Πατρινό Καρναβάλι 2022: Το χρονικό της εύρεσης του 57ου Κρυμμένου Θησαυρού βήμα – βήμα

Τον Κρυμμένο Θησαυρό βρήκε το πλήρωμα 202 με θέμα «Τετρατέρατοι», μετά από έντονο ψάξιμο που είχε διάρκεια 40 λεπτά.

Πατρινό

Με εντυπωσιακό τρόπο το μεσημέρι της Κυριακής 27 Φεβρουαρίου βρέθηκε ο 57ος Κρυμμένος Θησαυρός, που πρόσφερε συγκινήσεις, εκπλήξεις και πολλές ανατροπές στα πληρώματα προσδίδοντας ιδιαίτερο καρναβαλικό χρώμα.

Συγχαρητήρια στο πλήρωμα του 202 που βρήκε το θησαυρό, συγχαρητήρια σε όλα τα πληρώματα και σε όσους βοήθησαν στην υλοποίηση.

Τον Κρυμμένο Θησαυρό βρήκε το πλήρωμα 202 με θέμα «Τετρατέρατοι», μετά από έντονο ψάξιμο που είχε διάρκεια 40 λεπτά (έναρξη: 11.30, λήξη: 12.10). Ήταν μια περιπλάνηση στους δρόμους της πόλης και όχι μόνο. Ένα γρήγορο ταξίδι σε σημεία στην καρδιά της Πάτρας. Σημεία και τέρατα. Σημεία και αριθμούς.

Τις επόμενες ημέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα το βίντεο με τα highlights του κυνηγιού, μέσα από το Κανάλι του 57ου Κρυμμένου Θησαυρού στη σελίδα του Καρναβαλιού. Εκεί ανεβαίνουν και όλα τα βίντεο του Παιχνιδιού.
https://www.youtube.com/playlist?list=PLyv9L5XM31p6ghCKaz-7W6_cP6BttdWvq

Το Ιστορικό του Κυνηγιού του θησαυρού

Ένα παιχνίδι, με έναν και μόνο έναν νικητή. Μια περιπλάνηση στους δρόμους της πόλης και όχι μόνο. Ένα γρήγορο ταξίδι σε σημεία στην καρδιά της Πάτρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βασική δομή του παιχνιδιού άλλαξε πλήρως μόλις μερικές ημέρες πριν την έναρξη, διασφαλίζοντας τη δυνατότητα συμμετοχής σε όλους. Παράλληλα, υπήρξαν πολλαπλοί προορισμοί οι οποίοι ήταν σε αναμονή χρήσης καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, η πλαζ του ΕΟΤ, η Δημοτική Βιβλιοθήκη κ.α., τα οποία τελικά δε χρησιμοποιήθηκαν. Να ευχαριστήσουμε λοιπόν και τους ανθρώπους που μας προετοίμασαν τους χώρους. Τους «παραπλανήσαμε» αλλά ήταν για καλό σκοπό…! Για καλό σκοπό παραπλάνησα πολλές φορές και την οργανωτική μας ομάδα, ας με συγχωρέσουν και αυτοί. Σ.Κ.

Το κυνήγι ξεκίνησε ακριβώς 11:30 την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022. Οι πρώτες οδηγίες δόθηκαν στα πληρώματα την Κυριακή το πρωί τις 10:00, ώστε να έχουν χρόνο να μεταβούν στο σημείο εκκίνησης.

«Τα αυτιά σας ανοιχτά, όλη η πόλη ακούει αλλά μόνο εσείς ξέρετε. Μεταβείτε άμεσα σε κεντρικό σημείο της πόλης και σε σημείο που ακούγεται μουσική από τα μεγάφωνα. Στις 11:30 αρχίζει το κυνήγι. Καλό κυνήγι…!»

Για το παιχνίδι οι ομάδες που θα συμμετέχουν έπρεπε να έχουν μαζί τους (1) το ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ του παιχνιδιού, (2) κινητό με φωτογραφική μηχανή, εφαρμογή πλοήγησης, και σύνδεση στο διαδίκτυο, (3) ένα γλυφιτζούρι με γεύση φράουλα, (4) στυλό, (5) καρναβαλική αμφίεση και (6) ένα λευκό μαντίλι.

Το πρώτο μέρος της αναζήτησης αφορούσε 6 αριθμούς οι οποίοι θα οδηγούσαν τους κυνηγούς πιο κοντά στο θησαυρό. Η οδηγία ήταν πως τα πληρώματα πρέπει να περάσουν και από τους έξι προορισμούς και να κρατήσουν τον αριθμό στοιχείο.

Οι έξι προορισμοί έκαναν ένα μικρό ταξίδι στο ιστορικό κέντρο της πόλης και τους οδηγούσαν στο τελευταίο βήμα πριν το θησαυρό, κάνοντας χρήση των έξι αριθμών στο σύστημα πλοήγησης. Και στους έξι προορισμούς υπήρχαν σημεία ελέγχου, όπου τα πληρώματα σφράγιζαν τα διαβατήριά τους με πρότυπη σφραγίδα για κάθε σημείο και παραλάμβαναν τον γρίφο του επόμενου. Με αυτό τον τρόπο τα πληρώματα που ταξίδευαν υποχρεωτικά από σημείο σε σημείο, και πλήρωμα το οποίο για οποιονδήποτε λόγο έφτανε στο τελικό βήμα, χωρίς να έχει τις απαραίτητες σφραγίδες, εγκλωβιζότανε στο τελωνείο και δεν μπορούσε να παραλάβει το εισιτήριό του!

