Πιθανή η επαναλοίμωξη από κορονοϊό τρεις μήνες μετά τη νόσηση, τι ισχύει για τη μετάλλαξη Δέλτα

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες οι μολύνσεις στους εμβολιασμένους «καθάριζαν» πιο γρήγορα. Ωστόσο, το υψηλότερο ιικό φορτίο παρέμεινε το ίδιο με των ανεμβολίαστων.

κορονοϊό

Πιθανή θεωρείται η επαναλοίμωξη από κορονοϊό, τρεις μήνες μετά τη νόσηση, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η επικινδυνότητα επαναλοίμωξης και μετάδοσης του κορονοϊού σε όσους έχουν ήδη νοσήσει από Covid -19 δεν είναι απόλυτα κατανοητή. Η επικαιροποίηση των οδηγιών του ECDC ωστόσο δείχνει ότι χρειάζεται προσοχή ενω αναδεικνύει γιατί ο εμβολιασμός είναι μια σημαντική ασπίδα προστασίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το news4health.gr, σύμφωνα με νέα μελέτη που διερεύνησε τα αποτελέσματα 11 ερευνών γύρω από την μετάλλαξη Δέλτα που πραγματοποιήθηκε από την Αρχή Πληροφοριών και Ποιότητας Υγείας της Ιρλανδίας (Health Information and Quality Authority), η επαναμόλυνση ανάμεσα σε όσους έχουν ήδη νοσήσει είναι χαμηλή (0 – 1,1% απόλυτους αριθμούς) με την προστασία να διατηρείται μέχρι και 10 μήνες μετά από την αρχική μόλυνση, αναφέρεται στην τέταρτη αναθεώρηση του ECDC, η οποία και δίνει οδηγίες για υγειονομικούς και αρχές Δημόσιας Υγείας στην Ευρώπη.

Η πρώτη ανάλυση των εθνικών δεδομένων που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία δείχνει πάντως ότι όσοι έχουν αναρρώσει έχουν αυξημένο κίνδυνο επιμόλυνσης από τη μετάλλαξη Δέλτα σε σύγκριση με το στέλεχος Άλφα, με τις συνολικές πιθανότητες να είναι 46% υψηλότερες, όπως αναφέρεται στην αναθεώρηση. Παρόλα αυτά, η επικινδυνότητα αυξήθηκε μόνο για εκείνους που η προηγούμενη λοίμωξη ήταν μικρότερη ή ίση των 180 ημερών σε απόλυτα πλαίσια και η επικινδυνότητα μόλυνσης από τη μετάλλαξη Δέλτα παραμένει χαμηλή, γύρω στο 1%. Έτσι, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα η πιθανότητα επαναμόλυνσης ενός ατόμου που έχει αναρρώσει από μόλυνση με Covid -19 – είτε ήπια είτε ασυμπτωματική – μπορεί να θεωρηθεί χαμηλή αν η προηγούμενη μόλυνση έγινε 3 μήνες πριν από την νέα διάγνωση.

Οι εμβολιασμένοι είναι ικανοί να μεταδώσουν τη μετάλλαξη Δέλτα

Αυτό που είναι σαφές σε κάθε περίπτωση είναι ότι η πιθανότητα εξουδετέρωσης του ιού των ατόμων που έχουν ήδη νοσήσει σταδιακά μειώνεται. Εξάλλου, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη, τo στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού μπορεί να μεταδοθεί εύκολα από εμβολιασμένους ειδικά μέσα σε νοικοκυριά, σύμφωνα με βρετανική μελέτη. Ωστόσο, οι επαφές ήταν λιγότερο πιθανό να προσβληθούν από τη λοίμωξη αν ήταν και εκείνες εμβολιασμένες.

Ειδικότερα, μια μελέτη του, το Imperial College London, ανέδειξε πόσο μεταδοτικό είναι το στέλεχος Δέλτα, καθώς αυτό μεταδίδεται ακόμα και ανάμεσα σε εμβολιασμένα άτομα. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι αυτό δεν αποδυνάμωνε τη σημασία του εμβολιασμού για τη μείωση του κινδύνου σοβαρής ασθένειας από COVID19 και πρόσθεσαν ότι απαιτείται μία ενισχυτική δόση.

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες οι μολύνσεις στους εμβολιασμένους «καθάριζαν» πιο γρήγορα. Ωστόσο, το υψηλότερο ιικό φορτίο παρέμεινε το ίδιο με των ανεμβολίαστων.