Πάτρα: Ξέσπασμα Πυροσβεστών κατά Δήμου για τη φωτιά στο Γηροκομειό

Για πλήρη απαξίωση μιλούν στην «Πελοπόννησο» στελέχη της Πυροσβεστικής. «Αστοχες και ανυπόστατες οι δηλώσεις της Δημοτικής Αρχής», δηλώνει ο Βασίλης Φερτάκης.

 

φωτιά

Εντονη δυσαρέσκεια εκφράζεται από στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος για την επιχειρούμενη προσπάθεια, μέσω ανακοινώσεων και δημόσιων τοποθετήσεων της δημοτικής αρχής και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου της Πάτρας, πλήρους απαξίωσης των πυροσβεστών στη μεγάλη πυρκαγιά στο Γηροκομειό, που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης.

Οπως επισημαίνεται, οι διατυπώσεις περί σημαντικής καθυστέρησης άφιξης των δυνάμεων της ΠΟΥ στον τόπο του συμβάντος και πως δομές υγείας και πρόνοιας σώθηκαν χάρη την άμεση επέμβαση εθελοντικών ομάδων και πολιτών, βρίθουν ανακριβειών και έχουν ένα και μόνο στόχο: να μηδενίσουν το έργο και την επιχειρησιακή ικανότητα του πυροσβεστικού προσωπικού.

«Πυροσβεστικό όχημα που εκτελούσε περιπολία στο Γηροκομειό, κινητοποιήθηκε άμεσα. Βρισκόταν σε απόσταση περίπου 300 μέτρων σε νοητή ευθεία από το σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς, σπεύδοντας στην περιοχή, σύντομα εκεί βρέθηκε και δεύτερο όχημα» επεσήμαναν αξιωματικοί στην «Πελοπόννησο» ως προς τα αντανακλαστικά αντίδρασης σε πρώτο χρόνο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Πελοποννήσου», εκείνος που ζήτησε την εκκένωση του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων, ήταν ο διοικητής του Α’ Πυροσβεστικού Σταθμού, αντιπύραρχος Γιώργος Κολοκοτσάς. Η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βλέποντας τον πυκνό καπνό από την Ελ. Βενιζέλου, όπου βρισκόταν, κατευθυνόμενος προς την περιοχή.

«Οι δηλώσεις της δημοτικής αρχής είναι άστοχες και ανυπόστατες, μας αδικούν, μας εξαγριώνουν και μας θυμώνουν, που δεν αναγνωρίζουν το έργο της Πυροσβεστικής, που δεν αναγνωρίζουν το ξεκάθαρο επιχειρησιακό μας αποτέλεσμα. Δεν μπορεί ο Δήμος να υποστηρίζει πως το Εργατικό Κέντρο και ο λαός έσβησαν τη φωτιά, εάν είναι δυνατόν. Υπάρχουν και όρια, ένα μέτρο» δήλωσε στην «Π» ο πρόεδρος της Ενωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Φερτάκης, καθιστώντας σαφές ότι «η πυρκαγιά έσβησε, ξεκάθαρα, από την υπερπροσπάθεια, τον επαγγελματισμό, την αυτοθυσία και τον απαράμιλλο ζήλο που επέδειξαν οι πυροσβέστες από γηςκαι αέρος, δεδομένης της ιδιαιτέρως δύσκολης κατάστασης που υπήρχε».

Οι παράγοντες που συνέβαλαν στο πολύ δύσκολο και επικίνδυνο επιχειρησιακό σκηνικό που διαμορφώθηκε, ήταν ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε μεσημέρι ημέρας με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, με ισχυρούς ανέμους και σχεδόν ανύπαρκτη υγρασία, ξέσπασε στις παρυφές της πόλης, εντός αστικού ιστού, με τη μορφολογία του εδάφους και το ανάγλυφο της περιοχής, με σύνθετη και μικτή βλάστηση, να ευνοούν στην ταχύτατη εξάπλωσή της.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΠΣ, στην επιχείρηση συμμετείχαν 95 πυροσβέστες με ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 29 οχήματα και 10 εναέρια μέσα ( 4 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φωτιά στην Πάτρα: Πως σώθηκε το μοναστήρι της Γηροκομίτισσας, τι έγινε με την Εικόνα της Παναγίας ΦΩΤΟ

Φωτιά Γηροκομειό: Ορίστηκε πραγματογνώμονας, νέο πρόσωπο στο «κάδρο» των υπόπτων

Στα όρια κατάρρευσης οι Αχαιοί πυροσβέστες, καταγγελίες για «κατάχρηση επιφυλακών»

Αχαΐα: Δεν βγάζουν καλοκαίρι οι Πυροσβέστες, αποκαλυπτική μαρτυρία στην «Π» για τη φωτιά στο Γηροκομειό