των κατοίκων του:

«Υπάρχουν στο Δημοτικό μας διαμέρισμα καλά ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι; Οι περισσότεροι είναι σε απαράδεκτη κατάσταση λόγω των έργων που έγιναν για την αποχέτευση και ακολούθως από την κακότεχνη αποκατάστασή τους από τον εργολάβο. Υπάρχουν πεζοδρόμια; Ή αυτά είναι ανύπαρκτα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν στους περισσότερους δρόμους οι πεζοί; Υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι με πλατείες και παιδικές χαρές όπως σε όλες σχεδόν τις συνοικίες της πόλης των Πατρών όπου η τιμή ζώνης είναι αρκετά μικρότερη;

Έχουμε την καθαριότητα στους δρόμους όπως είναι στο κεντρικό ιστό της πόλης μας; Έχουμε ακόμη σχολείο που στεγάζεται σε κοντέινερ. Στερούμεθα από αγωγούς ομβρίων υδάτων, υπάρχει το έργο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που έχει λόγω της έλλειψης προόδου υποβαθμίσει την περιοχή στο πιο κεντρικό τμήμα του Ρίου, στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό και έχει διχοτομήσει χωρίς να έχουν πρόσβαση άλλους αρκετά κεντρικούς δρόμους. Επίσης η κατασκευή της Ολυμπίας Οδού έχει δημιουργήσει προβλήματα με τις συχνές επισκευές των πέτρινων τοιχίων που εντελώς κακότεχνα και ακαλαίσθητα κατασκεύασαν οι ανάδοχοι του έργου.»

ΣΤΑ ΥΨΗ Ο ΕΝΦΙΑ

Η πρόεδρος του Δημοτικού κοινοτικού Συμβουλίου Ρίου, Νικολίτσα Μπετιχαβά, κάνει όμως ιδιαίτερη αναφορά και στον ΕΝΦΙΑ, που εξ αιτίας της αύξησης των αντικειμενικών, θα εκτιναχθεί:

«Γιατί το Ρίον δυστυχώς πρέπει συνεχώς εντελώς ανεξήγητα να τιμωρείται; Τι θα πούμε στους δημότες μας όταν ο ΕΝΦΙΑ με τις τιμές αυτές της ζώνης θα εκτοξευτεί στα ύψη όπως επίσης στα ύψη θα εκτοξευτούν το κόστος των μεταβιβάσεων και κυρίως των γονικών παροχών και του φόρου κληρονομίας που μετά τις 300.000 ευρώ αξία είναι 5% και μετά τις 600.000 ευρώ είναι 10% επί της αξίας του αντικειμενικού προσδιορισμού, ενώ της αγοράς ο φόρος είναι πάγιος 3%,

Θα αφήσουμε τον κόσμο μας εκτεθειμένο για να ανακτήσει προκειμένου να ασκηθεί αντικυβερνητική πολιτική; Δεν πρέπει να τους προστατεύσουμε στο δίκαιο αίτημά τους να μειωθεί η τιμή ζώνης: Το Ρίον δεν αντέχει άλλες απαράδεκτες διακρίσεις συγκριτικά με άλλες περιοχές. Δεν είναι περιοχή που ζούνε ευκατάστατοι, ζουν και πάλι οι Ριότες που είναι βιοπαλαιστές άνθρωποι του μόχθου και μεροκαματιάρηδες. Οι ευκατάστατοι με ιδιωτικές απομονωμένες παραθαλάσσιες περιοχές είναι στα άλλα διαμερίσματα έξω από το Ρίον. Στο Ρίον δεν υπάρχει μήτε ένα κτίσμα με αυτά τα πλεονεκτήματα.

Υπάρχουν μόνο καταστήματα και αυτά δυστυχώς περιορισμένα που προσφέρουν ετησίως πολλά έσοδα στον Δήμο μας από τον Δημοτικό Φόρο που επιβαρύνει τα ακαθάριστα έσοδα τους,

Τα γκρεμισμένα κτίσματα από την απαλλοτρίωση της γέφυρας παραμένουν σαν να καλαίσθητη οπτική ανορθογραφία. Δεν υποβαθμίζεται η περιοχή μας από όλα αυτά; Υποβαθμίζεται, και κατά τα άλλα η τιμή ζώνης είναι η μεγαλύτερη σε όλη την περιοχή αυξανόμενη κατά 650 μονάδες. Αυξήθηκε γιατί έγινε κάποιο έργο που την αναβάθμισε, καλυτέρευσε η ζωή των κατοίκων του δημοτικού μας διαμερίσματος με τις παροχές που τους προσφέρονται; Να είμαστε ειλικρινείς και όχι εντελώς αδιάφορα να συμφωνούμε στην απαράδεκτη αυτή η αύξηση της τιμής ζώνης.»

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: ΚΑΘΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ

Πάντως στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας δεν ελήφθη απόφαση κατάθεση ενιαίας πρότασης προς το υπουργείο Οικονομικών, για μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Η σχετική εισήγηση της αντιδημάρχου Τασία Τογιοπούλου, για οριζόντια μείωση 30% στις κοινότητες που εντάχθηκαν το 2022 για πρώτη φορά στο νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών, δεν υιοθετήθηκε από την αντιπολίτευση, με το σκεπτικό, ότι η συγκεκριμένη πρόταση της δημοτικής αρχής δεν ήταν αιτιολογημένη με ισχυρά επιχειρήματα και ως εκ τούτου θα ήταν καταδικασμένη να απορριφθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Έτσι, η δημοτική αρχή με τις ψήφους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αποφάσισε τη διαμόρφωση αιτιολογημένης πρότασης για τις αντικειμενικές αξίες, από κάθε κοινότητα ξεχωριστά.

Κάτι, που βρήκε αντίθετο τον πρόεδρο του Ακταίου, Δημήτρη Καραΐσκο, ο οποίος εξήγησε ότι οι κοινότητες, δεν διαθέτουν μηχανισμούς και εξειδικευμένο προσωπικό για τον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.