11:30 ακριβώς από τα μεγάφωνα της πόλης, ακούστηκαν από γυναικεία φωνή, τα παρακάτω λόγια.

 

Όθωνος Αμαλίας 38. Τα πληρώματα έπρεπε να μεταβούν σε εγκαταλελειμμένο κτίριο όπου στεγαζόταν ταξιδιωτικό πρακτορείο, ώστε να κάνουν κράτηση για το ταξίδι τους. Εκεί παραλάμβαναν τον επόμενο γρίφο.

Πατρέως 14. Τα γραφεία του Φεστιβάλ Πάτρας του Οργανισμού Καλλιτεχνικών και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων. 1981 η αρχή, Εκκλησιάζουσες τότε, Εκκλησιάζουσες και τώρα. Τα πληρώματα λάμβαναν και αναμνηστικά προγράμματα από τον κύριο Ανδριόπουλο, μαζί με τον επόμενο γρίφο.

 

Μαιζώνος 52. Η πρώτη ιδιωτική παιδιατρική κλινική της πόλης. Εκεί και υπό τη στέγη του καρναβαλικού έργου που κοσμεί την οροφή, περίμενε τα πληρώματα ο κύριος Τριαντάφυλλος Τριανταφυλόπουλος.

 

Αράτου 21. Γίνεται σαφής ο λόγος του ταξιδιού. Μετανάστευση για επιβίωση. Ταξίδι ζωής. Ταξίδι για μια ζωή. Η συστατική επιστολή είδος πολυτελείας, αλλά όχι για τα πληρώματα του Κρυμμένου Θησαυρού.

 

Ηφαίστου 43. Γνωστό μεζεδοπωλείο της πόλης. Το κτίριο που το στεγάζει βρίσκεται εντός του χώρου του Ρωμαϊκού Ιππόδρομου.

Αγίου Ανδρέου 55. Γνωστό κατάστημα σουβενίρ, Λαϊκής Τέχνης. Σε αυτό το σημείο τα πληρώματα αντί γρίφου παραλαμβάνουν έναν «χάρτη» όπου θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν τον τρόπου που πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους αριθμούς ως στίγμα και να βρεθούν στο τελευταίο βήμα πριν το θησαυρό.

38 14 52 21 43 55
38°14’52Ν 21°43’55Ε

Το αρχείο της πολεοδομίας στο λιμάνι της Πάτρας. Ένας χώρος που παρείχε το απαραίτητο σκηνικό. Οι ελεγκτές αμείλικτοι. Κανένας δεν θα παραλάβει εισιτήριο, χωρίς να γίνει έλεγχος και να επιβεβαιώσουν πως το διαβατήριο έχει σφραγιστεί από όλους τους σταθμούς σωστά.

 

Επιβεβαίωση ελέγχου και παραλαβή του πολυπόθητου εισιτηρίου, υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής. Στο πιάνο ο Γιώργος Αχιλεόπουλος και στα φωνητικά Δανάη Ανδριοπούλου.

Την είδα την Ξανθούλα,
την είδα ψες αργά,
που εμπήκε στη βαρκούλα
να πάει στην ξενιτιά.

Ποίημα Διονύσιου Σολωμού, με θέμα την ξενιτιά, το οποίο τονίζει τα συναισθήματα του αποχωρισμού από ένα αγαπημένο πρόσωπο. Μελοποίηση Νικόλαος Μάντζαρος.

 

Με το εισιτήριο στο χέρι και ένα γλειφιτζούρι με γεύση φράουλα (το ζήτησε η ίδια), τα πληρώματα στο άκουσμα της ξανθούλας, έχουν πλέον όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για το θησαυρό. Πρέπει να βρουν κοριτσάκι ξανθό που είναι έτοιμο να επιβιβαστεί στη λάτζα (βαρκούλα που μεταφέρει σε πλοία που δεν μπορούν να δέσουν σε λιμάνι λόγω μεγέθους), για το μεγάλο ταξίδι. Το κοριτσάκι περιφέρεται με αμφίεση και βαλίτσα εποχής στο ίδιο σημείο που περίμεναν οι λάτζες τότε, στο μόλο της Αγίου Νικολάου και περιμένει το πρώτο πλήρωμα.

Με την άφιξη του ταξιδιώτη, χέρι χέρι, επιβιβάζονται στη βαρκούλα και φεύγουν κουνώντας το λευκό μαντήλι. Ο θησαυρός τους περιμένει στον κυματοθραύστη έξω από το εκκλησάκι του Αγίου Νικόλα.

 

Ο Θησαυρός ήταν ένα παλαιό μπαούλο που περιείχε ένα κάδρο με παλαιά φωτογραφία του λιμανιού της Πάτρας, δύο χειροποίητα κέρινα καρναβαλικά αυγά γεμάτα κομφετί, σαν αυτά που ρίχνονταν στα παλαιά Καρναβάλια, ένα πρόγραμμα από την παράσταση «Εκκλησιάζουσες» που παρουσιάστηκε και συμμετείχαν τα πληρώματα κατά τη διάρκεια του φετινού παιχνιδιού, μια Σακούλα για κομφετί, δεκαετίας ’50 τυπωμένη από γνωστό τυπογράφο της πόλης με την κολομπίνα, που δόθηκε και σαν Φέρτε στο παιχνίδι, μπόλικο κομφετί και σερπαντίνες και ένα χειρόγραφο από τα χέρια του Τριαντάφυλλου Τριανταφυλόπουλου, ο οποίος επιμελήθηκε και των αυγών.